dimecres, 22 de febrer del 2017

21/02/2017. Editorial PuntAvui. Important declaració a Palma. Que gairebé quaranta anys després de la reinstauració de la democràcia, una reunió dels tres consellers de Cultura de Catalunya, el País Valencià i les Balears sigui un fet extraordinari ens indica com està de malament, en molts àmbits comuns, la relació entre els diferents territoris dels Països Catalans.

Benvolguts,

Referint-nos a la propera Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, on la cultura catalana és la convidada, caldria que quedés ben clar que la convidada és la cultura catalana, no la cultura editada en els Paisos Catalans però que no és en català!. En la Fira de Frankfurt de fa uns anys (en temps del tripartit) on la cultura catalana era també la convidada s’hi va colar la cultura feta en castellà. Esperem que no torni a passar!

Observem també que continuem usant frases com la reinstauració de la democràcia, referint-nos a la situació política post-transacció del 1975-1981, també anomenada règim borbofranquista,  i creiem que anem errats! Aquest fet indica que continuem amarats de borbofranquisme i ens cal alliberar-nos-en tal com diu en Llach a l'Estaca!

Insistim a dir que no podem usar els mots democràcia o estat de dret en va, perquè tenen un significat que no lliga amb el borbofranquisme reinant!

Nota: Creiem que en el text de l'article hi ha un error en usar el mot comptabilitzar quan realment segons el nostre modest criteri hauria de ser compatibilitzar...

Vegem l’Editorial:

21 febrer 2017 2.00 h

Important declaració a Palma

Que gairebé quaranta anys després de la reinstauració de la democràcia, una reunió dels tres consellers de Cultura de Catalunya, el País Valencià i les Balears sigui un fet extraordinari ens indica com està de malament, en molts àmbits comuns, la relació entre els diferents territoris dels Països Catalans.

Que trobades d'aquestes característiques no tinguin lloc de manera periòdica, i que tot just ara hi hagi un acord important per enfortir “els lligams històrics i culturals” dels tres territoris, denota les importants dificultats internes i externes que han impedit acordar una interrelació que fa anys que hauria de durar i ser plenament fructífera.

La presència del Partit Popular en els governs valencià i balear és la raó que impedia una relació normal entre les parts d'un mateix país que comparteixen llengua, cultura i història. Els nous governs a València i a Palma, sortosament, han emprès fa mesos un canvi que, en una primera fase, culmina amb la reunió d'ahir i la important declaració feta pública. En aquesta es proposa avançar i consolidar acords en tots els àmbits clau de la creació cultural, com no podria ser d'una altra manera. El marc d'impuls és l'Institut Ramon Llull, al qual les Balears ja han tornat, però no formalment el País Valencià, malgrat que ja s'estigui treballant estretament amb el govern valencià, per exemple, de cara a la participació en la propera Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, on la cultura catalana és la convidada.

Un dels acords importants de la declaració signada ahir a Palma fa referència a la necessitat de compatibilitzar el sistema d'acreditacions de coneixements del català, una qüestió que en qualsevol país normal faria anys que estaria normalitzada.
Editorial El PuntAvui

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada