dijous, 28 de juliol del 2016

27/07/2016. Procés. Marc Bleda. La premsa internacional posa el focus en la decisió del Parlament.

Benvolguts,
La premsa internacional està molt a l’aguait de les informacions del contenciós Catalunya-Espanya.

PROCÉS

La premsa internacional posa el focus en la decisió del Parlament
Marc Bleda

Barcelona. Dimecres, 27 de juliol de 2016


 L’aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent ja ha desembarcat en algunes capçaleres europees. Els 72 vots del Parlament a favor de la resolució han estat presos en l’entorn internacional com una confirmació de les institucions catalanes de seguir endavant amb l’objectiu de conformar un nou Estat independent, i han subratllat que això es farà desobeint els organismes espanyols. Tots coincideixen en el fet que la batalla amb Madrid està servida.

Vegem la resta dels titulars:


The National
El diari independentista escocès (foto) dedica l'obertura de la seva portada a la decisió del Parlament d'aquest dimecres amb un titular singular: "Catalunya a Espanya: marxem tant si ho aproveu com si no".

Newsweek
La revista americana Newsweek s'ha fet ressò de la decisió del Parlament d'aquest dimecres per afirmar que "malgrat el rebuig espanyol", Catalunya lluitarà per la independència. El setmanari explica que el debat de les conclusions de la comissió del Procés Constituent ha estat resultat d'un "treball de nou mesos", que ha completat amb algunes declaracions del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, a The Guardian, on ha defensat la via que ha decidit prendre el Parlament.

The Guardian
El diari britànic fa un recull dels fets succeïts en els últims mesos i posa l'èmfasi a l’aprovació d’aquest dimecres, que, diuen, dóna llum verda al “pla unilateral de desconnexió”The Guardian subratlla “l’enutjat” debat que ha tingut lloc avui al Parlament, a més d’anunciar la data de la moció de confiança que ha revelat el president Puigdemont (per al 28 de setembre). El diari dóna veu al conseller Romeva, que ha afirmat que “hauríem preferit la via escocesa”, però que l’Estat espanyol “ens ha deixat la sensació que simplement no tenim una altra alternativa".

Bloomberg
El mitjà nord-americà Bloomberg explica que el Parlament ha aprovat un pla per "separar-se d'Espanya", incloent la creació d'una Constitució Catalana. Bloomberg subratlla que això es fa d'esquena al Tribunal Constitucional i reptant el president espanyol, Mariano Rajoy, mentre aquest intenta formar govern. També s'especifiquen les posicions de Pedro Sánchez i Albert Rivera, contràries a la decisió del Parlament. 

The Washington Post
El diari nord-americà ha explicat que l'aprovació d'aquest dimecres permet Catalunya seguir pressionant cap a la secessió, a més de destacar que el govern espanyol ha afirmat que prendrà accions legals contra el Parlament. Afegeixen que l'aprovació s'ha fet contra la posició del TC.

Pravda
El diari rus es basa en les informacions publicades per El País, per afirmar que "el Parlament de Catalunya ha aprovat la secessió respecte d'Espanya". El Pravda completa el seu article amb els resultats de la votació d'aquest dimecres, i ha destacat que Ciutadans i el Partit Popular "han abandonat" l'hemicicle.

La Tribune
El diari econòmic francès, que la setmana passada ja va vaticinar una possible escalada de tensió entre Catalunya i Madrid al setembre, torna a parar l’ull en el procés català. La Tribune destaca “l’abandó” per part de Junts pel Sí d’un dels seus “credos” fins ara, la independència negociada amb Espanya, després que ara els independentistes “moderats” han reconegut la “necessitat de recórrer a la via unilateral”.

Expresso
Amb una fotografia d’un banner de Junts pel Sí en la campanya del 27-S, el diari portuguès Expresso resumeix l’aprovació d’avui amb una citació clara: “Catalunya es compromet a procedir a la secessió amb o sense el suport de Madrid”. El diari també recull les paraules que Romeva ha expressat aquest dimecres a The Guardian, a més de fer-se ressò del 47,7% de catalans que, segons la darrera enquesta del CEO, “continuen defensant la secessió", amb una tendència a l'alça.

Clarín
El gran diari argentí Clarín assenyala que el Parlament català "ha aprovat avançar unilateralment cap a la secessió". El rotatiu precisa que això representa un desafiament al Tribunal Constitucional espanyol, i que obre la porta a la "desconnexió d'Espanya a través d'un referèndum independentista".

RT de Rússia
La cadena RT de Rússia ha indicat que Catalunya ha decidit seguir endavant amb el procés d'independència d'Espanya "amb o sense el consentiment de Madrid". Segons la cadena, Catalunya diu que "s'està preparant per buscar la independència amb o sense el suport de Madrid". El Govern català -indica- preferiria dur a terme negociacions cordials sobre la secessió, però "la manca de resposta per part de la capital espanyola està forçant la seva aposta".

La Stampa
El diari La Stampa de Tori assenyala que ha el Parlament "ha desafiat Espanya amb les lleis de la independència". "El procés d'independència de Catalunya no s'atura i s'inicia un nou repte. El Parlament de Barcelona, ​​desobeint expressament el Tribunal Constitucional espanyol, ha donat suport a l'informe final de la comissió constitucional, que és el nucli del que serà, en les intencions dels secessionistes, la base sobre la qual fundar un nou Estat", afegeix.
Marc Bleda

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada