diumenge, 8 de maig del 2016

08/05/2016. Feixisme. Guerra 1936-1939 a Espanya. Les dues guerres. Els 30 mesos. Els quatre mapes. A les escoles i universitats espanyoles, des del 1939, en temps del franquisme franquisme i del franquisme borbònic, aquestes revoltes, aquestes traicions, les relacions amb els nazis del tercer Reich, amb la Itàlia de Mussolini, i amb el Vaticà, l'Alzamiento dels generals traidors al seu país no s’explica. Com si no s’hagués esdevingut...

Benvolguts,


Hem explicat en un apunt anterior la història del 12 d'octubre del 1936 a la Universitat de Salamanca entre el rector Miguel de Unamuno i el general feixista de la Legión, i invàlid de guerra Millan Astray.

Aquesta història està emmarcada en la Guerra anomenada civil del 1936 al 1939 a Espanya, i Guerra d'Espanya contra Catalunya en l'ultima part de 1938 a 1939. Pretenem entendre com es va produir un episodi tant cafre com l’explicat en l’apunt anterior. 
 Ja sabem que a les escoles i universitats espanyoles aquestes revoltes, aquestes traicions, les relacions amb els nazis del tercer Reich, amb la Itàlia de Mussolini, i amb el Vaticà, l'Alzamiento dels generals traidors al seu país, els bombardejos de la Legió Condor alemanya o dels raids dels avions italians que sortien de Mallorca i bombardejaven Catalunya, el milió de morts i el mig milió d'exiliats, no s'expliquen, ai, uix quin fàstic, però la memòria històrica no s'ha d'oblidar.

També sabem que gairebé tots els criminals són ja morts i també sabem que les històries de crims realitzats pels nostres amics els feixistes espanyols, pels feixistes italians i pels nazis alemanys fan de mal explicar si hom hi està implicat fins al moll dels ossos com tota la casta franquista que encara va fent mal a la pell de brau. I també sabem que els morts no transmeten les històries dels seus crims i els dels seus amics a fills i nets... 

Per tant, algú ho ha d'explicar (que diu sovint en Tardà!)...

Per comprendre la història de l'Unamuno i el Millan Astray hem de conèixer quin era el context en que es va desenvolupar el sainet. Ara intentarem explicar-ne una part. Primer, hem volgut reflexionar sobre l’evolució de l’anomenada guerra civil espanyola del 1936-1939, que de fet com hem explicat ja molts cops eren dues guerres:
  • 1     La guerra de les dretes espanyoles contra les esquerres espanyoles (feixistes contra republicans, cacics contra proletariat)
  • 2   La guerra de les dretes (i de fet les esquerres) espanyoles contra Catalunya.
Ho explicarem amb l'ajut d'uns mapes, trets d'internet, dels que en podrem extreure sàvies idees i conclusions.

Hem trobat quatre mapes de quatre dates clau en el desenvolupament de la guerra: El del juliol del 1936, el del març del 1937, el de l'abril del 1938 i el del febrer del 1939.


Els mapes de l’evolució demostren el que hem enunciat

El feixisme internacional encarnat a Espanya en el franquisme va fer un Alzamiento el 18 de juliol del 1936, que pretenia eliminar la República en un tres i no res. Els feixistes comptaven amb les tropes de l’Àfrica, el suport tàcit de Portugal, les tropes a les casernes de tota la geografia espanyola, els militars facciosos de mitja i alta graduació escampats per tot arreu, els falangistes i requetès que hi havia a tota la geografia feixista, els cacics dels territoris tradicionalment de dretes, les cinquenes columnes lligades a l’església, el traïdor Tractat de no-intervenció dels aliats i les tropes legionàries italianes, els avions italians que actuaven des de Mallorca, la Legió Cóndor alemanya i la totalitat de la marina, rebel, espanyola. També comptaven amb els recursos de banquers, industrials i terratinents feixistes com ells, així com buffet lliure de petroli de companyies petrolieres americanes, a pagar un cop acabada la guerra...

En el primer mapa es veu que el mateix juliol del 1936 gairebé la meitat d’Espanya ja era zona rebel, feixista (com s’explica en l’article que comenta els fets de Salamanca entre Unamuno i Millan Astray). En la zona rosa l’Alzamiento havia fracassat precàriament, però en la zona blava havia guanyat sense baixar de l’autobús que diuen ara. Aquesta primera part de la guerra respon al punt 1La guerra de les dretes espanyoles contra les esquerres espanyoles.

El segon mapa del març del 1937 (8 mesos de guerra), continua sota el primer punt, encara que la zona feixista ja és molt més gran que la republicana. El Govern de la República s'ha traslladat a València el desembre del 1936.

El tercer mapa de l’abril del 1938 (21 mesos de guerra) continua mostrant l’avanç feixista i la pèrdua de terreny del que queda de l’Espanya republicana. En aquest mapa ja es veu que Euskadi ha estat ocupat per les tropes feixistes (el juliol del 1937) i el Govern Basc s'ha traslladat a Barcelona. Madrid, Cantàbria, Catalunya, València i la costa mediterrània encara resisteixen. S’està a punt d’arribar al punt 2La guerra de les dretes (i de fet també les esquerres) espanyoles contra Catalunya.

El quart mapa del febrer de 1939 (29 mesos de guerra) és el final i ha quedat demostrat el punt 2, que la guerra era fonamentalment contra Catalunya. Madrid avituallat des de la costa sud oriental encara resisteix. El Govern de la República i el del Pais basc s'havien traslladat a Barcelona. Abans del 26 de gener del 1939, data de la caiguda de Barcelona, tots els Governs, de la República, del País basc i el català es traslladen cap a prop de la frontera francesa. Catalunya ha resistit en el front d’Aragó i en l’Ebre fins a finals de novembre del 1938 i sucumbeix entre el gener i el març del 1939. Finalment Madrid es col·lapsa al març del 1939 (30 mesos de guerra). Els Governs de la República, d'Euskadi i de Catalunya marxen a l'exili.

Amb aquests mapes hem pogut veure que Salamanca, on es produeix l’incident esmentat ja és terra franquista gairebé des de l’Alzamiento. També podem imaginar com tot l’exèrcit facciós espanyol haurà tingut més d'un any per preparar-se per envair i ocupar Catalunya. L’ocupació salvatge de Catalunya durarà almenys 20 anys fins al 1960. Tanmateix l'ocupació encara dura avui dia...

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada