dissabte, 5 de desembre del 2015

05/12/2015. R. Palou/Odei A.-Etxearte. Negociació “en fase resolutiva”. 20 mesures del pla de xoc. Avenç La CUP admet que la proposta de pla de xoc millora l'escenari de les converses. Canvi L'inici de les reunions amb el nou format de taula única es farà dimecres. Calendari Si hi ha acord i l'assemblea de la CUP l'aprova el dia 27 de desembre, Mas podria ser investit la setmana de Reis

Benvolguts,
Junts pel Sí ha proposat a les CUP 20 mesures del pla de xoc. 

  5 desembre 2015 2.00 h 

Negociació “en fase resolutiva”

 Avenç La CUP admet que la proposta de pla de xoc de Junts pel Sí millora l'escenari de les converses

 Canvi L'inici de les reunions amb el nou format de taula única es farà dimecres

 Calendari Si hi ha acord i l'assemblea de la CUP l'aprova el dia 27 de desembre, Mas podria ser investit la setmana de Reis

  
R. Palou / O.A.-Etxearte 
- Barcelona

 La proposta de Junts pel Sí és 
un exercici de concreció i un 
punt de partida, però molt incomplet
Benet Salellas. Diputat de la CUP

Dos mesos després del 27-S, la negociació entre Junts pel Sí i la CUP passa de la “fase exploratòria” a la “fase resolutiva”. L'expressió utilitzada ahir pel diputat de la CUP Benet Salellas il·lustra fins a quin punt les tensions derivades del resultat del debat celebrat per l'esquerra alternativa diumenge passat a Manresa han capgirat dinàmiques i han reactivat unes converses que ara ja són molt lluny de trobar-se en un punt mort. Al canvi de fase, hi ha contribuït decisivament el document sobre el pla de xoc social que JxSí va lliurar als cupaires dijous al vespre, i que Salellas va qualificar ahir com un “primer exercici de concreció” i una mostra que la coalició de CDC i ERC “s'ha posat les piles”.

La proposta que Junts pel Sí ha posat al damunt de la taula conté vint mesures de diversos àmbits –vegeu gràfic–, que van des de garantir l'alimentació dels infants i combatre la pobresa energètica fins a qüestions més polítiques com ara l'establiment d'un salari mínim interprofessional de 1.000 euros mensuals o retirar els concerts educatius que caduquin als centres que separin els alumnes per sexe. El document també proposa instaurar la dació en pagament i establir una renda mínima d'inserció i, en l'àmbit de la salut, reduir un 50% les llistes d'espera en la primera visita a l'especialista i garantir la prestació de dependència a totes les persones.

Després de reconèixer l'esforç, Benet Salellas va afirmar que el document és encara força incomplet, perquè la meitat de les propostes no es podran implementar fins a l'assoliment de la independència perquè no són competència de la Generalitat. “Reclamem mesures compatibles amb la situació actual”, va etzibar el diputat, que lamenta que la proposta no inclogui la moratòria de les privatitzacions que exigeix la CUP. “Demanem que es congelin fins al procés constituent; no pot ser que mentrestant venem patrimoni públic perquè, si no, quan arribem a aquesta part, no quedarà gairebé Generalitat”, va advertir en declaracions a TV3.

La taula única, dimecres
Les reunions entre Junts pel Sí i la CUP es reprendran la setmana vinent, però no serà fins dimecres que ho faran en el nou format de taula única. Segons fonts coneixedores de la negociació, dilluns hi havia previstes reunions de dues meses amb la presència d'experts, i es mantindran pel fet que ja havien estat convocades. A la taula única assistiran un màxim de sis representants per cada banda. Tot sembla indicar que Raül Romeva, Marta Rovira, Josep Rull, per la coalició de CDC i ERC, i Anna Gabriel i Benet Salellas, per la de l'esquerra independentista, tenen la presència assegurada en unes reunions que seran intensives amb l'objectiu de tancar una proposta unitària tan bon punt sigui possible. Tot i que l'assemblea vinculant de la CUP que ha de donar-hi el vistiplau o rebutjar-la se celebra el dia 27, JxSí i l'esquerra anticapitalista volen enllestir-la entre els dies 17 i 18.

Si l'assemblea ho aprova, la intenció és convocar un ple que difícilment se celebraria abans de finals d'any. L'escenari més plausible, que evitaria una imatge de precipitació potser innecessària, és que el 28 i el 29 de desembre es reservessin per als contactes entre la presidenta i els diferents grups, i que el 30 es reunís la junta de portaveus. Segons aquest calendari, el ple de investidura començaria el dilluns 4 de gener amb la primera votació, en què Artur Mas tornaria a necessitar majoria absoluta i, per tant, el vot favorable de sis diputats de la CUP. La segona seria el dijous 7. N'hi hauria prou que dos diputats de la CUP hi votessin a favor, com reclamava David Fernàndez, i que els altres vuit s'abstinguessin. El 10 de gener s'esgota el termini perquè no hi hagi una convoca-
tòria automàtica d'eleccions, que s'haurien de celebrar entre 40 i 60 dies més tard, amb tota probabilitat el 6 de març.

Polèmica pel format
El nou format de reunions va ser ahir objecte d'una altra polèmica entre les dues parts, després que Benet Salellas assegurés que s'havia arribat a un acord per enregistrar el contingut de les trobades i lliurar després les gravacions a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè les custodiés. El líder d'ERC Oriol Junqueras es va mostrar sorprès per l'anunci, tot i que no es va oposar a la possibilitat que hi hagi més transparència sobre el contingut de les reunions. “Per nosaltres no serà un inconvenient”, va assenyalar al respecte. A la tarda, des de Junts pel Sí es va proposar aixecar acta de les reunions, però sense gravar-les.  






Comentaris 
+3    #11 Jordi Cañameras i Gaya 
(Acaba) De totes maneres, hi ha dos elements que han estat bàsics en tota la història del procés sobiranista, i que ara tendeixen a difuminar-se, que són l' actitud del govern espanyol, que res no sembla indicar que s'hagi de modificar d'una manera espectacular després del 20 D i la capacitat de mobilització popular que hi hagi a Catalunya. 
 La manera amb què aquests dos factors es moguin i es combinin, serà, penso, determinant i arrossegarà els partits, molt més que el que es digui o deixi de dir en una saleta.
Dissabte, 5 desembre 2015 16.20
+3    #12 Rafel Vidal 
I si segueixen així de tossuts i de megalòmans socialment, DESAPAREIXERAN POLÍTICAMENT, eliminats pels espanyols i també pels propis catalans patriòtics assenyats (i per assenyats no em refereixo als unionistes de Duran sinó als independentistes amb dos dits de cap).
+2    #13 Rafel Vidal 
I no "moriran" heroicament, sinó com a estúpids fanàtics, autoritaris i delirants.
+4    #15 BENJAMIN BREEG 
Els dirigents actuals de la CUP, que tenen estudis superiors, sabran ben bé que per a implantar la política social del pla de xoc o de pobresa zero hi calen diners. I que la Generalitat, de diners no en té. O almenys no tants com per a dur a terme aquestes polítiques.
Això només és possible en una Catalunya Independent, on tots els seus impostos puguin estar a disposició del govern català.
Però les bases de la CUP que són les que decidiran, en definitiva, potser no ho tenen del tot clar, i actuaran duts pel seu odi al Sr. Mas. O sigui, desastre total !.
+4    #16 Rafel Vidal 
Una altra cosa que caldria, a part de donar els vots a JuntsxSí, és que els de la CUP entressin al govern català, i així sabrien què és governar. Els va molt bé això de manar i demanar la lluna en un cove, i que els altres treballin i es fotin de morros amb la realitat.
R. Palou / O.A.-Etxearte

Joan A. Forès
Reflexions



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada