dissabte, 26 de desembre del 2015

24/12/2015. Bentanachs (Terra Lliure): "L'assemblearisme és ideal per gestionar un casal okupa, però no el futur del país". Si aquest procés el lidera Artur Mas, que és la persona més preparada, doncs quin problema hi ha? I després, amb l'Estat català, ja farem la revolució. Artur Mas no ha de ser el primer president de la república, sinó el president del govern de transició.

Benvolguts,

En Fredi Bentanachs ens demostra amb el títol de l’article que coneix prou el sistema assembleari que usa i “administra” la CUP. I diem administra perquè pot ser que hi hagi diferents maneres d’”administrar” un partit polític i pot ser que l’assemblearisme radical, com hem mostrat amb molts articles no sigui el més escaient en aquest particular moment i pugui ser suavitzat...

De fet hi ha hagut moltes veus de dintre de més d’un col·lectiu de les CUP com la Blanca Serra o el Fran Sala i de simpatitzants independents com l’Eudald Carbonell o en Fredi Bentanachs en que han advertit que hem arribat molt lluny, que la CUP es pot trencar, com deixa a entendre també l’Eulàlia Reguant, pot ser que perdi molts dels vots "prestats" i no aixecarà per molts anys el cap si la solució adoptada és No a Mas! En relació a aquest dilema, llegiu les assenyades respostes del Fredi Bentanach...

Nosaltres creiem que no es bo de cap manera que la CUP es trenqui, ja que per com han anat les negociacions, les ofertes i les contraofertes els de fora veiem que la CUP fa un contrapès molt adequat a JxS. I a més demà n’haurien de sortir votant SÍ tots els 10 diputats elegits i a més n’hauria de sortir un desig de la CUP de fer un pacte de legislatura que ens “administrés” tranquil·litat durant una temporada ja que tenim molta feina per davant i el poble organitzat amb l’ANC i Òmnium o sense està engrescat i desitjós de participar-hi!


Vegem l’entrevista:

Bentanachs (Terra Lliure): "L'assemblearisme és ideal per gestionar un casal okupa, però no el futur del país"


Bentanachs (Terra Lliure): "L'assemblearisme és ideal per ...


Creu que Artur Mas ha de ser el president de la transició al nou Estat, i demana a la CUP que abandoni la seva posició de "Peter Pan revolucionari" perquè hi ha dos milions d'independentistes

Fredi Bentanachs, fundador de Terra Lliure i militant independentista.      
24 de Desembre 2015 a les 08.00 h
Gemma Aguilera entrevista a:

Fredi Bentanachs (Barcelona, 1956), és fundador de Terra Lliure -va estar empresonat entre el 1979 i el 1983 per pertinença a banda armada i tinença d'armes- i del Moviment de Defensa de la Terra (MDT). Actualment milita a Estat Català, i sempre s'ha situat a l'entorn de l'esquerra independentista. A les eleccions del 27-S va donar suport a Junts pel Sí. Ara reclama a la CUP "responsabilitat" per no malmetre el procés, i considera que Artur Mas és la persona de més prestigi internacional per liderar la construcció del nou Estat.

Vostè es defineix com a comunista i militant de l'independentisme d'esquerres. Però va donar suport a Junts pel Sí. 
Ho vaig fer per una qüestió pragmàtica, perquè vaig entendre que d'allò que estàvem parlant el 27-S no era de dreta o esquerra, sinó d'un full de ruta per aconseguir la independència en 18 mesos, i si aquest procés el lidera Artur Mas, perquè internacionalment és la persona més preparada, doncs quin problema hi ha? I després, amb l'Estat català, ja farem la revolució. Artur Mas no ha de ser el primer president de la república, sinó el president del govern de transició. 


La setmana passada es va publicar el manifest d'alguns represaliats de Terra Lliure que reclamava un acord urgent entre la CUP i Junts pel Sí per investir Artur Mas i accelerar el procés. Per què creu vostè que Artur Mas genera un rebuig tan frontal entre una part de l'esquerra independentista?
S'ha d'investir Artur Mas no perquè sí, sinó per desencallar el procés. I ara és un moment excepcional perquè tenim una oportunitat amb l'Espanya ingovernable, i que segurament, coneixent els espanyols, probablement hi hagi un gran pacte d'Estat, i mentre no s'arriba a un acord a Madrid, estaran en situació de debilitat. I els agradi o no, Junts pel Sí, que va dir en tot moment que Artur Mas era el seu candidat a president, va treure 1.600.000 vots, i la CUP, 330.000. Artur Mas és la persona on conflueix clarament la majoria independentista. Artur Mas tindrà al seu costat Romeva, Junqueras i Munté, ha fet callar els liberals del seu partit, s'ha carregat CiU.... Doncs em sembla que el més normal és donar-li l'oportunitat. Però sempre vigilant que no es desmarqui. Per tant, no voler investir Mas em sembla pur infantilisme i no tenir visió de país.

I més enllà d'investir Mas, vostè seria partidari que la CUP formés part del govern i així pogués supervisar internament que Mas no es desmarca?
És evident. La CUP ha comès errors polítics importants que van començar quan no van voler concórrer a les eleccions europees, perquè aquí es va donar entrada a Podemos i el fenomen es va començar a fer gran. Després, la no acceptació d'un lloc a la Mesa del Parlament, i en tercer lloc, defugir la responsabilitat de governar amb Junts pel Sí per fer aquesta transició a l'Estat català. Per què no pot ser Anna Gabriel la consellera de Governació, per exemple? La visió internacional que es donaria d'un govern de coalició seria tant potent que posaria en avís seriós tant el govern espanyol com la comunitat internacional.

La CUP ha insistit prou vegades que no vol governar. No és possible que l'esquerra independentista prengui responsabilitats de govern?
Tu no pots exigir que tothom es tiri a la piscina i tu t'ho miris des de fora sense mullar-te. No pots viure tota la vida amb aquest infantilisme. Per dir-ho d'una altra manera, la CUP és un Peter Pan revolucionari, i si no madura, a curt termini li costarà molt car. A la CUP i als dos milions d'independentistes. És la primera vegada des de la Guerra Civil espanyola que tenim una ocasió d'or de ser independents, i si ara no pugem a aquest tren, no sé quant de temps més haurem d'esperar. Si el problema és que desconfien de l'independentisme de Mas, jo també puc desconfiar de l'independentisme trotskista... No entenc per què els independentistes nouvinguts no mereixen la confiança. Jo fa més de 40 anys que milito a l'esquerra independentista, abans érem tot just un miler de persones, i si desconfiem dels nous, per comptes de dos milions seguirem sent el miler residual.

Un sector de la CUP considera que Convergència és un fre al procés d'independència. Això té una resposta aritmètica. Podemos i la CUP sumen majoria?
Suposant que Podemos vulgui fer aquest procés, que la CUP es pensa que sí. Per construir un país necessitem gent de dretes i d'esquerres, banquers i camperols, rics i pobres, perquè no estem fent la casa de la Ventafocs, sinó un Estat. I en un Estat hi ha d'haver de tot, jutges, policies, mestres..., perquè el país que vol una part de la CUP no el vol la majoria. I si ets demòcrata, això ho has de respectar, no pots pretendre que el país sigui només com tu vols i fer desaparèixer del mapa la resta de la humanitat. I recordem-ho, en aquest país hi ha hagut majories absolutes de CiU.

Li sembla correcte que sigui una assemblea la que tingui la darrera paraula sobre si es tornen a convocar eleccions o s'investeix president per formar govern?
La maldat de la democràcia és aquesta, que els números són freds i no tenen ànima. Una majoria absoluta depèn ara de deu escons. I aquests deu escons depenen d'una assemblea... Penso que deixar una decisió històrica a mans d'una assemblea és un error molt greu. Una assemblea és el més manipulable que hi ha, i ho dic per pròpia experiència, jo n'he manipulat, d'assemblees. Per gestionar un centre cultural o una casa okupa, l'assemblearisme és una fórmula magnífica, ideal, però no per decidir el futur d'un país.

La divisió a l'esquerra independentista és, podríem dir, genètica?
Absolutament, tenim unes diferències ideològiques brutals, en cada tendència ideològica a més a més hi ha divisions fortes. I en el cas de l'independentisme, aquest ha estat el seu mal, la divisió i l'enfrontament que ens ha fet perdre de vista el veritable objectiu. I una altra característica, és que quan la tensió és ja insuportable, tot peta i arriben les hòsties. Pel que fa a la CUP, la seva ànima és independentista, però en determinats moments sembla que pesa més la seva ànima de revolució. Jo estic totalment d'acord amb les piulades que van fer Antonio Baños i en Titot, que van dir que no hi ha revolució sense independència. 

Què pot passar si diumenge l'assemblea de la CUP tria anar a eleccions?
El procés s'acaba. No hi ha massa més a dir. La CUP es trencarà, Junts pel Sí no es reeditarà i també es trencarà CDC, perquè el sector liberal no aguantarà més Mas i el faran fora. En aquest escenari, Podemos i Ciutadans se n'aprofitaran, i tindrem 300 anys més d'espera.
Gemma Aguilera

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada