dissabte, 7 de gener del 2017

04/01/2017. Catalanofòbia. Vicent Sanchis. Un bon regal seria el respecte. L’abús de l’autoritat cada vegada que un agent ensopega amb un autòcton entestat a parlar-li en l’idioma que ell també hauria de parlar dins del seu ordre constitucional –o, si no, què és la cooficialitat?– es repeteix amb una impunitat humiliant. "Demanarem als Reis que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes".

Benvolguts,

En Vicent Sanchis diu les coses pel seu nom. No s'amaga quan altres s'amaguen! Per cert que en Sanchis utilitza el mot "contribuent" com fan sovint els americans que anomenen els ciutadans com a Tax-payers! Vegem el seu article-carta als reis, però fem-hi una introducció:

Ja era hora que els periodistes diguessin les coses pel seu nom! I els polítics també!!!

Alguns dels nostres periodistes estan comprats o no diuen les coses amb claredat. I els nostres polítics tampoc. Cada cop que en un acte públic sento un polític que diu mitges veritats, és ambigu o canvia de tema quan li toques el voraviu tinc la necessitat de fer-li la seguent pregunta:

--Per què cada vegada que us trobeu de cara amb un polític franquista (que n’hi ha més que un foc no en cremaria) no comenceu la conversa dient-li: Miri, siguem clars, vostès ens roben 16.000M€ cada any. De què vol que parlem ara...?

I li faig la pregunta...

No he sentit gairebé cap polític que hagi escrit, fora d’en López Tena fa 5 anys, que Espanya ens roba 16.000M€ cada any. Només en recordo un altre que va explicar la qüestió dels 16.000M€ i els diaris li varen publicar! Era l’Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia de la Generalitat:

Avui, 02/12/2015 a RAC1 el Conseller Mas-Colell ha parlat de Dèficit fiscal:
En Jordi Basté, en un moment de l’entrevista li ha fet una pregunta concreta:
Quin és el dèficit fiscal català?
I la resposta com tots sabem però és important que qui l’ha resposta sigui el Conseller d’Economia, ha estat:
16.000M€/any!

I com que avui va de catalanofòbia veurem l’article d’en Vicent Sanchis, que no té pels a la llengua:


Un bon regal seria el respecte

per Vicent Sanchis 04/01/2017

"Demanarem als Reis que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes"

El tinent d’alcalde de Gata, un poble de la comarca de la Marina, i secretari general de Podem, Jaume Monfort, va haver d’aguantar el passat 6 de desembre –dia de la Constitució!– com el vexaven dos agents de la Guàrdia dita Civil després de demanar-los en català que aparquessin bé el seu vehicle, que havien estacionat en un lloc prohibit. Davant els retrets dels veïns que s’aplegaven en els llocs dels fets, els dos números van sentenciar que Monfort s’ho mereixia “porque nos ha hablado en valenciano”. El tinent d’alcalde es va dirigir després al sergent de la caserna, que va donar tota la raó als seus homes: “No tiene usted razón porque la Constitución no nos obliga a entender el valenciano”.

Els dos agents i el sergent en qüestió no saben ni de què parlen. És la seva mateixa Constitució, a la qual apel·len només quan els convé, la que proclama que les altres llengües de l’Estat “seran cooficials en els seus respectius territoris”. Tant se’ls en fot. Ni se l’han llegida. Com acostuma a fer el PP, la Constitució només és un referent de conveniència. No de convivència.

L’agressió de Gata és una més baula en una llarga cadena que implica membres de la Guàrdia dita Civil i de la Policia dita Nacional tant al País Valencià com a les Illes Balears. L’abús de l’autoritat cada vegada que un agent ensopega amb un autòcton entestat a parlar-li en l’idioma que ell també hauria de parlar dins del seu ordre constitucional –o, si no, què és la cooficialitat?– es repeteix amb una impunitat humiliant. I sense que el Partit Popular o Ciutadans, tan escaldats quan es tracta de denunciar els presumptes abusos del català a Catalunya, badin boca. Només cal parar-se a pensar per un moment què passaria si un Mosso d’Esquadra exigís a un castellanoparlant que se li dirigís en català.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’han solidaritzat amb el regidor vexat i han demanat al delegat del govern espanyol al País Valencià que expliqui als agents que treballen sota la seva autoritat que, segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, tothom té dret a utilitzar-lo davant qualsevol autoritat. Serà debades.

El delegat té unes altres preocupacions. Com el seu president, Mariano Rajoy, que aquests dies sembla extremadament preocupat per la cavalcada de reis de Vic i els fanalets estelats que tant l’alteren. Demana Rajoy que els reis no perdin el seu sentit tradicional i que “la resta sobra”. D’acord. Dins el sentit tradicional que els defineix, demanarem a Melcior, Gaspar i Baltasar que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes.
Vicent Sanchis

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada