dilluns, 26 de juny del 2017

24/06/2017 Gemma Aguilera. Republic of Catalonia now!, el missatge en morse que arriba a tot el món. L'article sobre les comunicacions en Morse que tots els navegants coneixen, per exemple en Pere Forès amb el seu submarí científic Ictineu3 l'usa molt sovint, és molt interessant. I és il·lustratiu també del mal rotlle que els companys d'un mateix ram creen si es tracta de que Catalunya tingui els mateixos drets en Morse com tenen els altres i com el boicot dels afeccionats al Morse espanyol rebenta les aspiracions dels catalans!

Benvolguts,

La Gemma Aguilera és un prodigi de feina ben feta i d'imaginació. La vaig conèixer pels seus articles a El Temps fa un parell o tres d'anys. L'article es referia al Corredor Mediterrani i als problemes que els Paisos Catalans tenien amb el Gobierno espanyol (del PPSOE). I semblava que d'aquests temes en sabia molt. Fins i tot la vaig trucar per intentar recuperar un gràfic que no havia pogut baixar de la xarxa. Tanmateix la Gemma sap d'infraestructures però també de molts altres temes i és imaginativa per trobar camps que l'altra gent no coneixem. L'any passat a l'Assemblea de Sant Martí varem fer els passos administratius necessaris per que se li atorgués a un company del Grup d'Opinió GOAL la Creu de Sant Jordi, company ja molt gran que en temps de la dictadura havia estat detingut per la policia política, els grisos, havia passat un mes a la Comissaria de la Via Laietana amb tortura diària i al final havia passat 4 anys al Penal de Burgos. Varem posar-nos en contacte amb un periodista amic, també del barri que ens va adreçar al diari El Mon, on treballa actualment la Gemma. Un periodista d'aquest diari se'ns va oferir per fer una entrevista al nostre company, però el company es va posar malalt i no es va poder fer l'entrevista. Parlant amb aquest periodista em va explicar que els periodistes més joves del diari es miren la Gemma amb respecte perquè segons ells és la millor. Les Creus de Sant Jordi de la Generalitat pel 2017 varen ser repartides i al nostre company que s'ho mereixia tant o més que als altres no li va tocar. A qui sí que li va tocar fou a la Carmen Chacón...

Doncs bé, si fullegeu el Bloc veureu els temes variats amb els que la Gemma s'enfronta i de tots se'n surt, com el tema d'avui, que és el dels catalans que també som imaginatius i a través del Morse ens fem sentir arreu. 

Llegiu l'article que és molt interessant i il·lustratiu també del mal rotlle que els companys d'un mateix ram creen si es tracta de que Catalunya tingui els mateixos drets en Morse com tenen els altres i com el boicot dels afeccionats al Morse espanyol rebenta les aspiracions dels catalans!

Vegem ara l'article de la Gemma Aguilera:



Republic of Catalonia now!, el missatge en morse que arriba a tot el món
Radioaficionats catalans emeten cada dos minuts el missatge en català, castellà i anglès amb un sistema lliure del control dels estats


per Gemma Aguilera 24/06/2017

La campanya pel referèndum ha començat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fixat la pregunta que respondran els catalans el proper 1 d’octubre, i ERC, el PDeCAT, la CUP i les entitats sobiranistes han començat la campanya per al sí del referèndum vinculant. Però també ha donat el tret de sortida a la seva particular campanya per la independència un grup de radioaficionats catalans que disposen de llicència com a centre emissor de missatges en codi morse. Amb l’indicatiu de llicència EA3GOO, “emetem una comunicació global programada perquè s’emeti cada dos minuts, i arriba a arreu del món amb el missatge en morse Republic of Catalonia now!, República catalana ja!, i República catalana ya!”, explica en Jordi a El Món, un dels radioaficionats que han impulsat la idea.  

De fet, es tracta d’un sistema de comunicació global que “es fa amb els nostres propis mitjans, de manera que no depenem de cap infraestructura ni estatal ni internacional, i per tant, no estem sotmesos a control dels missatges que emetem”, explica el Jordi, que remarca que a través dels sistemes de radioaficionats “podem arribar a pràcticament tot el món”. De fet, el grup de radioaficionats catalans ja tenen constància que el missatge de República catalana ja ha arribat a Sud-Amèrica, Nord-Amèrica i també diversos punts d’Europa. 

Catalunya vol ser ràdio-país
 El missatge en morse 'República catalana ja' arriba a la majoria de punts del món | EL MÓN
 

Els radioaficionats disposen d’una llicència que concedeix el govern espanyol com a centre emissor. Però els catalans voldrien que es reconegués Catalunya com a país, al marge que sigui un estat o no, perquè pugui formar part de la llista de 349 països que tenen el diploma DXCC, de l’American Radio Relay League (ARRL).

A dia d’avui, en la llista dels anomenats ràdio-països, que no coincideixen amb la noció d’Estat, hi ha Escòcia, Anglaterra, Gal·les, les Illes Man, Irlanda del Nord i Jersey, que pertanyen al Regne Unit, i també les Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla, però no Catalunya.
  
Quina és la raó? Un altre radioaficionat, el Josep, explica a El Món que els criteris de l’ARRL per admetre un país a la llista DXCC “són geogràfics, però també polítics i ideològics, malgrat que molts radioaficionats sempre afirmen que aquest col·lectiu no entra mai en qüestions polítiques argumentant que no és legal, cosa que és totalment falsa. El reglament de radioaficionats no prohibeix en cap cas opinar i parlar de política a través de la ràdio”, assegura. De fet, denuncia

“les fortes pressions en contra que fan els radioaficionats espanyols” per impedir que Catalunya quedi acreditada com a ràdio-país. 

Sigui com sigui, els radioaficionats mantenen una campanya a Change.org per aconseguir aquest reconeixement.

Gemma Aguilera

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada