dissabte, 19 de desembre del 2015

19/12/2015. Gemma Aguilera. Entrevista Eudald Carbonell. Un gran intel·lectual català que critica la CUP, tot i que ell n'és simpatitzant. Eudald Carbonell: "Els 10 diputats de la CUP han de votar Mas i entrar al Govern". El paleoantropòleg, que dóna suport a la CUP, considera que aquest partit està tenint una "actitud infantil" i que "en moltes coses, també fa vella política".

Benvolguts,
Llegiu aquesta entrevista . És molt interessant. Ho recomana en Lluís Solà i ho recomanem nosaltres.

L’Eudald Carbonell es defineix com antinacionalista, comunista, internacionalista i anticapitalista. Però creu que la CUP ha de pactar amb Junts pel Sí per construir la república catalana abans de voler fer la revolució.

I segueix: Estem en el mateix punt que amb la Guerra Civil, quan hi va haver la discussió de si s'havia de fer primer la guerra i després la revolució o a la inversa. [Llegiu 25/06/15. Vicenç Villatoro. Fer la revolució o guanyar la guerra. ]

Considera i també hi estem plenament d'acord que qui vulgui peix s'ha de mullar el cul...

L'Eudald Carbonell també recomana, amb contundència, que tots els diputats independentistes del parlament, o sigui tots 72 (53%) facin un grup independentista. I nosaltres hi afegim que facin un pacte de legislatura, declarin la República Catalana, i treballin com forçats durant un mínim de 18 mesos per deixar endegat el camí cap a la República! 

L'oposició en el moment actual seria només de 63 (47%) diputats, dels quals 52 (39%) unionistes i la resta d'11 (8%) que no es varen decidir el 27-S

Un cop fet el pas que tots estem esperant, el mon ens veurà de manera completament diferent. Deixarem de ser una tribu del nord-est de la península i passarem a ser una nació-estat europea independent, preparada per afrontar el seu futur amb totes les condicions favorables de PIB, PIB per càpita, productivitat, indústria preparada per al futur, infraestructures potents i no de tercer mon, deute públic molt raonable, però amb un atur monstruosament alt, la solució del qual serà segurament la primera prioritat del nou govern. L'atur és degut als 80 darrers anys de franquisme-guerra, franquisme-franquismefranquisme borbònic que el poble català ha hagut de suportar, amb l'intent de genocidi i amb l'espoliació més bèstia que es pugui imaginar... 

Fer un pacte de legislatura, no és només un pacte d'investidura. Tal com diria l'Eudald Carbonell és no ser infantil, al contrari, és ser madur i assumir la responsabilitat del vot dels 300.000 catalans que el 27-S varen creure les propostes de les CUP, que recordem-ho, consistien en crear la República Catalana i que aquesta república no sigués continuista amb els governs de CiU i del Tripartit sinó tant rupturista pel vessant social com fos possible... 

Nosaltres vàrem dipositar alguns dels 300.000 vots de la CUP. Però ara estem creient que ens varen engalipar, 

perquè tant JxS com la CUP ens varen vendre que el nostre vot era un vot netament independentista i ens portaria inexorablement a la República Catalana

I de moment no ha estat així! 

Els politòlegs expliquen que dels 300.000 vots n'hi havia uns 100.000 propis de la CUP i uns 200.000 prestats per catalans independentistes com nosaltres que en altres condicions haurien votat JxS (CDC+ ERC), que varen creure's la propaganda de la CUP, i que els tornariem a votar si complissin la seva paraula!

Vegeu què deien els de la CUP, abans i després del 27-S:



Vegem l'entrevista:

Un gran intel·lectual català que critica la CUP, tot i que ell n'és simpatitzant...

Eudald Carbonell: "Els 10 diputats de la CUP han de votar Mas i entrar al Govern"

Entrevista

El paleoantropòleg, que dóna suport a la CUP, considera que aquest partit està tenint una "actitud infantil" i que "en moltes coses, també fa vella política"

per Gemma Aguilera
19 de Desembre 2015 a les 09.00 h

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és un dels paleoantropòlegs amb més prestigi internacional. Codirector de les excavacions dels jaciments d'Atapuerca, de transcendència mundial, és també un activista social i polític. Va començar a militar al PSUC i després a ICV, fins que fa quatre anys va fer explícit el seu suport a la CUP. És defineix com antinacionalista, comunista, internacionalista i anticapitalista. Però creu que la CUP ha de pactar amb Junts pel Sí per construir la república catalana abans de voler fer la revolució.

Vostè s'ha sumat a l'onada de personalitats de l'entorn de la CUP que expressen el seu parer sobre les negociacions amb Junts pel Sí en articles d'opinió.
Volia transmetre que com a país som aquí per la voluntat de la societat civil de construir la república catalana, i que aquest procés és interclassista i intergeneracional, fet que obliga a un pacte i transversal sense excloure ningú. 

Vol dir sense excloure Convergència. 
Sí. I també dic que per a l'esquerra independentista, pactar amb Convergència no ha de voler dir claudicar d'estratègies que són significatives per a nosaltres, sinó que pactar és una qüestió conjuntural per assolir l'objectiu final. Estem en el mateix punt que amb la Guerra Civil, quan hi va haver la discussió de si s'havia de fer primer la guerra i després la revolució o a la inversa. Al meu entendre, primer hem de fer la guerra, i després, si podem farem la revolució, perquè si comences fent la revolució pots acabar perdent la guerra.

Aquesta reflexió, traslladada al llenguatge de les negociacions amb Junts pel Sí, vol dir que cal investir Artur Mas?
Absolutament. Jo sóc internacionalista, i per tant, sóc antinacionalista, però defenso el pacte amb el nacionalisme. Si no fem un pacte interclassista, és impossible construir un estat democràticament, a menys que fem una revolució armada. Però entenc que la societat catalana està demanant una revolució democràtica ampliant la base sobiranista. Hi ha lloc per tota la gent que se suma al procés, voti convergència, ERC, la CUP o el que sigui. Avui, Convergència representa una part molt important del sobiranisme, i això no es pot discutir. Perdre una franja social tan àmplia és terrible, i serà pitjor si no hi ha acord.

Els partits independentistes no han gestionat bé el moment històric?
És obvi que no. Tant per part de la CUP com de CDC. A CDC hi ha gent que diu que si això no funciona, ens podem conformar reculant a l'autonomisme i acceptar un nou peix al cove. I pel que fa a la CUP, vol fer tàctica i estratègia, però no es vol mullar el cul. En aquest sentit, jo em queixo i exigeixo als companys de la CUP que presentin propostes realistes i no propostes impossibles sobre les quals ni tan sols es volen mullar el cul per quedar-se immaculats. Sense trencar ous no es fan truites.

Mullar-se el cul vol dir entrar al Govern d'Artur Mas?
És clar. No estic gens d'acord amb la proposta d'alguns membres de la CUP de donar només dos vots a la investidura d'Artur Mas i 8 en contra. Que no estem aquí per construir la República catalana? Em semblaria molt decebedor que una força d'esquerra independentista com la CUP no es vulgui mullar el cul i assumir responsabilitats i problemes per la independència de Catalunya.

Un sí total a Mas i entrar al Govern... Va un pas per davant de la CUP.
Si volem avançar, és imprescindible que la CUP entri al Govern i doni els 10 vots a la investidura d'Artur Mas. Si volem que l'independentisme tingui una hegemonia que no sigui nacionalista, no podem tenir comportaments infantils com aquest. La CUP ha d'entrar al Govern i pactar un programa global, i no pas abocar-nos a unes noves eleccions.

Sabria explicar per què la CUP focalitza bona part del seu rebuig en Artur Mas i no en cap altra formació o persona?
No té explicació. Ho trobo infantil i és una postura molt allunyada d'un pensament crític. A mi què coi m'importa en Mas? M'importa el procés, i ara què volen que fem, si Mas és el president d'un partit corrupte com CDC, rebentem el procés? El que hem de fer ara és sumar i no qüestionar-nos si Mas ha de ser president o no, perquè estem qüestionant aleshores una franja de gent molt important que li ha donat suport, en concret, 1.600.000 persones. Quan la CUP tingui 72 diputats no caldrà pactar amb ningú. Al final, la gent del carrer no entén res.

Les negociacions amb Junts pel Sí estan essent molt hermètiques, a petició de la CUP. No seria més raonable que aquesta negociació fos transparent, tenint en compte que el país s'hi juga molt?
Certament, el que m'està molestant de tot plegat és que hi ha massa silenci i no estem essent seriosos. Hem d'anar cap a la ruptura, perquè si ens perdem en negociacions secretes de tres mesos, tot això no serveix per a res. Emprenya que la CUP també faci vella política. Això no és seriós. Si la gent que donem suport a la CUP no som capaços ni de posar-nos d'acord amb un pacte circumstancial per assolir l'objectiu d'una república, em sap greu, però que se'n vagin a la merda, perquè no només cremaran les franges de gent que ve del catalanisme moderat, és que cremaran també als seus! Fer un pacte no és claudicar. Claudicar és perdre els teus referents ideològics, pactar és entendre que en el camí cap a l'estratègia final has de fer concessions. La vida és així. Jo sóc comunista i independentista, no he claudicat mai de ser comunista.

El gran problema, pel que sembla, no és la ideologia, sinó Artur Mas.
No és seriós dir que vas a unes eleccions amb l'objectiu obsessiu de fer fora algú. Escolteu, tots els que tinguin clar que la independència és imprescindible per a la construcció de la República han de sumar, independentment que alguns apostem per una força anticapitalista. De fet, es va fer una declaració de ruptura al Parlament que no es pot aplicar perquè no hi ha Govern. És increïble, no té cap sentit. El Parlament aprova una proposta unitària de ruptura i impedim la formació d'un Govern que la pugui dur endavant? Si la CUP no tenia les idees clares, no valia la pena aprovar una declaració.

La CUP tampoc no va voler formar part de la mesa del Parlament. A què ho atribueix?
També ho trobo estrany i molt infantil. És no assumir responsabilitats. La gent que donem suport a la CUP ens hem de plantejar que no es poden fer truites sense trencar ous, i qui no entengui això hauria de deixar-ho córrer. Jo porto molts anys en política i no és acceptable l'actitud de la CUP d' 'això no va amb mi'. És molt còmode mirar-s'ho des de la barrera i a sobre voler condicionar-ho tot. Em sembla tan obvi... Per què la CUP va signar la declaració de ruptura si després no vol participar-hi? Està molt bé que la gent defensi les seves posicions, però s'han de prendre decisions. Al final, el que està demostrant la CUP és que, en moltes coses, entén la política com la resta de partits vells.

El dia 27 de desembre els militants de la CUP decidiran si donen llum verd al govern de Mas o no. Unes 2.000 persones poden acabar decidint si hi ha noves eleccions o es forma un Govern per a la ruptura. Hi està d'acord?
Aquest és un altre error de la CUP. És la gent qui ha volgut anar a la ruptura, dos milions de persones des del carrer, i la CUP ha de tenir en compte la voluntat de la societat catalana, no només la voluntat dels seus militants. La CUP no ha fet aquest moviment social independentista, l'ha fet la societat civil transversal i multiclassista, i això ho hem de respectar. Si els diputats que hem elegit no respecten això... He dit una obvietat, eh?

Una obvietat que no agradarà a tothom dins de la CUP.
Si no podem ser crítics, estem fent una estructura dogmàtica? És que votar Mas implica deixar de ser independentista o internacionalista? No. I això ho pensa també gent de dins de l'estructura de la CUP. Si vols participar en un projecte, no pots estar esperant de braços creuats i posant pedres al camí.
Gemma Aguilera

Joan A. Forès
Reflexions 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada