dissabte, 24 de desembre del 2016

24/12/2016. Viquipèdia. DUI. Mentre no fem una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), els altres països ni opinen ni hi intervenen perquè ho consideren un afer “domèstic” en concepte anglosaxó, o sigui un afer intern d’Espanya. Si fem una DUI l’assumpte passa a ser de l’entitat superior o sigui d’Europa. A partir d’aquest moment la resta d’Estats europeus i de la resta del mon se senten concernits i obligats a opinar i a actuar.

Benvolguts,

Des de fa 5 o 6 anys estem donant voltes a la manera d’independitzar-nos d’Espanya. Amb DUI? Amb RUI? O amb què?
A partir de les explicacions del Professor Hèctor López Bofill, hem publicat al Bloc uns quants apunts sobre la DUI. La tesi és ben senzilla:
·         Mentre no fem una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), els altres països ni opinen ni hi intervenen perquè ho consideren un afer “domèstic” en concepte anglosaxó, o sigui un afer intern d’Espanya. I punt.
·         Ara bé, si declarem la independència, sigui amb una declaració unilateral (DUI) o de comú acord amb Espanya, l’assumpte passa a no ser un afer d’Espanya sinó de l’entitat superior o sigui d’Europa. A partir d’aquest moment la resta d’Estats europeus i de la resta del mon se senten concernits i obligats a opinar i a actuar. Actuar vol dir:
o   defensar-nos si per exemple i hipotèticament l’Exèrcit espanyol ens envaeix, com ha fet moltes vegades.
o   Actuar, en condicions normals, vol dir establint relacions diplomàtiques i comercials amb Catalunya i acollint-nos a formar part de la Comunitat Europea (CE), de la qual ja en formavem part a partir de que Espanya precisament va ser admesa a la UE. És per això que gaudim completament de les lleis europees encara que Espanya no les compleixi totes. Gaudim de l’Euro, de la lliure circulació de persones i de capitals, etc.

La metodologia ens l’explica l’Ana Stanič Advocada i experta en dret internacional en una entrevista d’en Gifré Jordan que publicarem demà. Ara i aquí ens limitem a anar a un article de la Viquipèdia de títol Declaració d'independència.

Al març del 2013 vàrem publicar un apunt on comentàvem l’article de la Viquipèdia, amb la llista de països que s’han independitzat amb la DUI. Aviat la Viquipèdia ens hi inclourà a nosaltres!

Vegem l’article de la Viquipèdia:

Declaració unilateral d'independència

Una declaració unilateral d'independència (DUI) és una variant de declaració d'independència establerta quan un govern d'una entitat constituent d'un estat sobirà es declara ella mateixa com a estat sobirà, sense un acord formal amb l'estat del qual declara la seva secessió. Es va reconèixer formalment per primera vegada quanRhodèsia es va declarar unilateralment independent del Regne Unit el 1965 sense acord amb aquest altre estat.[1] 

Altres DUI històricament destacades són:
Totes aquestes repúbliques foren creades ex-novo a partir de territoris en mans d’un altre Estat. Potser el cas més clar és el dels EUA respecte l’Imperi Britànic.

Viquipèdia

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada