dilluns, 30 d’octubre del 2017

28/10/2017. Fragment de la conversa entre Suárez i Tarradellas el 1977. Legalitzar la Generalitat és més difícil que legalitzar el Partit Comunista. Suárez: La seva vinguda aquí és el més difícil que hi ha hagut, perquè legalitzar el Partit Comunista ha estat difícil, vostè ho sap, però legalitzar el Partit Comunista era un desig que es pot dir que tot Espanya volia, mentre que [legalitzar o parlar amb vostè] Espanya no ho vol. Ho voldrà Catalunya, però la resta d’Espanya no ho vol». El mateix Franco, en una entrevista que va mantenir amb els corresponsals estrangers el 1937, havia confessat que “la futura suerte de Cataluña [...] es precisamente una de las causas fundamentales de nuestro levantamiento”.


Benvolguts,

Des que vàrem iniciar aquest Bloc, fa 7 anys, hem anat explicant del dret i del revés que el franquisme continua en el borbofranquisme, ja que el Règim del 78 va mantenir totes les constants del règim franquista, l’antiseparatisme n’és una i el rebuig o odi dels espanyols contra Catalunya n’és una altra, com va demostrar Rajoy el 2010 fent campanya i recollint signatures contra Catalunya (signatures que va plantar a la porta de Congreso de los Diputados), .

I amb aquest ambient es van fer les eleccions del 1978, en les que el PC i el PSOE foren legalitzats i en canvi ERC (antic partit d’en Tarradellas) no fou legalitzada!

Precisament ahir en un article de Pere Bosch i Cuenca varem esmentar una frase de Franco en iniciar l'Alzamiento seguit de la posterior guerra. Frase que corrobora l'esperit de les dues constants anteriors del règim franquista:

El mateix Franco, en una entrevista que va mantenir amb els corresponsals estrangers el 1937, havia confessat que “la futura suerte de Cataluña [...] es precisamente una de las causas fundamentales de nuestro levantamiento”

Vintage Vegem el fragment de la conversa entre Suárez i Tarradellas el 1977:


Sàpiens.cat

Legalitzar la Generalitat és més difícil que legalitzar el Partit Comunista


Suárez: «Escolti, jo sóc el cap del govern d’un país que té 38 milions d’habitants i vostè ve aquí a plantejar uns problemes molt greus. Vostè ve aquí dient que és el president de la Generalitat, que era reconegut, que vostè presideix l’Estat i no el reconeixen. I més encara, vostè ve aquí reivindicant una institució per la qual l’últim president va ser afusellat. Per tant, vostè no té present en aquestes discussions un fet que és important, i és que la seva vinguda aquí és el més difícil que hi ha hagut, perquè legalitzar el Partit Comunista ha estat difícil, vostè ho sap, però legalitzar el Partit Comunista era un desig que es pot dir que tota Espanya volia, mentre que [legalitzar o parlar amb vostè] Espanya no ho vol. Ho voldrà Catalunya, però la resta d’Espanya no ho vol». 

Sàpiens.cat


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada