dijous, 3 d’abril del 2014

03/04/14. Dies previs al 23F. Arregui, El motí generalitzat dels comandaments de la policia. La supervivència de tres forces intactes del franquisme: l’església, la magistratura i sobretot la policia. ” Enllaços. Extractes dels diaris digitalitzats.


Benvolguts,

Dies previs al 23F

Benvolguts,

Aprofitant que en Jordi Évole va recrear fa unes setmanes els fets del 23F i aprofitant també que aquests dies, amb el rerefons de la mort de l’ex- Secretario General del Movimiento del 1975-76 després promocionat a dit com a Cap del Gobierno espanyol Adolfo Suárez, s’ha parlat del 23F, avui recordarem els fets ocorreguts el febrer del 1981 a Espanya, quan Suárez havia dimitit. I hi afegirem una anècdota personal.

El dimecres 18 de febrer del 1981 la meva dona i jo varem volar cap a Paris, per qüestions professionals. A l’avió hi varem llegir el diari conservador “Le Figaro” i ens va colpir l’article d’Anne M. Romero que transcriurem a continuació, però primer s’ha de fer una mica d’història.

Història de la mort accidental del ciutadà José Arregi


El dramaturg italià Dario Fo va escriure el 1970 l’obra de teatre La mort accidental d’un anarquista: http://es.wikipedia.org/wiki/Muerte_accidental_de_un_anarquista

Com que de vegades la realitat supera la ficció vegem els successos del 1981.

El 29 de gener del 1981 el president del govern espanyol Adolfo Suárez (UCD) va dimitir. El Congreso va elegir Leopoldo Calvo Sotelo també d’UCD president del govern. La cerimònia d’investidura s’havia de produir el 23 de febrer. Però mentrestant varen succeir altres coses:

“El dia 4 de febrer de 1981 el basc José Arregi, que llavors tenia 30 anys, va ser arrestat a Madrid per la Policia espanyola i en virtut de la llei "antiterrorista", va romandre nou dies en règim d'incomunicació. El novè dia, quan va ser traslladat a presó, el seu cos estava rebentat per complet. Les autoritats penitenciàries, atemorides per l'aspecte que presentava, van donar ordres immediates d'ingressar-lo en la Presó-Hospital de Carabanchel. D'acord amb el que va declarar després un alt càrrec del Ministeri de Justícia, el titular de la qual era llavors Fernández Ordoñez, "Arregi va arribar A Carabanchel destrossat".

Arregui va morir el mateix dia a l’hospital. I la policia es va inquietar...

Hem cercat els facsímils de l’hemeroteca de La Vanguardia d’aquells dies, per comprendre millor com es va comportar la policia espanyola. I va passar que intentant el Ministeri de Justícia esbrinar com s’havia esdevingut la mort d’Arregui, va iniciar un procediment contra els policies que l’havien torturat fins a la mort i els va detenir. 

El motí generalitzat dels comandaments de la policia


Aleshores es va produir una mena de motí generalitzat i molts companys dels detinguts varen dimitir en desacord amb les actuacions del Ministeri de Justícia.

Hem de recordar que la Policia Armada, els grisos, de l’any 1981 eren els mateixos que 6 anys abans, durant el franquisme. Números i caps. Per tant continuaven torturant i assassinant i a més com veurem s’insubordinaven i se’n fotien del mort i de qui el vetlla.

En l’hemeroteca de La Vanguardia he trobat moltes dades sobre com va anar l’assumpte. Estan copiades al final de l’apunt, passades per l’OCR.

També hi he trobat com la resta de la família reial que encara quedava a Espanya va fer “mutis por el foro”. Se’n van anar cap a Paris. Quina casualitat, oi! Aquell mateix dia es va saber de la mort per tortures de l’Arregui i va començar el sarau. 

I el dia 18 sense haver parat massa esment als esdeveniments de Madrid ens varem embarcar la meva dona i jo cap a Paris. I varem fixar-nos molt en les notícies sobre l’Arregui aparegudes a Le Figaro. I en l’article de l’Anne-Marie Romero:

Notícia de Le Figaro: Dia 18. L’afer de les tortures pren una dimensió política: Espagne: centenars de policies dimiteixen

Article de Le Figaro: Dia 18. Anne-Marie Romero. La revolta de la policia espanyola. Una crisi inevitable

La notícia és similar a les que vaig obtenir de La Vanguardia. L’article és molt més clarificador.

“La dimissió massiva de nombrosos alts responsables i de centenars de funcionaris de la policia espanyola és la conseqüència lògica del més monstruós error comès després de la mort de Franco. Si Espanya no estigués actualment sense govern, s’hauria pogut esperar que el govern presentés la dimissió al rei, tan greu és l’escàndol per les seves conseqüències i sobretot pel que revela dels mètodes que la policia no ha deixat mai d’utilitzar.

Però si aquesta nova crisi arriba en el pitjor moment no per això és menys saludable. Després de 5 anys l’Espanya postfranquista es debat entre les reformes formals audaces i la impossibilitat de fer passar la democràcia a la vida quotidiana a causa de la supervivència de forces intactes després del franquisme: l’església, la magistratura i sobretot la policia. El problema de les forces armades no ha estat fins avui més que un problema de la imaginació. El fre real constant el constitueix la policia...”

L’articulista encara el problema de fons: La supervivència de forces intactes després del franquisme: l’església, la magistratura i sobretot la policia (el més monstruós error comès després de la mort de Franco).

I considera que a llarg termini les forces armades no han estat ni seran cap problema.

I l’encerta, ja que el 23F fou una pantomima, un guinyol, una enganyifa, com en Jordi Èvole va demostrar fa unes setmanes i la Pilar Urbano avui mateix ha explicat.

La nostra anada a Paris era el dia 18. L’estada havia de ser fins el dimarts 24. El mateix dimarts  de bon matí varem sentir per la radio que el Tejero i els seus guàrdies civils havien intentat de fer un cop d’estat el dia anterior, dilluns 23F...

Tots tres poders, l’església, la magistratura i la policia es mantenen intactes després de la mort de Franco el 1975 i la transició del 1978


L’article analitza globalment els problemes de fons d’Espanya i postula que tots tres poders, l’església, la magistratura i la policia es mantenen intactes després de la mort de Franco el 1975 i la transició del 1978. En aquell moment el problema més urgent era la tortura practicada per la policia i la guàrdia civil i per això l’articulista li dóna més relleu. Tampoc considera que l’Exèrcit fos perillós i resulta que Tejero, Armada, Milans del Bosch, el borbó (?) i d’altres ja estaven congriant de feia temps un cop d’estat per el 23F!

Un cop la pseudo-democràcia estabilitzada i la traïció al poble consumada, amb la LOAPA, el café para todos, etc,  s’ha vist tanmateix que els nínxols franquistes es mantenien també en els altres poders. I creaven noves fornades de franquistes. Per mostra:

·       la policia i la policia paralela, el GAL del Felipe González (el senyor X?),

·       l’església de Rouco Varela i de la Conferència Episcopal Espanyola (propietària de la COPE),

·       i la magistratura, tota la caterva de jutges que s’han perpetuat en els seus mètodes franquistes, no admetent judicis en català a Catalunya, no volent aprendre la llengua, alimentant els tribunals franquistes que abans es deien TOP i que ara es diuen Audiencia Nacional, TSJCC, Suprem i Constitucional.

Segurament que a més dels poders citats a l’article d’Anne M. Romero caldria afegir-hi el poder legislatiu i l’executiu i l’obscena relació entre els tres poders de Montesquieu!

Buidat de La Vanguardia d’aquells dies de febrer


El dissabte 14 de febrer del 1981 mor a Carabanchel l’etarra José Arregui, Isurbil.

Facsímils de La Vanguardia sobre el cas Arregui

PDF amb la info de Le Figaro

Jo cercava l’opinió de la periodista Anne-Marie Romero concretament en el paràgraf que diu: L’Espanya postfranquista es debat entre les reformes formals audaces i la impossibilitat de fer passar la democràcia a la vida quotidiana a causa de la supervivència de tres forces intactes del franquisme: l’església, la magistratura i sobretot la policia, el problema de l’exèrcit que es fa sentir per tot arreu no sent fins avui més que imaginari.”

Trobo que aquest paràgraf és clarivident i avui, 33 anys després, es veu més que mai que l’església (el Rouco, la CEE), la magistratura (el TC, el TSJCC, el TS, l’Audiència Nacional, el de los Cobos, la fiscalia general de l’estat que persegueix els jutges com l’Epídio Silva o el Garzón, el Torres Dulce que va destituir el fiscal del TSJC per recolzar el “referèndum secessionista” de Mas) i la policia (el Fernández Diaz i les seves lleis de seguretat ciutadana, que segons els juristes és una llei d’inseguretat jurídica), continuen sent les mateixes que el 81 o el 75 o el 39!!!

Enllaços:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/18/pagina-3/32911391/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/18/pagina-4/32911392/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/17/pagina-5/32910835/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/17/pagina-6/32910836/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/17/pagina-15/32910845/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/15/pagina-5/32910739/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/15/pagina-6/32910740/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/14/pagina-3/32910215/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/14/pagina-4/32910216/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1981/02/14/pagina-11/32910223/pdf.html

Complement. Extractes dels diaris digitalitzats:


Madrid, 13. Viernes—

Detenido días atrás en Madrid

Fallece en Carabanchel

el etarra «Isúrbil».

El ministro de Justicia órdená una

investigación sobre las circunstancias -

de la muerte.

José Arregui Izaguirre, uno de los miembros -

del presunto comando de ETA detenidos hace unos días en Madrid

ha fallecido a primeras-horas de esta tarde en el hospital de

CarabancheI por causas aún no esclarecidas.

La Dirección General de Institucio

nes Penitenciarias ha facilitado esta

tarde una nota oficial sobre el caso, en

la que dice entre otras cosas:

gui izaguirre había ingresado a las 5,30

de la tarde de ayer en e Hospital General

Penitenciari ode Carabanche le,n

Madrid, habiéndose apreciado en el

examen médico que se le realizó al in

gresar diversos hematomas y un dolor

abdominal difuso, así como un proceso

bronconeumónico que se le agravó en

la mañana de hoy, -viernes»,

«A la vista del agravamiento y una

vez reconocido.por el médico del

centro, se solicitó que fuera trasladado

a un hospital exterior a la peniten-

ciaría, y su fallecimiento se produjo

en el momento de dicho traslado»

Al parecer, cuando era transportado en

camilla, en el interior de un ascensor.

José Arregui pasó directamente al

hospital, al concluir el plazo de detención

y de incomunicación que permite

la ley antiterrorista que le había sido

aplicada, procedente de la Comisaría

General. El director de Carabanchel ha

puesto los hechos en conocimiento del

Juzgado de Guardia «para su esclareci

miento». Igualmente el ministro de Jus

ticia ha ordenado «. una inmediata inves

tigación y traslado del caso al Fiscal

General de Estado p, ara la práctica de

las oportunas investigaciones y posi-

bies responsabilídad penales».

 

Madrid, 13.•Viernes—

La Reina, a Londres

A las 17.50 horas de

esta tarde, Su Majestad la Reina, doña

Sofía, ha emprendido viaje a Lon

dres en compañía de sus hermanos

Constantino y Ana María Grecia y de

los hijos de éstos.

Constantino y Ana María de Grecia

han estado en Madrid por causa del f allecimiento

de doña Federica, cuyos

restos acompafíaron a Atenas ayer jue

ves, regresando posteriormente a Madrid.

 

Madrid 14. Sábado

José Arregui Izaguirre (a) »lsúrbil’,

detenido en Madrid junto con Isidro

Etxabe Urrestrilla el pasado día 4 cer

a de la plaza de Neptuno, formaba

parte de un comando de ETA Militar

compuesto de cuatro miembros. Es

considerado como uno de los responSa

bies del aparato operativo de la orga

nización terrorista. Se cree que organi

zó y participó en los atentados perpe

trados en Villarnediana (La Rioja), en

los que murieron un policía y un indus

tris! logroñés. También estaba acusado

de haber participado en el atentado

contra el general Esquivias. Cuando

fue detenido preparaba j,untamente con

sus compañeros de comando, el secuestro

de una alta personalidad polí-

tica y un atentado contra los efecti

vos de la Guardia Civil que montan a

vigilancia en .eI Museo del Prado. Fue

detenido casualmente al circular

con un coche robado.

 

Madrid 15. Domingo

Cesados el jefe de la Brigada’Regional

de Información, el jefe de los Servicios

médicos de la Policía y púestos a dispo

scion judiciaI cinco funcionarios…

Se ha dispuesto el cese del jefe de la

brigada regional de información,

comisario Agrela, bajo cuya respon-

sabilidad permaneció Arregui Iza-

guirre los nueve días de su deten-

ción, y del responsable de los ser

vicios médicos de la Dirección Ge

neral de la Policía, doctor Pachón,

ante las .presuntas omisiones en

sus dictámenes facultativos y posible

negligencia. AsImismo, Inte

ror ha puesto a disposición judi

cia! a los funcionarios que inter

vinieron en los interrogatorios del

fallecido, los inspectores Ricardo

Sánchez, Juan Antonio González,

Juan Luis Méndez, Julián Marín y

Antonio Gil. No se han facIlitado

los segundos ape!Iidos.

 

Resumen de agencias.) — El titular del juzgado de instrucción

número 13 de la Audiencia de Madrid, que entiende en

el caso planteado por la muerte del etarra José Arregul

Izaguirre, ha dado a conocer, cerca de las dos de la

tarde, las conclusiones del informe de la autopsia prac

ticada el sábado al cadáver.

Las conclusiones son las siguientes:

«Primera: La causa de la muerte ha sido un fallo res

piratorio originado por proceso bronconeumónico con

intenso edema pulmonarbilateral y derrame de ambas

cavidades pleurales y pericardio.

»Segunda: Los hematomas superficiales, las erosio

nes y equimosis demuestran violencias físicas sin rela

ción etiopatogénica con el procesó bronconeumónico.

»Tercera: Las quemaduras en ambos pies no son re

cientes, pero tampoco antiguas, ya que todavía están

en fase de reepitalización grave y han sido sometidris a

tratamiento tópico.

»Cuarta: Hay punturas cJe actuación terapéutica in

tramuscular e intravenosa. -

«Para completar y objetivar los datos descritos se

han solicitado estudios toxicológicos anatomopatológicos

y se lien realizado fotografías, antes y después de la

apertura de las cavidades.»

El titular del juzgado, señor De la Campa Cano, la

declarado que éste no es el punto final cia la investi

gacián, sino un dato mas.

Las réplicas de todos los inter

. pelantes han puesto de manifies

to que nadie quedaba conforme

con la contestación del ministro.

Fuera del salón de sesiones, a

medida que circulaban con mayor

insistencia los rumores —en parte

después confirmados— de dimisiones

abundantes entre altos

cargos de la policía, la preocupación

cundía entre los parlameri

torios. Los unos temían que el

aparato policial quedase desman

telado temporalmente L. os otros

proclamaban que era mejor correr

este riesgo que negarse a

aceptar unas dimisiones cuya ra-’

zón se desconoce o, en otro caso.,

sería muestra de una solidaridad

con los policías cesados o puestos

a disposición de la justicia

como sospechosos de torturadores

 

Madrid, 17. (Especia para «La Vanguardia».)

El caso Arregui

Grave crisispolicial

Seis altos cargos de la Dirección General

de la Policía dimiten en solidaridad con

los compañeros puestos a disposición

judicial

Una grave crisis policial se ha abierto a primeras horas de esta tarde,

poco antes de que se debatiese en el Congreso la cuestión de la muerte

del etarra Arregui, al dimitir seis altos cargos de la Dirección General

de Policía del Ministerio del Interior, entre ellos el director

general, y producirse una masiva solicitud de bajas de servicio

en varias comisarías de distintas capitales españolas. Estas dimi

siones son un acto de solidaridad con los cargos policiales implicados

en el caso Arregui y como respuesta al clima general creado

en torno a las debatidas torturas.

 

Madrid, 18.

El director general de la Policía,

José Manuel Blanco Benítez, pre

sentaba su dimisión al Ministerio

del lnterior, en solidaridad con el

jete de la Brigada de Información

Regional de Madrid, comisario To

más Agrella, destituido a raíz de la

muerte de Arregui en el Hospital

Penitenciario de Carabanchel y como

protesta por la prisión preventi-

va contra cinco policías que partíciparon

en los interrogatorios de

los presuntos etarras.

Poco después se conocía la dimi-

sión de cinco comisarios generales

del departamento de la Dirección

de la Policía del Ministerio del In

tenor. Los dimisiones fueron produ

ciéndose a lo largo de la tarde. Pri

mero la de secretorio general de la

Dirección General de Pollicía, José

Luis ‘Fernández Dopico. Y luego, en

cedena les del comisario general de

Información, Manuel Ballesteros

García; el de Policía JudiciaI,José

Trinitario Romero Sónchez; el de

Seguridad Ciudadana, Genuino Niclás

Naveris, y el de Documentación,

Miguel Fernández Robles.

Fuentes policiales informaban a

primeras horas de la noche que las

dimisiones de los altos mandos de

la Policía habían sido «por dignidad

corporativa» …
 


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada