dissabte, 1 d’octubre del 2016

01/10/2016. Editorial ElPuntAvui. Un discutible cop fiscal a les empreses. En temps de l’antic règim franquista va córrer un acudit que figurava un discurs del Franco, mentor dels PPSOEs, Caudillo de España por la gracia de Diós, que deia: Españoles, hace un año nuestra economía estaba al borde del abismo. Hoy podemos anunciar que hemos dado un gran paso adelante…

Benvolguts,

Afegim a l’article La meitat d'empreses perjudicades per la reforma de Societats de Montoro són catalanes de El Nacional l’Editorial més clarificador encara del PuntAvui.

Pel que ens sembla als neòfits, el Gobierno en funciones proposa un Reial decret llei (que cal que sigui aprovat pel Congreso en funciones), que no és res més que un salt cap al futur, incert!

En temps de l’antic règim franquista va córrer un acudit que figurava un discurs del Franco, mentor dels PPSOEs, Caudillo de España por la gracia de Diós, que deia:

Españoles, hace un año nuestra economía estaba al borde del abismo. Hoy podemos anunciar que hemos dado un gran paso adelante…

Vegem l’Editorial del PuntAvui:


1 octubre 2016 2.00 h
Un discutible cop fiscal a les empreses
El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret llei que incrementa el tipus mínim de l'impost de societats del 12% actual fins al 23% –un 25% en el cas dels bancs– amb l'objectiu de recaptar 8.000 milions d'euros addicionals i intentar complir el límit de dèficit fiscal del 4,6% del PIB compromès amb Brussel·les. El Ministeri d'Hisenda argumenta que aquest reial decret –que haurà de ser convalidat al Congrésno és cap increment impositiu. Tècnicament, és cert: les societats faran un avançament a compte del que haurien de pagar l'any que ve pels seus beneficis; de manera que quan arribi el 2017 pagaran menys o tindran dret a una devolució.
Aquest és un argument trampós, perquè som al davant d'una transferència forçada de liquiditat del sector productiu cap a l'Estat. Igual com passa amb les cotitzacions per IRFP que paguen els assalariats i les seves empreses mensualment. Amb l'afegit que aquesta detracció de liquiditat avançada a l'octubre i al desembre perjudicarà la planificació empresarial i la contractació. També castigarà la inversió, un fet que, per cert, només interessa a Madrid quan el vincula, falsament, al sobiranisme català.
El fet que el nombre d'empreses afectades per aquesta mesura sigui el doble del previst vol dir que Hisenda no està gens segura de recaptar els 8.000 milions. Però el fet essencial és un altre: el dèficit es calcula com a percentatge del PIB. Per abaixar-lo només hi ha dues vies:
·         O recaptar més, cosa que sembla difícil en el moment actual,
·         O augmentar el PIB.
És a dir, produir i treballar més.

I malament ho podran fer les empreses si l'Estat els pren els recursos, ni que sigui durant uns mesos.

Editorial ElPuntAvui

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada