dijous, 30 de març del 2017

15/03/2017. Història. Efemèrides. Franquisme. Marc Pons. Afusellen Carles Rahola, "uno de los más destacados separatistas de Gerona". Tal dia com avui de l'any 1939, fa 78 anys, era afusellat a la tàpia del cementiri de Girona el periodista, escriptor, historiador i polític Carles Rahola i Llorens. L'exèrcit franquista havia ocupat la ciutat el 4 de febrer i durant les setmanes posteriors els sediciosos van desfermar una repressió brutal contra totes les persones.

Benvolguts,

Podeu repassar altres explicacions sobre Carles Rahola en el Bloc Reflexions.

Podeu veure el començament de l'ocupació de Catalunya a l'any 1939 per l'Exèrcit espanyol, la Legión, els Requetès, els moros o Regulares, amb la barbàrie feixista desbocada.

I se'n varen sortir perquè l'assassinat d'en Rahola significava "l'afusellament de la cultura catalana i de la història de Catalunya. i l'extermini de la nació catalana. I hem viscut 80 anys patint aquesta barbàrie franquista tal com l'explica la frase amb pocs mots. I hem odiat immensament els franquistes, l'exèrcit espanyol i qui els ajudava ...

Rahola esdevé el símbol de tots els demòcrates, i per extensió de tots els catalans.

La liquidació física de Carles Rahola era també, en l'imaginari dels seus assassins, l'afusellament de la cultura catalana i de la història de Catalunya. L'extermini de la nació catalana.

Vegem l'article-efemèride: 

15 DE MARÇ DEL 1939

Afusellen Carles Rahola, "uno de los más destacados separatistas de Gerona"

Marc Pons
Tarragona. Dimecres, 15 de març de 2017

Tal dia com avui de l'any 1939, fa 78 anys, era afusellat a la tàpia del cementiri de Girona el periodista, escriptor, historiador i polític Carles Rahola i Llorens. L'exèrcit franquista havia ocupat la ciutat el 4 de febrer i durant les setmanes posteriors els sediciosos van desfermar una repressió brutal contra totes les persones d'ideologia catalanistarepublicanaliberal o esquerrana. Carles Rahola va ser incriminat en un consell de guerra per un Tribunal Militar que el va condemnar per ser “uno de los más destacados separatistas de Gerona, colaborador asiduo del diario separatista de esta localidad “L'Autonomista” en el que escribió artículos literarios e históricos y últimamente otros de carácter político, en los que alentaba a las masas a prolongar inútilmente su resistencia”.

Carles Rahola era nascut a Cadaqués (Alt Empordà) l'any 1881, però va créixer a Girona. Era fill d'una família d'impressors molt relacionada amb el món cultural gironí, i des d'allà va iniciar la seva carrera com a comunicador. Carles Rahola va ser, també, juntament amb Prudenci BertranaXavier Montsalvatge i Miquel de Palol, punt de referència de la intel·lectualitat gironina i catalana durant les dècades dels 10, 20 i 30 del segle passat. La seva obra -intel·lectual i política- va estar marcada pel compromís permanent amb la cultura. Sobretot amb la democratització de la cultura. Fer-la arribar a tots els racons del país i fer-la estimar en tots els estaments de la societat.  

Carles Rahola no va militar mai en cap partit polític, la qual cosa no va representar cap impediment perquè el govern de Catalunya li confiés el càrrec de delegat de la Generalitat a Girona en els mesos posteriors a la recuperació de l'autogovern (1932). Però quan va ser detingut, condemnat i afusellat pels franquistes, aquesta condició no va ser decisiva. Va ser assassinat pel seu compromís personal amb la democratització de la cultura catalana i la difusió de la història de Catalunya.

La liquidació física de Carles Rahola era també, en l'imaginari dels seus assassins, l'afusellament de la cultura catalana i de la història de Catalunya. L'extermini de la nació catalana.

L'ocupació de Girona per part de les tropes franquistes

L'assassinat de Carles Rahola va ser el paradigma de la reacció del nacionalisme espanyol a l'afirmació catalana. Silenciar amb la mort la veu de milers de persones compromeses amb els valors de la comunicació, de la cultura, del civisme, de la pau, de la democràcia, de la llibertat i de la plenitud nacional de Catalunya. L'assassinat de Carles Rahola va significar el triomf de la mort -de la negra nit del silenci- sobre la vida.
Rahola esdevé el símbol de tots els demòcrates, i per extensió de tots els catalans.
I ben especialment el de totes les persones que, amb modèstia i admiració, hem recollit el seu testimoni. Mestre Rahola, en la memòria de tots i de totes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada