dissabte, 28 d’octubre del 2017

28/10/2017. Vídeo. Paral·lelismes entre 1931 i l’actualitat, errors que no podem cometre de nou. Recordem que la República espanyola es va instaurar quan a partir d’unes eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, guanyades pel republicanisme el Borbó Alfons XIII va renunciar al tron i es va exiliar. Francesc Macià el dia 14 va proclamar des de la Plaça de Sant Jaume la República catalana que s’hauria de federar amb les altres i es va avançar per tant unes hores a la proclamació de la República espanyola feta des de Madrid. Considerem que aquests fets són de perfecte record i estímul per a la nostra situació política actual.

Benvolguts,

M’ha arribat a les mans un document de nom Paral·lelismes entre 1931 i l’actualitat, errors que no podem cometre de nou.

El documental està fet fa dos anys, segurament que abans del 27-S, però és de rabiosa actualitat perquè explica la proclamació de la República catalana el 1931. Dura 40 minuts però és de lectura obligada!



Vegem el vídeo:

https://vimeo.com/119671727

És un documental molt ben fet que presenta fonamentalment les converses entre Francesc Macià, president d’ERC i tres ministres de la República (Fernando de los Ríos, Marcel·lí Domingo i Lluís Nicolau d'Olwer, els dos darrers catalans), els dies 17 d’abril de 1931 i següents. Recordem que la República espanyola es va instaurar quan a partir d’unes eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, guanyades pel republicanisme el Borbó Alfons XIII va renunciar al tron i es va exiliar. Francesc Macià el dia 14 va proclamar des de la Plaça de Sant Jaume la República catalana que s’hauria de federar amb les altres i es va avançar per tant unes hores a la proclamació de la República espanyola feta des de Madrid. Per resoldre el litigi entre les dues repúbliques es varen fer les converses esmentades.

I la història va continuar i va acabar com tots sabem. Llegiu, si us interessa el tema, tots els articles d’en Quim Torra relacionats amb aquest episodi, publicats a l’Avui el 2012, que s’ho val, ja que la nostra vida hauria canviat si en Macià i el seu govern no haguessin acceptat el sidral de Madrid! Us afegeixo els enllaços, encara que no són l’objecte directe d’aquest apunt:

  1. 22/04/12. L'últim acte de la República Catalana
  2. 22/04/12. L'epicentre es trasllada a Madrid
  3. 22/04/12. 3. Una República Catalana que governa
  4. 22/04/12. D'un canvi de règim polític a un canvi d...
  5. 22/04/12. Crònica política de la República Catalan...
  6. 22/04/12. La Republica Catalana 14-17 d'abril de 1...
El Vídeo Documental que us presentem de la reunió al 1931 entre Macia i els ministres espanyols de la república, està extret de la pel·lícula que es pot veure a TV3 a la carta, 14 d'abril, Macià contra Companys. No us el perdeu!



L'objectiu del vídeo és establir els paral·lelismes del 1931 amb l'actualitat, i demostrar que ja s'han intentat altres camins al llarg de la història de Catalunya, però no han funcionat, l'únic camí és la independència.



JoanAForès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada