diumenge, 24 de gener del 2016

14/05/2012. Portes Giratòries. Bankia: Un despropòsit financer alimentat per uns polítics irresponsables. Àngel Acebes encapçala la llista de membres del PP que acaparen càrrecs en la direcció de Bankia. Des del seu inici Bankia va ser un banc en fallida tècnica. Tant PP com PSOE van coincidir en que fer un banc enorme en el seu tamany era bo perquè el convertia en 'sistèmic'.

Benvolguts,

Dintre de la campanya que estem muntant per informar de l’assumpte de les Portes Giratòries, crec que paga la pena copiar part de l’apunt del 2012 sobre Bankia i similars.
L’apunt es basa en un article molt clarificador de Vilaweb.

Fixeu-vos que aquest article és del 2012 quan encara no s’havia produït el rescat (tapat) per part de la UE, que sembla que era l’antídot contra el rescat de tot el sistema financer espanyol (els homes de negre, etc). Per tant ara el que es va ficar a Bankia forma part del deute fiscal espanyol o sigui que forma part del nostre deute, que generosament cada españolito (Machado) va cedir gentilment a l’oligarquia...

Bankia: un despropòsit financer alimentat per uns polítics irresponsables

Dilluns 14.05.2012 20:33

Àngel Acebes encapçala la llista de membres del PP que acaparen càrrecs en la direcció de Bankia

Què és exactament Bankia?
Bankia és el nom comercial adoptat pel Banc Financer i d’Estalvis, un banc nascut arran la fusió de Bancaixa i Caja Madrid al qual es van adherir Caixa Laietana i també les caixes de Canàries, La Rioja, Àvila i Segovia. El banc va començar a operar el 3 de desembre de 2010 i el nom de Bankia es va fer públic el 2 de març de 2011. El banc, per tant, tot just si ha durat un any, abans de ser ‘nacionalitzat’ per l’estat.

Quin volum té aquest banc?
Sobre el paper era el primer banc de l’estat pel volum de negoci, amb un actius totals de 272.000 milions d’euros i un valor patrimonial de 12.000 milions d’euros. Tanmateix pràcticament des del seu inici Bankia va ser un banc en fallida tècnica i mai no va aconseguir generar confiança. Quin és el problema que té aquest banc?
El principal problema de Bankia és que és el propietari de 31.798 milions d’euros invertits en operacions immobiliàries i que no podrà recuperar. Això significa el disset per cent del total dels anomenats ‘actius tòxics’ de l’estat. La major part d’aquests diners irrecuperables provenen de l’antiga Caja Madrid però hi ha molts també provinents de Bancaixa.

Perquè es va deixar que la pilota immobiliària de Caja Madrid i de Bancaixa es fusionés en un nou banc i es fes major encara?
Ara ningú no ho vol recordar però en el moment de la fusió entre Caja Madrid i Bancaixa pràcticament totes les forces polítiques i els actors econòmics en van estar a favor. Hi va haver l’oposició a València dels qui veuen que era el final definitiu del sistema valencià de caixes però només aixòTant PP com PSOE van aplaudir la decisió i van coincidir en que fer un banc enorme en el seu tamany era bo perquè el convertia en 'sistèmic'. S'usa aquesta expressió per a indicar que és tan gran que no és possible deixar-lo caure. Els responsables polítics de la fusió no comptaven, aparentment, amb la reacció del mercat.

Ara el PP acusa Miguel Angel Fernández Ordóñez, governador del Banc d’Espanya, d’haver causat el problema obligant Caja Madrid, per raons polítiques a quedar-se amb Bancaixa. Què hi ha de cert en això?
El Banc d’Espanya va incentivar la fusió de totes les caixes però en la fusió entre Bancaixa i Caja Madrid hi ha un factor polític que no es pot oblidarles dues caixes representaven el model econòmic del Partit Popular. Tant Madrid com el País Valencià havien abusat de la financiació de les seves caixes per a projectes polítics de rendibilitat més que dubtosa i totes dues caixes eren una gran arma per als respectius governs. En el cas de Bancaixa de fet al seu capdavant hi ha l’efímer ex-president de la Generalitat Valenciana José Luís Olivas. Olivas, però, va haver d’abandonar el seu càrrec de vicepresident executiu després de la intervenció del Banc de València que ell també presidia.

Quin tipus d’intervenció política va afectar la gestió de les caixes que s’integrarien en Bankia?
Tant Bancaixa com Caja Madrid van ser instruments financers de les desastroses polítiques d’aparador del PP valencià i madrileny. I la futura Bankia tant servia per a aguantar contra tots els números un parc d’atraccions fracassat com Terra Mítica com per a que Caja Madrid comprés, en una prova de megalomania empresarial al servei de la política, la majoria de les accions d’Iberia.

Les caixes, totalment controlades ara pels polítics, van esdevenir eines al servei de les polítiques dels governs, tinguessin aquestes una base econòmica sensata o no. Això va precipitar el seu final.

Éssent així com és que va intentar la sortida de Bankia a borsa?
Els gestors de Bankia sabien que no podien aguantar molt de temps la delicada situació financera que tenien i la sortida a borsa va ser una operació d’imatge que intentava tapar el passat recent de les caixes fusionades, acumular diner fresc per a sanejar el nou banc i enviar un missatge d’optimisme als mercats. Tanmateix la sortida a borsa va ser un fracàs estrepitós i 400.000 petits accionistes han acabat perdent-hi bous i esquelles ja que l’acció ha perdut en els deu mesos que porta en borsa la meitat exacta del seu valor. Per cada 4 euros que els accionistes van pagar en comprar les accions avui en rebrien només dos i la xifra segueix a la baixa. El govern espanyol, aleshores en mans del Partit Socialista, i els governs valencià i madrileny, en mans del PP van aplaudir la sortida a borsa de Bankia.

La política va intervenir encara, finalment, en desmuntar la fusió entre La Caixa i Bankia?
Aquest va ser el darrer despropòsit abans que la situació de Bankia entrés en la caiguda lliure on es troba ara. La Caixa va acceptar, amb el vist-i-plau del govern espanyol i català, intentar fusionar-se amb Bankia, que era el darrer recurs per a salvar-la sense recórrer a la intervenció. Però els gestors de Bankia van posar condicions polítiques inacceptables per la caixa catalana, com ara que la seu social fos a Madrid i que el control de l’entitat sortint recaigués també en la direcció de Bankia, negligint el fet que eren comprats per a ser salvats de la ruïna.

Noms importants del PP amb càrrecs directius a Bankia
El paper que juga el PP a Bankia també es concreta en la llista nombrosa de militants d'aquest partit que tenen càrrecs de responsabilitat en el banc. A part dels més coneguts com Rato o Olivas és especialment cridanera la presència de l'entorn de la presidenta madrilenya Esperanza Aguirre:
Ángel Acebes. Ex Ministre de l'interior d'Aznar. Vocal del Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.
Santiago Alarcó Canosa. Conseller de Deoleo en representació Caja Madrid. Alarcó era el cunyat del president de Bankia, Rodrigo Rato.
Claudio Aguirre Pemán. Conseller de Caja Madrid. Cosí d'Esperanza Aguirre
Juan Chozas Pedreño. Director de Recursos de Bankia. Ex-secretari general de Relacions Laborals amb Aznar.
Jesús Pedroche Nieto. Vocal del Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.Ex President de l'Assemblea de Madrid. Ex conseller del govern madrileny.
Ricardo Romero de Tejada.Vocal del Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia. ex Secretari General del PP a la regió de Madrid. Ex batlle de Majadahonda.
Mayte Jiménez. Dona de Salvador Victoria, Conseller d'Afers Socials d'Esperanza Aguirre.
Nieves Alarcón CastellanosDona de l'ex-secretari General del PP de Madrid i senador, Francisco Granados. Consellera de Caja Madrid Pensiones, empresa participada por Bankia.
Manuel LamelaEx Conseller de Sanitat i Transports d'Esperanza Aguirre. Ex Director del gabinet de Rodrigo Rato com a ministre d'Economía. President del Comité d'Auditoría de Bankia.
Carmen Cavero MestreCunyada de Ignacio González, Vicepresident del Govern d'Aguirre. Vocal del Consell de Caja Madrid Cibeles. Consellera de Bankia.
Mercedes de la MercedEx eurodiputada i ex Tinent de Batlle de Madrid. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.
Estanislao Rodríguez- PongaEx secretari d'estat d'Hisenda amb Rodrigo Rato. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.
José Manuel Fernández Norniella. Ex president del Consejo Superior de Cámaras de Comercio. Ex Secretari d'Estado de Comerç i Turisme. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.
Mercedes Rojo Izquierdo. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grup Bankia.Assesora d'Esperanza Aguirre.
Maria Zaplana BarcelóFilla de l'ex-president valencià Eduardo Zaplana.

Elena Pisonero. Consellera de Caja Madrid. Ex cap de gabinet de Rodrigo Rato
  • Un escrit d’ahir d’un Bloc d’Expansión en mitja conya. Avui ja és diferent perquè el forat ja no és de  23.465 M€ sinó que és de 40.000 M€

Annex a Noms importants del PP amb càrrecs directius a Bankia

Medio PP trabaja en bankia, hasta el primo de la “la dama de hojalata”


Ya dan vueltas por toda la red los enchufes del PP, creo que el último es el hijo de Aguirre.  En Bankia es increíble, aquí el listado actualizado :
Santiago Alarcó Canosa. Consejero de Deoleo en representación de la Sociedad de Promoción y Participación Empresarial Caja Madrid. Alarcó es excuñado del presidente de Bankia, Rodrigo Rato y hermano de Ángeles, recientemente nombrada Presidenta de Paradores Nacionales.
Claudio Aguirre Pemán. Consejero de Caja Madrid. Primo de Esperanza Aguirre Fue el responsable de Merrill Lynch en España y Portugal.
Juan Chozas Pedreño. Director de Recursos de Bankia. Ex secretario general de Empleo y Relaciones Laborales durante los gobiernos de Aznar. Colaborador entusiasta de la FAES.
Jesús Pedroche Nieto. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia. Ex Presidente de la Asamblea de Madrid. Ex Consejero del Gobierno Regional de Madrid.
Ricardo Romero de Tejada.Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia. ex Secretario General del PP en la Comunidad de Madrid. Ex Alcalde de Majadahonda.
Mayte Jiménez. Esposa de Salvador Victoria, Consejero de Asuntos Sociales del Gobierno de Esperanza Aguirre. Fue nombrada consejera de Caja Madrid Pensiones, empresa participada por Bankia, el 9 de junio de 2009.
Nieves Alarcón Castellanos. Esposa del ex Secretario General del PP madrileño, Francisco Granados y actualmente Senador. Fue nombrada en el año 2008 Consejera de Caja Madrid Pensiones, empresa participada por Bankia.
Ángel Acebes. Ex Ministro del Interior del Gobierno de Aznar. Ex Diputado por Ávila. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia.
Manuel Lamela. Consejero de Cibeles Corporación. Ex Consejero de Sanidad y de Transportes de Esperanza Aguirre. Ex Director de Gabinete de Rodrigo Rato en su etapa de Ministro de Economía. Presidente del Comité de Auditoría de Bankia.
Carmen Cavero Mestre. Cuñada de Ignacio González, Vicepresidente del Gobierno de Aguirre. Vocal del Consejo de Caja Madrid Cibeles. Consejera de Bankia.
Mercedes de la Merced. Ex eurodiputada y ex Teniente de Alcalde del Ayuntamiento de Madrid. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia.
Estanislao Rodríguez- Ponga. Ex Secretario de Estado de Hacienda con Rodrigo Rato. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia.
José Manuel Fernández Norniella. Ex presidente del Consejo Superior de Cámaras de Comercio. Ex Secretario de Estado de Comercio y Turismo . Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia.
Mercedes Rojo Izquierdo. Vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia.Ex asesora de Esperanza Aguirre.
Maria Zaplana Barceló. Hija de Eduardo Zaplana. Becaria en Caja Madrid.
Elena Pisonero. Consejera de Caja Madrid. Ex jefa de Gabinete de Rodrigo Rato. Ex Diputada y en la actualidad Presidenta de Hispasat.

Notícies relacionades

Vilaweb

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada