diumenge, 31 de gener del 2016

30/01/2016. Nikola Tesla. Enginyer, científic, filòsof i feminista "avant la lettre". La precisa predicció del mòbil llançada fa quasi un segle per Nikola Tesla. El visionari enginyer nascut a Croàcia va descriure els 'smartphones' en una entrevista publicada el 1926. Serem capaços de comunicar-nos entre nosaltres a l’instant, sense que importi la distància. Els instruments seran increïblement senzills. Hom en podrà dur un a la butxaca de la jaqueta.

Benvolguts,

Apunt dedicat als companys Enric, Joan i Ramon, enginyers elèctrics com jo! 
Jo soc enginyer i no me'n puc estar de comentar la notícia publicada ahir per Vilaweb sobre un altre enginyer infinitament més savi que jo, de nom Nikola Tesla, que va contribuir al progrés de la ciència elèctrica de manera fonamental, i que ahir feia exactament noranta anys va descriure els 'smartphones' en una entrevista per a la revista Collier’s .

Tesla va treballar en el mon de la incipient electricitat i va crear moltíssimes patents sobre aquesta tecnologia, moltes d'elles sobre el transport d'energia elèctrica utilitzant corrent altern (CA), a diferència dels invents ja efectius a l'època, desenvolupats per Edison, el més espectacular dels quals fou la il·luminació nocturna d'un barri de Manhattan, utilitzant corrent continu (CC).

Des d'aquell moment tota l'energia que es transporta al mon no usa el CC d'Edison sinó el CA de Tesla

L'explicació és trivial. Quan es transporta energia elèctrica per cable, l'energia a transportar és proporcional a la tensió aplicada (el voltatge) i a la intensitat del corrent que circula [E=VxI]
Tanmateix, els cables elèctrics s'oposen al pas de l'electricitat o sigui oposen resistència al seu pas i perden tensió i al mateix temps s'escalfen (com una estufa elèctrica). Els matemàtics ho expressen amb una fórmula molt simple: Energia perduda en escalfor = Tensió perduda x Intensitat de corrent, o sigui Eperduda =Vperduda x I. D'altra part segons una llei elèctrica anomenada Llei d'Ohm quan un corrent passa per una resistència produeix una caiguda de tensió proporcional a la resistència oposada i al corrent que circula [V=RxI].
D'aquí en surt que l'energia perduda en forma de calor és E=VxI= RxIxI que s'anomena R per I al quadrat.
Si som capaços de relacionar les dues o tres fórmules de més amunt podem veure que l'energia que es vol transportar, es divideix en dues quantitats:
  • la que arriba feliçment a l'altre cantó
  • i la que s'ha perdut pel camí en forma d'escalfor 
Per optimitzar el procés cal que la pèrdua d'energia sigui mínima. O sigui que en la fórmula E= RxIxI cal reduir al màxim la resistència R i sobretot cal reduir al màxim la intensitat de corrent I. La manera trivial de fer-ho és:
  • Per disminuir la resistència R cal usar uns conductors de poca R. El coure és el de menys resistència i l'alumini en té una mica més.
  • Per disminuir la I cal, d'acord amb la fórmula [E=VxI], augmentar el voltatge o sigui la tensió V.
És per això que des que Tesla ho va demostrar l'energia que es transporta és de corrent altern CA, i es transporta a Molt Alta Tensió (MAT). Això es realitza amb uns transformadors que augmenten la tensió per transportar-la a grans distàncies i uns altres transformadors que la van disminuint segons les necessitats de la distribució.

Quin rotllo, oi?

Ara anem a l'article sobre mòbils i sobre l'emancipació de la dona:

El visionari enginyer nascut a Croàcia va descriure els 'smartphones' en una entrevista publicada el 1926
 Dissabte  30.01.2016  02:00

Nikola Tesla (Croàcia, 1856-EUA, 1943) fou un enginyer, científic i filòsof que es va fer famós per la seva contribució al desenvolupament industrial del corrent altern polifàsic (AC) i per la creació de la bobina que porta el seu nom. A més de la faceta d’inventor i d’haver deixat fins a tres-centes patents, Tesla també fou un visionari en molts terrenys, com el de la telefonia. Una bona prova n’és que avui fa noranta anys exactes va predir, quasi a la perfecció, els mòbils que portem actualment a sobre.
Aquesta és la descripció que en va fer en una entrevista de John B. Kennedy publicada a la revista Collier’s el 30 de gener de 1926:


"When wireless is perfectly applied the whole earth will be converted into a huge brain, which in fact it is, all things being particles of a real and rhythmic whole.  We shall be able to communicate with one another instantly, irrespective of distance.  Not only this, but through television and telephony we shall see and hear one another as perfectly as though we were face to face, despite intervening distances of thousands of miles; and the instruments through which we shall be able to do his will be amazingly simple compared with our present telephone.  A man will be able to carry one in his vest pocket.

O sigui,‘Quan aconseguirem d’aplicar perfectament la tecnologia sense fils, tota la Terra es convertirà en un cervell immens, tal com és de fet, en què les coses són partícules d’un tot real i rítmic. Serem capaços de comunicar-nos entre nosaltres a l’instant, sense que importi la distància. I no sols això, sinó que per mitjà de la televisió i la telefonia podrem veure’ns i escoltar-nos de manera tan perfecta com si ho féssim cara a cara, malgrat que entre nosaltres hi hagi milers de quilòmetres de distància; i els instruments a través dels quals podrem fer-ho seran increïblement senzills en comparació dels telèfons actuals. Hom en podrà dur un a la butxaca de la jaqueta.’

En la mateixa entrevista, titulada ‘When Woman Is Boss’, "Quan la dona és la mestressa" ,Tesla també preveia que el desenvolupament tecnològic acabaria permetent a les dones de desenvolupar tot el seu potencial intel·lectual, reprimit durant segles de societat patriarcal: ‘La lluita de la dona per la igualtat acabarà en un nou ordre sexual, amb la dona com a superior. (…) No serà per mitjà de la imitació física dels homes, que les dones aconseguiran primer la igualtat i després la superioritat, sinó per mitjà del despertar del seu intel·lecte.’
Vilaweb

Joan A. Forès
Reflexions



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada