dissabte, 5 de desembre del 2015

02/12/2015. Mas va alertar que el vet “paralitza” i “debilita” i va argumentar que el 27-S va donar “força” al procés però ara li falta “coherència”. Primer repte és no aprimar la majoria social que sustenta els 72 diputats. El segon és ampliar-la. Si s'instaura la imatge que tot queda en mans de la minoria que representa la CUP “hi ha una pila de gent que baixarà del tren”

Benvolguts,

El dia 27, l’endemà dels canalons, tres mesos després del 27-S, les CUP prendran la decisió final. Mentrestant van avançant a bon ritme les converses. Una frase del diputat de les CUP per Tarragona Sergi Saladié és simptomàtica, “Si hi ha pacte, es decidirà si s'avala i, en cas que no hi hagi res tancat, si s'opta per facilitar la investidura de Mas o per agafar el camí de les eleccions del març.”

El president del grup parlamentari, Jordi Turull, va fer èmfasi en l'entesa sobre la resolució de ruptura i l'annex social i va assegurar que han arribat a “acords interessants” en les taules de negociació sobre el pla de xoc i el procés constituent. En aquesta darrera, el pacte és “pràcticament total”, va dir.

En aquest cas hem de tornar-nos a mirar l’apunt amb els 11 punts del diputat electe per Girona per les CUP Benet Salellas que vàrem publicar ahir, ja que pot donar pistes sobre quines són les posicions més o menys acordades entre les dues formacions.

2 desembre 2015 2.00 h
La CUP fixa el dia 27 com a data límit per a l'acord
 Convoca l'assemblea per prendre la decisió final i retreu a JxSí que no aporti cap proposta i es tanqui amb la investidura
 Artur Mas avisa que el procés no avança “vetant” sinó “votant”


E. Ansola/ O.A.-Etxearte - Barcelona
Les posicions continuaven allunyades i la CUP va fixar ahir una data límit per a l'acord o la trencadissa: el dia 27 la seva assemblea nacional prendrà una decisió definitiva. “Que continuïn les converses, que ens portin propostes i, si no els agraden les nostres, que les reformulin.” Aquesta va ser ahir la resposta de la CUP a Junts pel Sí després que aquests últims demanessin a l'esquerra anticapitalista un gest com a senyal de voluntat per arribar a un acord que impliqui la investidura d'Artur Mas. JxSí va refermar-se en l'emplaçament, convençuts com estan que són els de Baños els que han de moure fitxa, i el president de la Generalitat en funcions va ser taxatiu. “Hi ha més gent disposada a vetar que no pas a votar”, va sentenciar, tot advertint que el procés avançarà si és a l'inrevés. També hi va afegir que si s'instaura la imatge que tot queda en mans de la minoria que representa la CUP “hi ha una pila de gent que baixarà del tren”, així que cal una solució “equilibrada”,

Compte enrere
Dos mesos de negociacions i, segons la CUP, el full dels acords està “en blanc” i “el temps s'esgota”, en paraules del diputat Sergi Saladié. La formació ja va decidir dilluns al vespre posar una data límit amb l'assemblea que aquest cop sí que emetrà un vot vinculant. Si hi ha pacte, es decidirà si s'avala i, en cas que no hi hagi res tancat, si s'opta per facilitar la investidura de Mas o per agafar el camí de les eleccions del març. Davant d'aquest escenari, però, els anticapitalistes encara es van mostrar optimistes, i més quan alguns dels punts que la CUP ha posat sobre la taula “formen part del programa electoral” de JxSí.

A banda de reclamar, un cop més, que es concretin algunes mesures per fer front a situacions de pobresa, desnonaments, privatitzacions de serveis públics i projectes urbanístics com BCN World, la CUP va aprofitar per demanar la “rehabilitació” de la declaració de ruptura. Consideren que s'ha vulnerat amb les al·legacions presentades pel Parlament davant d'un Tribunal Constitucional que, paradoxalment, el mateix manifest considera “mancat de legitimitat i de competència”. Per la CUP, un nou punt a debatre és la “reformulació” de les taules de negociació després que aquestes hagin quedat “refredades” a causa dels retrets. La CUP espera reprendre les reunions que ja estaven previstes aquesta setmana.

Les acusacions també es van sentir en la trobada del grup parlamentari de JxSí. Va ser una llarga reunió amb nombroses intervencions que, amb major o menor contundència, segons fonts del grup, van avalar l'últim emplaçament a la CUP després del debat assembleari de Manresa. Mantenint el blindatge sobre la candidatura d'Artur Mas, el grup dels 62 considera que sí que hi ha hagut avenços en les negociacions, malgrat que la CUP ho negui. En un acte de la CatDem, Mas va alertar que el vet “paralitza” i “debilita” i va argumentar que el 27-S va donar “força” al procés però ara li falta “coherència”. El primer dels reptes, segons Mas, és no aprimar la majoria social que sustenta els 72 diputats. El segon és ampliar-la. Sosté, tanmateix, que no s'aconseguirà si es prescindeix dels “lideratges” del país. El que té Catalunya, segons va precisar, és “col·lectiu”.

JxSí es vol explicar
La previsió de JxSí és transmetre ara a la ciutadania l'estat de les converses per demostrar que s'han mogut. El president del grup parlamentari, Jordi Turull, va fer èmfasi en l'entesa sobre la resolució de ruptura i l'annex social i va assegurar que han arribat a “acords interessants” en les taules de negociació sobre el pla de xoc i el procés constituent. En aquesta darrera, el pacte és “pràcticament total”, va dir. Els de Mas i Oriol Junqueras insisteixen que els de Baños han demostrat amb fets la seva voluntat de pacte. “En cas que no ho facin, haurem de dir que no ho hem pogut fer”, va avisar Turull, des de TV3 i Catalunya Ràdio: “Plantegem-nos tots plegats honestament si hem de continuar.” La paraula clau que va pronunciar és corresponsabilitat. Avalant la disjuntiva entre Mas o el març, Raül Romeva va reiterar des de RAC1 que no cediran amb la investidura. El que va ser cap de llista va dir que cap altre nom (ni ell ni Junqueras ni Neus Munté) tenen “el 100%” de suport en el grup, que sí que té el líder de Convergència.

Un procés de l'ambició i complexitat d'aquest [...] 
no es pot fer vetant, s'ha de fer votant
Artur Mas. PRESIDENT EN FUNCIONS

JxSí comet frau electoral, no és capaç 
de concretar-nos mesures que duu 
al seu programa
Sergi Saladié. DIPUTAT DE LA CUP


Junqueras: “No deixarem escapar l'oportunitat”
ERC continua venent optimisme en les negociacions entre JxSí i la CUP, encara que semblen encallades. El president dels republicans, Oriol Junqueras, va recordar ahir que les formacions no “deixarem escapar l'oportunitat” i va subratllar que el dia 27 de desembre, quan la CUP ha convocat l'assemblea nacional, s'obre una nova finestra perquè l'acord sigui “probable”. En aquest context, va assegurar que és una “sort” que el procés sigui tan “transversal” i que cal aprofitar la riquesa per ampliar l'espectre independentista. “ERC ajudarà en tot el que pugui per tal que tothom se senti còmode”, va destacar Junqueras, que va negar que Junts pel Sí no hagi fet cap oferta a la CUP, com van denunciar ahir els d'Antonio Baños. “Si hem estat dos mesos parlant és evident que s'han fet moltes propostes”, va matisar el president d'ERC, que va fer aquestes declaracions després de la reunió de l'executiva del partit en què es va avaluar l'estat de les negociacions. Finalment, va remarcar que ERC i la CUP estan molt a prop en l'àmbit social i que en aquesta taula segur que hi haurà entesa.
E. Ansola/ O.A.-Etxearte 

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada