dimecres, 9 de març del 2016

09/03/2016. Reviure la Caputxinada. L'enfrontament del món universitari i una part de l'Església amb el règim franquista. Espanya, gràcies a l’Església i a l’obscurantisme intrínsec, no va evolucionar en paral·lel a com van fer-ho els francesos en el Segle de les Llums. Espanya és un país que no ha fet la Revolució Francesa i aquest mal és irreparable. Espanya degut a la seva trista història no ha fet tampoc la Revolució Industrial! I així anem!

Benvolguts,

En el PuntAvui d’avui hi ha uns quants articles dignes de ser comentats:

Els anirem comentant començant amb el d’en Pere Bosch i Cuenca. En Pere Bosch i Cuenca, és un vell conegut d’aquesta casa. Un conjunt d’articles rellevants és el que va publicar-li el Presència de títol Indesitjable herència i de subtítol La llosa franquista. El vàrem publicar i comentar a:

Avui té un article interessant sobre la Caputxinada (ell no havia ni nascut a l’època).
L’articulista deixa prou bé el capteniment de l’Església catalana i és cert que el 1966 ja s’havia mig reinventat, però el passat sinistre no li treu ningú! En aquest cas jo no puc estar-hi d’acord de cap manera. S’ha de conèixer la història. S’ha de saber llegir la història. S’ha de conèixer la tenebrosa història de l’Església des del Concili de Trento cap aquí! S’ha de saber com va funcionar la Santa Inquisició. S’ha de saber com els llibres de l’Índex deixaven el coneixement, la cultura, la il·lustració fora de l’estat espanyol. S’ha de saber com la Santa Inquisició a part de cremar “bruixes”, va escapçar la cultura catalana que havia tingut un Segle d’Or increïblement potent, al XIV, que fou liquidat per la Inquisició castellana que havia de controlar i donar el Nihil obstat a tots els llibres que la incipient impremta volia estendre, de tal manera que els llibres en català varen ser traduïts al castellà com el Tirant lo Blanch i després cremats els originals catalans, o senzillament els llibres varen ser escrits directament en castellà per autors de nissaga catalana que després en un exercici d’oblit forçat se’n va perdre els noms dels autors i varen quedar com a anònims...

Espanya, gràcies a l’Església i a l’obscurantisme intrínsec, no va evolucionar en paral·lel a com van fer-ho els francesos en el Segle de les Llums. Espanya és un país que no ha fet la Revolució Francesa i aquest mal és irreparable. Espanya degut a la seva trista història no ha fet tampoc la Revolució Industrial i així anem!

Crec que era el Chummy Chumez que a la Codorniz va publicar-hi un acudit gràfic d’un que figura que filosofava i deia que Espanya (com continuen fent els fatxes del PPSOE espanyol) tenia més de tot que tots els altres països. I deia que per exemple Espanya tenia més futur que els altres països perquè encara havia de passar els segles XVII, XVIII i XIX! Doncs això!

Aquest preàmbul és per explicar el sinistre paper que l’Església va fer a Espanya on tenia el privilegi de l’ensenyament des de sempre, conspirant durant la República, ajudant a preparar l’Alzamiento i gaudint d’un tracte de favor en la postguerra de tal manera que tots els ministres d’educació fins els anys 50 formaven part d’una mena de secta que es deia l’Asociación Católica de Propagandistas, transformada més endavant en Fundación Universitaria San Pablo CEU. Si en voleu saber més en trobareu informació a:


Dels seus propis diaris en traiem: Durante la dictadura franquista, los Propagandistas constituyeron una de las familias más influyentes del régimen, especialmente tras la derrota del Eje en la Segunda Guerra Mundial y el desplazamiento de los sectores falangistas en beneficio del nacional-catolicismo representado por los propagandistas, hasta la aparición de los tecnócratas del Opus Dei.

Per tant, si us plau llegiu la història amb esperit crític i no perdoneu als qui no tenen perdó!

Vegem l’article sobre la Caputxinada:

9 març 2016 2.00 h
Reviure la Caputxinada
Pere Bosch I Cuenca

La Caputxinada representa l'enfrontament del món universitari i una part de l'Església amb el règim franquista

Avui fa justament cinquanta anys, 557 persones van desafiar la dictadura franquista des del convent dels caputxins de Sarrià. L'episodi, popularment conegut com la Caputxinada, ha generat tota mena d'actes commemoratius, des de taules rodones fins a publicacions. Es tracta d'una oportunitat immillorable per reviure aquells tres dies de cercle policial a través dels seus protagonistes; però, també, per obrir noves perspectives d'anàlisi, com ara el ressò internacional que va aconseguir l'episodi o la gestió que van fer-ne el règim i les autoritats eclesiàstiques.

Les lectures que poden fer-se d'aquells fets són múltiples; però val la pena subratllar dos enfrontaments que es van entrellaçar i que li donen la seva dimensió històrica. El primer va protagonitzar-lo el moviment universitari. La creació del primer sindicat democràtic a la Universitat de Barcelona va representar un trencament amb el Sindicat Espanyol Universitari (el SEU) i una autèntica pugna amb la dictadura. El desafiament provenia, a més a més, d'unes classes mitjanes i altes clarament deslligades de la guerra civil, tot i el nexe d'unió que representava la presència d'alguns intel·lectuals republicans.

Els altres protagonistes foren els pares caputxins. Franco va maldar per presentar el cop d'estat del 18 de juliol de 1936 com una “croada”; i bona part de l'Església va prestar-se a aquesta associació, ja fos pel rebuig a les mesures laïcitzadores impulsades des del 1931 o per l'experiència traumàtica de la guerra. Però, al costat d'aquesta Església més submisa, n'hi va conviure una altra de resistent i contestatària; una Església que, a poc a poc, aniria assumint més protagonisme. L'episodi viscut el 9 de març de 1966, quan els caputxins van decidir convertir els estudiants en “hostes d'aquesta casa”, suposa un trencament decisiu. El règim va subsistir fins a la mort del dictador, és cert; però, a partir d'aleshores, ja res seria igual.
Pere Bosch I Cuenca

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada