dimarts, 3 d’octubre del 2017

01/10/2017. Referèndum. Marta Lasalas. Puigdemont portarà al Parlament la declaració d'independència. "Els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat el dret a tenir un Estat independent que es constitueixi en forma de república",.“La Unió Europea ja no pot continuar mirant cap a un altre cantó. Som ciutadans europeus els qui patim la vulneració de drets i llibertats, violacions directes de la Carta Europea dels Drets Fonamentals”.

Benvolguts,


REFERÈNDUM

Puigdemont portarà al Parlament la declaració d'independència

Marta Lasalas

Foto: Jordi Bedmar
Barcelona. Diumenge, 1 d'octubre de 2017
6 minuts

"El Govern traslladarà al Parlament de Catalunya, seu i expressió de la sobirania del nostre poble, els resultats de la jornada d'avui, perquè actuï d'acord amb allò previst a la llei del Referèndum". Amb aquestes paraules, el president Carles Puigdemont ha anunciat aquest vespre que els propers dies presentarà davant la cambra catalana una declaració d'independència per implementar la votació de l'1-O. Des del Govern s'ha comunicat que demà al matí se celebrarà una reunió extraordinària del Consell Executiu.
El president ha comparegut acompanyat dels membres del seu gabinet a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. 


"Els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat el dret a tenir un Estat independent que es constitueixi en forma de república", ha proclamat.

Amb posat seriós i sense amagar la transcendència del moment, el cap de l'executiu ha deixat clar que "les institucions tenen obligació d'implementar el resultat" i que els ciutadans s'han guanyat avui a pols "la seva sobirania i tot el respecte".

Això s'ha acabat
“L’Estat espanyol ha escrit avui una pàgina vergonyosa en la seva història amb Catalunya”, ha retret. Ha admès que “tristament” no és la primera. S’ha repetit “massa vegades” la repressió i la violència com a resposta de l’Estat a les aspiracions catalanes, ha dit. I aquest cop de nou, la resposta ha estat “violència i repressió”. “Avui hem dit que això s’ha acabat”, ha conclòs.
Darrere del Govern només dues banderes, la catalana i l'europea. No és casual. El president ha fet “una apel·lació directa a Europa”. “La Unió Europea ja no pot continuar mirant cap a un altre cantó. Som ciutadans europeus els qui patim la vulneració de drets i llibertats, violacions directes de la Carta Europea dels Drets Fonamentals”, ha advertit. 
Per aquesta raó, ha instat la UE a reforçar els seus valors fundacionals quan aquests es troben sotmesos als abusos d’un Estat que “es comporta de manera autoritària”. No només això, ha advertit Europa que haurà d’actuar amb rapidesa “per mantenir l’autoritat moral dins i fora del continent quan aquests abusos escandalitzen els homes i dones de bé d’arreu del món”.

Crida a la unitat
El president ha fet també una crida a la unitat. “El camí que hem de recórrer a partir d’ara l’hem de fer junts, tal com hem fet junts el camí que ens ha dut fins aquí”, ha assegurat, alhora que ha fet una apel·lació a fer aquest recorregut amb civisme i en pau, oberts a les propostes de diàleg i a les ofertes de mediació per fer-ho amb la màxima eficàcia possible.

Marta Lasalas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada