dimecres, 23 de març del 2016

23/03/2016. El Govern italià va informar l’Executiu espanyol que Renzi es traslladaria a Catalunya per visitar els ferits i les famílies afectades per l'accident, però des de Madrid no es va comunicar el viatge al Govern català i es va ordenar a Llanos de Luna que Puigdemont no acompanyés Renzi. Davant la incapacitat que l'ordre fos acatada aquesta va abandonar la comitiva a mitja visita.

Benvolguts,
Un bon relat fet per la Marta Lasalas. Aquest comportament “monclovita”, a part de fer pena, demostra el desconcert que qualsevol acció del Govern català els provoca. És normal això? No deuen tenir milers d’espies que informen de tot el que fem? O són així de llondros?

Estan fent el ridícul més estrepitós! És que no saben com sortir-se’n?

A més avui es trobaran Rajoy i Puigdemont en l'acte que se celebrarà a Barcelona per les víctimes de l'accident de German Wings de fa un any. Es parlaran?

Recordem que el Borbó d'ara i el Pedro Sánchez varen telefonar ahir a Puigdemont. Però recordem també que el Borbó encara no ha dit ni piu, ni s'ha posat en contacte amb el president Puigdemont ni amb la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell. Se'n pot dir mala educació d'aquest "no-gest"?

Vegem el relat:

La Moncloa va ordenar que Puigdemont no acompanyés Renzi

Marta Lasalas 
Barcelona
Dimecres, 23 març de 2016

http://www.elnacional.cat/bundles/cs/Widgets/VaCentralContent/images/box.png
L’Executiu espanyol va intentar impedir dilluns que el president Carles Puigdemont acompanyés amb una delegació del Govern català el primer ministre italià, Matteo Renzi, durant la seva visita a Tortosa, amb motiu de l’accident de diumenge a Freginals on van morir set estudiants del país alpí. 

L’encarregada de transmetre l’“ordre de la Moncloa” en aquest sentit va ser la delegada del Govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna. Davant la incapacitat que l'ordre fos acatada, Llanos de Luna va abandonar la comitiva a mitja visita.
El Govern italià va informar l’Executiu espanyol que Renzi es traslladaria a Catalunya per visitar els ferits i les famílies afectades per l'accident, però, des de Madrid no es va comunicar el viatge al Govern català, que se’n va assabentar a través de fonts diplomàtiques italianes.

Puigdemont
No obstant això, el president va decidir acudir a Tortosa a rebre el primer ministre i acompanyar-lo al centre de comandament i als diferents hospitals on hi havia ingressats els ferits. Puigdemont es va presentar amb el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i a Tortosa s'hi van sumar el d'Interior, Jordi Jané, i el de Salut, Toni Comín.

El president era al peu de pista quan va arribar l'avió de Renzi. De la mateixa manera com també hi era la delegada Maria de los Llanos de Luna.

No hi va haver d’entrada cap problema entre el Govern i la delegada mentre esperaven l’arribada del primer ministre ni quan el van rebre. Això no obstant, la sorprenent absència de representants de l’Executiu espanyol tenint en compte l’alt nivell de la delegació italiana va provocar immediatament comentaris als mitjans de comunicació.

La comitiva es va traslladar en tres vehicles. En un viatjava Renzi i l’ambaixador italià, Stefano Sannino, –que, per cert, havia assumit el seu càrrec a Madrid aquest mateix dilluns–; en un altre, Puigdemont i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva; i en un tercer, Llanos de Luna.

Un cop al Parador de Tortosa, on estava instal·lat el centre de comandament, Llanos de Luna va comunicar que, per “ordre de la Moncloa”, s’havia d’aixecar la delegació que acompanyava Renzi, atès que inicialment s’havia comunicat al Ministeri d'Exteriors que es tractava d’una visita privada.

Llanos de Luna marxa
La sorpresa va ser majúscula per a l'ambaixador i els representants de l'Executiu català presents, però el Govern va decidir tirar endavant amb la visita. Així ho va decidir el president, la qual cosa va provocar la irritació de Llanos de Luna que va abandonar la delegació i ja no va acompanyar Renzi ni a l’Hospital Verge de la Cinta ni al Joan XXIII. "Ho deixo al vostre criteri", hauria advertit visiblement contrariada.

Més tard, el cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, va publicar una piulada assegurant que Renzi l'havia telefonat des de Tortosa per explicar-li la seva estada a Catalunya. No hi va haver més explicacions públiques de l'Executiu espanyol sobre el viatge.

Tot plegat es produïa després que diumenge la decisió de la Moncloa de no posar-se en contacte amb la Generalitat, tot i el brutal accident registrat a Freginals, va posar un cop més en evidència la tibantor entre els dos executius. Al llarg d'aquell dia, Puigdemont va rebre trucades del rei Felip VI i del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, però cap de Mariano Rajoy.

Aquest matí, finalment, els dos polítics tindran oportunitat de parlar per primer cop des que Puigdemont va prendre possessió del càrrec el passat 12 de gener. Tots dos coincidiran a l'aeroport del Prat en l'acte organitzat en record de les víctimes de l'avió de Germanwings que es va estavellar als Alps fa un any. Rajoy ha decidit en el darrer moment sumar-se a l'acte.

Marta Lasalas 

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada