divendres, 12 d’agost del 2016

06/08/2016. Colauisme. Feixisme. Podemos. El Born. Toni Brosa. La trinxera de Franco. L’espai del Born s’havia creat per commemorar amb tota la seva força la desfeta del 1714 en mans de l’Exèrcit Espanyol. Aquest espai ha ajudat i molt a dignificar la memòria històrica dels catalans. I posats a fer i a l’ensems podríem commemorar la desfeta i ocupació del 1939 en mans també de l’Exèrcit Espanyol.

Benvolguts,

Avui tornem a parlar del Born i del Colauisme. Comentem La trinxera de Franco de Toni Brosa.

L’espai del Born s’havia creat per commemorar amb tota la seva força la desfeta del 1714 en mans de l’Exèrcit Espanyol (ajudat d’altres, prioritàriament els francesos absolutistes), en el seu 300è aniversari. Aquest espai havia ajudat i molt a dignificar la memòria històrica dels catalans.

En Brosa diu molt encertadament que l’espai enllaça amb la Catalunya que legislava, governava i es relacionava amb el món des de la seva pròpia identitat.

I també diu molt encertadament que:

Si el Colauisme tracta de tornar a sepultar la memòria històrica de la Catalunya legítima, no només no trobaran aquesta complicitat sinó que acabaran compartint trinxera amb Felip V i el general Franco.

Tanmateix, diem nosaltres, seria una ocasió magnífica fer una exposició tal com vol la Colau, en Pisarello i d’altres, amb el Franco decapitat i l’estàtua de la Victòria per tal de continuar commemorant la desfeta i ocupació de Catalunya del  1714 en el seu 300è aniversari i a l’ensems la desfeta i ocupació del 1939 en mans també de l’Exèrcit Espanyol (ajudat en aquesta cas d’altres, nazis del III Reich, italians feixistes de Mussolini), en el seu 80è aniversari.

Al cap i a la fi, des del 1714 sempre hem estat atacats per l’Exèrcit Espanyol, amb tancs o amb hòsties, amb armes, amb funcionaris, amb capellans i bisbes, amb el Vaticà sempre al darrere…

Vegem l’article:

6 agost 2016 2.00 h
La trinxera de Franco
Toni Brosa

Si es vol obrir el debat del franquisme hi ha llocs més inspiradors que les restes de 1714 del Born per fer-ho
Catalunya viu un moment prou transcendent des de tots els punts de vista i prou delicat també per anar gastant energies amb collonades.

El procés sobiranista exigeix construir el futur, un país millor, eixamplar la majoria social que l'ha de guanyar i generar totes les complicitats possibles. Això és el que importa, i més quan al davant hi ha un estat ensenyant urpes i ullals. Però la polèmica del Born i les estàtues de Franco mereix, si més no, un apunt. El Born, les restes històriques i el centre cultural que les contextualitza, evoca directament el 1714.

Enllaça amb la Catalunya que legislava, governava i es relacionava amb el món des de la seva pròpia identitat.

Agradi més o menys, té valor històric com Empúries o Tarraco, però a més és un referent nacional, no de l'independentisme, de tot el catalanisme, que ha fet de l'Onze de Setembre la diada nacional.

Per què, doncs, les ganes de diluir-lo? Per què Ada Colau vol “reorientar-lo”? Per què l'ha buidat de contingut, de context i d'activitat? Per què gent del seu govern no dubtaria a enterrar-lo?

És coincidència que al mateix temps hagi desautoritzat la desfilada historicofestiva de la Coronela de l'11-S? És coincidència que ara vulgui donar-li un contingut diferent amb l'exposició del franquisme? No ho sembla. És evident que s'ha parlat poc del franquisme, de la seva il·legitimitat, dels crims, de la impunitat dels franquistes, de la llei d'amnistia política o si ho prefereix de punt final que els empara, dels seus hereus i beneficiaris i, és clar, de les víctimes. Benvingut el debat. Si és el que volen realment, a les files independentistes hi trobaran centenars de milers de complicitats per fer-lo. I a Barcelona mitja dotzena de llocs més inspiradors que el Born per encetar-lo: el castell de Montjuïc i els seus fossars, el Camp de la Bota, la vella comissaria de Via Laietana, la Capitania General, l'antic Govern Militar (ara museu militar) o, per què no, la Delegació del govern espanyol, abans Govern Civil.
Però si es tracta de tornar a sepultar la memòria històrica de la Catalunya legítima, no només no trobaran aquesta complicitat sinó que acabaran compartint trinxera amb Felip V i el general Franco.
Toni Brosa

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada