divendres, 17 de novembre del 2017

17/11/2017. Viquipèdia. Causa General. La Causa General Instruïda pel Ministeri Fiscal sobre la dominació roja a Espanya, coneguda abreujadament com la Causa General (CG), fou un extens procés d'investigació impulsat pel ministre de Justícia franquista, Eduard Aunós Pérez, després de la Guerra Civil, mitjançant Decret del 26 d'abril de 1940, amb l'objecte, segons el seu preàmbul, d'instruir «els fets delictius comesos en tot el territori nacional durant la dominació “roja”». En el judici sumaríssim del president Companys, de l’any 1940, es varen utilizar els arguments que hem explicat, sota l’acusació de sedició!

Benvolguts,

Com  que el concepte Causa General ha estat utilitzat pel franquisme i el Borbofranquisme per atacar amb impunitat els seus enemics que som nosaltres, considerem que és important el que en diu la Viquipèdia sobre aquesta questió. Pel que jo sabia fins ara, la Causa General generada un cop acabada la Guerra contra Catalunya el 1939 va servir a la Dictadura franquista per condemnar i assassinar subjectes republicans utilitzant l’argument que s’havien revoltat. 

S’havien revoltat contra qui? Quan? 

És collunut que els rebels franquistes, puguin titllar els republicans de rebels! Així es va assassinar milers de subjectes repúblicans, fidels a la República del 1931, “no adictos” o “no afectos” a la Dictadura franquista, iniciada amb la revolta del 18 de juliol de 1936. Els  condemnats ho foren per tribunals (?) franquistes jutjant accions fetes abans o després del 1936.

En el judici sumaríssim del president Companys, de l’any 1940, es varen utilizar els arguments que hem explicat, sota l’acusació de sedició!

Vegem què en diu la Viquipèdia:

Causa General

Viquipèdia
Infotaula d'esdevenimentCausa General
Període
Organització
Modifica dades a Wikidata
Detall de l'entrada de l'edifici principal del Consell Superior d'Investigacions Científiquesen el complex del carrer Serrano (Madrid). Aquí es troba l'Arxiu Històric Nacional, on es troben dipositats els fons que constitueixen la Causa General.




Detall de l'entrada de l'edifici principal del Consell Superior d'Investigacions Científiquesen el complex del carrer Serrano (Madrid). Aquí es troba l'Arxiu Històric Nacional, on es troben dipositats els fons que constitueixen la Causa General.











La Causa General Instruïda pel Ministeri Fiscal sobre la dominació roja a Espanya, coneguda abreujadament com la Causa General (CG), fou un extens procés d'investigació impulsat pel ministre de Justícia franquistaEduard Aunós Pérez, després de la Guerra Civil, mitjançant Decret del 26 d'abril de 1940, amb l'objecte, segons el seu preàmbul, d'instruir «els fets delictius comeses en tot el territori nacional durant la dominació roja».

La Causa general [...] atribueix al Ministeri Fiscalsubordinat al Ministeri de Justícia, l'honrosa i delicada missió de fixar, mitjançant un procés informatiu fidel i veraç per a coneixement dels Poders públics i en interès de la Històriael sentit, abast i manifestacions més destacades de l'activitat criminal de les forces subversives que en 1936 van atemptar obertament contra l'existència i els valors essencials de la Pàtria, salvada si no hi ha altre remei, i providencialment, pel Moviment Alliberador...



— Nota explicativa, Edició de 1943
La Causa General va recopilar informació sobre les circumstàncies i detalls no solament d'abusos i crims contra persones i béns comesos durant la contesa a la zona republicana, sinó tot tipus d'accions empreses per les autoritats, forces armades i de seguretat i partidaris dels governs republicans i d'esquerres des de la instauració de la Segona República en 1931.

La informació registrada per la Causa General, la recopilació de la qual va durar pràcticament fins als anys seixanta, va portar a l'obertura de nombroses processos judicials posteriors en contra dels quals es consideraven responsables d'aquests, fins a la promulgació pel govern de Francisco Franco en 1969 d'una llei per a la prescripció dels «delictes comesos amb anterioritat a l'1 d'abril de 1939».

La Causa General es va dur a terme sota la responsabilitat de la figura específica Fiscal Cap de la Causa General, establerta per un decret posterior de 1943, fins al seu traspàs al Ministeri de Justícia a partir de 1954, acumulant una enorme documentació que és conservada des de 1980 a l'Arxiu Històric Nacional d'Espanya, a Madrid.
Al setembre de 1980 es van rebre a l'Arxiu Històric Nacional, procedents de la Fiscalia General de l'Estat prop de 4.000 caixes, que guardaven documents corresponents a la «Causa General».
Bibliografia[modifica | modifica el codi]


Viquipèdia

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada