dijous, 18 de gener del 2018

18/01/2018. El Nacional. Espanya sabia que Bèlgica no extradiria Puigdemont, segons el seu advocat. L’advocat, que assegura que les extradicions “per una ordre de detenció europea s'apliquen en un 99 per cent dels casos”, recorda que en tot cas s’ha de complir el “criteri de doble incriminació”, és a dir, que els delictes han d'existir en tots dos països. Sempre segons l’entrevista, Bekaert assegura que a l’Estat espanyol, “quan es tracta de la unitat d’Espanya, Franco continua viu”, perquè el referèndum, “indiferentment de si era legal o il·legal, no es podia aturar amb violència”. “Estic segur que aquesta mentalitat anticatalana, que existia durant el franquisme i que es va quedar sota la superfície durant molts anys, ha anat ressuscitant recentment”, continua l’advocat belga, i assegura que “quan es tracta de bascos i catalans, l'Estat espanyol perd tota la racionalitat”.

GOVERN A L'EXILI

Espanya sabia que Bèlgica no extradiria Puigdemont, segons el seu advocat

El Nacional
Foto: Efe

Barcelona. Dijous, 18 de gener de 2018

L'advocat Paul Bekaert, encarregat de la defensa de Carles Puigdemont a Bèlgica, s’ha mostrat convençut que Espanya sabia que Bèlgica no extradiria el president i per això va anul·lar l’ordre de detenció internacional. 

En una entrevista publicada a La Directa, Bekaert assegura que “va haver-hi contactes entre les fiscalies belgues i espanyoles, en què la fiscalia belga els va convèncer que Puigdemont i els altres consellers serien considerats impunes com a consellers en funcions i, per tant, la seva extradició seria rebutjada pels tribunals belgues”. “Un cop entès que perdrien el cas, la fiscalia espanyola va decidir retirar l'ordre de detenció europea”, afegeix.

L’advocat, que assegura que les extradicions “per una ordre de detenció europea s'apliquen en un 99 per cent dels casos”, recorda que en tot cas s’ha de complir el “criteri de doble incriminació”, és a dir, que els delictes han d'existir en tots dos països. Aquesta va ser “l’essència de la defensa”, perquè els fets dels quals s’acusa Puigdemont no són sancionables a Bèlgica perquè, “segons la Constitució belga, simplement no es pot sancionar un càrrec públic per tot el que fa en l'exercici de la seva funció: expressar opinions, votar o aplicar una llei”.

De fet, Bekaert posa un exemple prou clar: “Si el parlament flamenc hagués organitzat un referèndum sobre la independència de Flandes i conseqüentment l'hagués proclamada i executada, ni amb tots els esforços del món podries ficar els ministres a la presó”, ja que el màxim que es podria fer és “anar al Tribunal Constitucional i anul·lar la decisió perquè és considerés inconstitucional”.


Sempre segons l’entrevista, Bekaert assegura que a l’Estat espanyol,
quan es tracta de la unitat d’Espanya, Franco continua viu,
perquè el referèndum, “
indiferentment de si era legal o il·legal, no es podia aturar amb violència”.
Estic segur que aquesta mentalitat anticatalana, que existia durant el franquisme i que es va quedar sota la superfície durant molts anys, ha anat ressuscitant recentment”,
continua l’advocat belga, i assegura que
quan es tracta de bascos i catalans, l'Estat espanyol perd tota la racionalitat”. 


 El Nacional 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada