dijous, 3 de maig del 2018

03/05/2018. ACN. El Consell d’Europa lamenta que Espanya ignori les recomanacions per a garantir la independència judicial. El president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa, Marin Mrčela, avisa Espanya que si els estats no fan cas dels estàndards marcats per l’organisme hi ha un ‘risc’ per la independència judicial. I és que des del 2013 l’estat espanyol no ha implementat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organisme l’any 2013 per prevenir i fer front a la corrupció entre diputats, jutges o fiscals. ‘El que volem és eliminar la possibilitat que la política influenciï el sistema judicial’. Segons l’informe anual del grup anticorrupció, fet públic aquest dijous, l’estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció i categoritza la implementació de les recomanacions com ‘globalment insatisfactòria’.

Benvolguts,

Si heu anat seguint els apunts del Bloc Reflexions dels darrers mesos hi haureu trobat com els actes o accions del Gobierno espanyol derivats del mot anglès “lawfare”, que vol dir guerra judicial, hi han aparegut a bastament, comentats per: Javier Pérez Royo, José Antich, Vicent Partal, Víctor Alexandre, Eduard Voltas, Ferran Casas, Gemma Liñan, Willy Toledo, Jofre Llombart, Iu Forn, Joan Puig, Joan Rovira, etc.

El Lawfare forma part de la política espanyola contra qui opini diferent d’ells i contra Catalunya en particular. Podeu comprovar amb facilitat que el Lawfare i la política interior espanyola no caben en el mateix conjunt. Si un govern practica el Lawfare ha d’ignorar totalment les recomanacions del Consell d’Europa en aquest tema! Si un govern ignora les recomanacions del Consell d’Europa, practica el Lawfare!

Dèiem el 06/02/2018  en un magnífic treball de Josep Casulleras Nualart que:

La repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme a Catalunya té 
la forma i el propòsit d’allò que s’anomena Lawfare, és a dir, ‘guerra judicial’, un concepte d’origen nord-americà que es refereix a l’ús de la llei com a arma política.
És una forma de guerra desigual, perquè qui la promou és qui té el control de la llei, per més que això vulgui dir forçar-la, tergiversar-la o àdhuc incomplir-la. ‘Qui ha fet que avui ERC i JxCat no tinguin líders perquè estan escapçats? Mariano Rajoy i el PP’es vantava la vice-presidenta i primera sicària espanyola, Soraya SS. Una operació d’estat amb un mateix propòsit:
La inhabilitació de l’adversari polític, la persecució judicial de l’enemic, i la justificació –mitjançant les lleis– de la vulneració de drets fonamentals. ‘La llei estava per damunt de la convivència ciutadana’, va dir el cap del dispositiu policíac de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos. Un cas evident de lawfare, de guerra judicial.


Tanmateix la Guerra Judicial necessita dos subjectes: Els polítics que ordenen fer la guerra i els jutges que accepten fer de sicaris dels polítics!

Vegem l’article sobre el Consell d’Europa i com Espanya ignora les seves recomanacions:


El Consell d’Europa lamenta que Espanya ignori les recomanacions per a garantir la independència judicial

L'estat no ha implementat cap de les mesures reclamades per l'organisme des del 2013 per prevenir la corrupció entre polítics, jutges i fiscals

Per: ACN

 03/05/2018  12:10

El president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa, Marin Mrčela, avisa Espanya que si els estats no fan cas dels estàndards marcats per l’organisme hi ha un ‘risc’ per la independència judicial. I és que des del 2013 l’estat espanyol no ha implementat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organisme l’any 2013 per prevenir i fer front a la corrupció entre diputats, jutges o fiscals. Segons explica Mrcela en declaracions a l’ACN:

‘El que volem és eliminar la possibilitat que la política influenciï el sistema judicial’

Segons l’informe anual del grup anticorrupció, fet públic aquest dijous, l’estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció i categoritza la implementació de les recomanacions com ‘globalment insatisfactòria’.

De fet, Espanya és l’únic estat juntament amb Bèlgica que no ha implementat completament cap de les recomanacions fetes en els darrers cinc anys. ‘El més important en la lluita contra la corrupció és la voluntat política’, recorda el president del grup anticorrupció.

Mrčela assenyala en relació a l’avaluació del marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que la voluntat és ‘veure que la majoria de jutges són escollits per jutges’.
Per al croat, no ha d’haver-hi jutges escollits per polítics ni ‘persones que són col·locades pel Parlament o per l’Executiu’. ‘Sabem que hi ha molts jutges d’alt nivell professional a Espanya, i no en tenim cap dubte, però estem parlant d’estàndards i prevenció’, matisa.

Quant a les recomanacions sobre parlamentaris, Mrcela explica que van en la línia d’adoptar un codi de conducta per a diputats iaspectes relacionats amb la prevenció de la corrupció’, com ara conflictes d’interessos, obsequis o interessos financers.

De les onze recomanacions a l’estat espanyol, quatre no s’han ni tan sols començat a implementar, fet que situa Espanya entre els deu estats amb un nombre més alt d’inacció, mentre que set s’han implementat de forma parcial. Al costat d’Espanya i dins la categoria d’implementació ‘globalment insatisfactòria’ de les recomanacions hi ha també vuit estats més: Bèlgica, Hongria, Irlanda, Luxemburg, Portugal, Romania, Sèrbia i Turquia. L’informe del GRECO valora l’estat de la corrupció arreu d’Europa i als Estats Units durant l’any 2007, destacant tendències i exemples així com dades per països. Durant la presentació de l’informe, el president del grup ha assenyalat que el 2017 ha estat un any ‘fosc’.

El Consell d’Europa és una organització internacional formada per 47 estats i amb seu a Estrasburg.

El seu objectiu principal és la defensa i protecció de la democràcia, l’Estat de Dret i els drets humans, en particular els civils i polítics.

ACN

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada