dijous, 17 de setembre del 2015

17/09/2015. Mas, Palouzie, Amat. Les pensions dels nostres pensionistes les ha de pagar qui ha anat rebent any rere any i mes rere mes les seves cotitzacions de la SS. I qui ha rebut i utilitzat aquestes cotitzacions és el Ministerio de Hacienda de l’Estat espanyol...

Benvolguts,
(dedicat a l’amic Salvador)
En les xerrades que el Grup d’opinió GOAL fem els diumenges a Sant Martí, l’economia i sobretot les pensions hi tenen  molta importància. Els nostres arguments són sòlids com s’explica a:
Però com que cap economista n’ha parlat mai, jo no m’atrevia a explicar més que superficialment que:
les pensions dels nostres pensionistes les ha de pagar qui ha anat rebent any rere any i mes rere mes les seves cotitzacions de la SS. I qui ha rebut i utilitzat aquestes cotitzacions és el Ministerio de Hacienda de l’Estat espanyol...
I a més les ha de pagar l’Estat espanyol visqui on visqui el pensionista, sigui a l’Estat espanyol, a Alemanya o a la República catalana. I aquests temes s’hauran de pactar un cop declarada la independència quan Catalunya i el que quedi d’Espanya (ROS) negociïn els termes de la separació i fonamentalment el repartiment d’actius i passius. Per exemple Catalunya pot acceptar pagar la part del Deute públic del Regne d'Espanya (avaluat en totalitat actualment en un bilió d’euros, o sigui 1.000.000M€), sempre que aquest deute hagi sigut produït per necessitats financeres del Regne d’Espanya amb utilització final a Catalunya (per exemple inversions de l’estructura fixa i mòbil de l’AVE) i no el deute contret per pagar l’AVE a Galícia. De la mateixa manera Espanya ha d’assumir el pagament de les pensions de jubilació dels jubilats catalans mentre en tinguin dret, visquin on visquin (a Sevilla, a Catalunya o a Alemanya...).
Sobre aquest tema, avui, per primer cop, he vist una explicació coherent en el següent document:
16 de setembre de 2015 16:05 h
Continuarem explicant aquest tema de les pensions en successius apunts del Bloc.

Ara vegem les conclusions de Mas, Amat i Paluzie:
Mas, Amat i Paluzie deixen clar que l’Estat espanyol té l’obligació de pagar les pensions a tots aquells que han cotitzat sota les seves condicions

Junts pel Sí ha explicat de quina manera les pensions estan garantides i seran més elevades al nou país. Una sala plena d'una multitud encuriosida per escoltar un dels temes que més incerteses genera al voltant de la independència, les pensions. Al capdavant de l’auditori del Museu de Badalona Elisenda Paluzie, Oriol Amat i el mateix Artur Mas, han presentat  un carro de raons que demostren que no tindrem cap problema amb les pensions un cop siguem independents, de fet en tindrem menys que ara.










Mas: “La candidatura de Junts pel Sí intenta fer les coses bé i explicar la veritat de les coses. No fer demagògia”

Dins el cicle de rodes de premsa i actes sectorials que Junts pel Sí està celebrant aquests dies per desgranar i explicar en profunditat el seu projecte de futur per Catalunya, avui ha estat el torn de les pensions. I la candidatura ha triat un lloc molt estratègic per fer-ho, la ciutat de Badalona.

La clau és convèncer els indecisos amb arguments

Badalona, una de les ciutats de l’Àrea Metropolitana que Junts pel Sí ha triat com a prioritàries per la seva campanya, és un dels llocs amb un nombre més elevat d’indecisos, és a dir, de persones que susceptibles de votar sí – però que estan per convèncer-. I, segons ens expliquen fonts de la campanya, donar aquests tipus d’explicacions, resoldre les incerteses, i esvair els arguments de la por és la millor manera de convèncer aquest vot més pragmàtic dels qui encara estan indecisos.

Les pensions, una de les majors preocupacions dels qui estan per decidir-se

Les amenaces i els arguments de la por que s’han llençat des de l’Estat i des de les files independentistes, tot sovint han quedat en ridícul al costat de la revolució dels somriures. Però és totalment cert que la de les pensions ha estat una de les armes més fortes i efectives de l’unionisme. Precisament en aquest sentit, Junts pel Sí s’ha proposat combatre aquesta por amb un extens argumentari i demostració econòmica que avui ha  presentat des de la ciutat metropolitana.

És molt senzill: “Catalunya té la majoria dels anys superàvit, Espanya té la majoria dels anys dèficit”
Ho ha dit Oriol Amat, que  ha explicat que això passa perquè a Catalunya generem més ocupació, les cotitzacions de les persones que treballen són més elevades i tenim menys despesa en material de pensions, perquè tenim menys dependència demogràfica. “Amb una Catalunya independent tenim un increment d'ingressos de 50.000ME l'any” afegia la Catedràtica d’Economia Elisenda Paluzie.


Les cares de tots els assistents anaven assentint a mesura que les explicacions avançaven, “tot molt clar”, ens comentava un assistent. I és que les explicacions s’han fet amb un llenguatge molt senzill, gens tècnic, i amb unes xifres més que entenedores a les pantalles.

Els pròxims pensionistes els més interessats
I és que sens dubte, l’ambient que es respirava quan li ha tocat intervenir a Artur Mas, era d’allò més relaxat. Les dades, les xifres i les explicacions han convençut a un públic que majoritàriament voltava els 50 i 60 anys, preocupat per la immediatesa de la seva situació personal.

Després de les aportacions científiques dels dos economistes, a Artur Mas ha substituït les cares de concentració per les de curiositat. Veure el President de la Generalitat, i tot el desplegament que comporta, amb els guardaespatlles, les desenes de càmeres de televisió i fotògrafs, assistents de protocol amunt i avall no és un fet habitual per molts dels badalonins que avui eren a l’acte.

De problemes, en tindrem menys quan siguem lliures
 Artur Mas s’ha adreçat molt personalment al públic per insistir en el missatge: les pensions a Catalunya estan garantides i en un futur seran més elevades que ara. En aquest sentit el President ha utilitzat un to tranquil·litzador, i ha donat a entendre que actualment tenim més problemes amb l’economia i les pensions dels que tindrem si som independents. “Una de les coses que ara no funcionen a Catalunya és que cada any surten 15 o 16mil milions d’euros que no tornen”, ha etzibat.
Reflexions

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada