diumenge, 19 de juliol del 2015

19/07/15. A Espanya no s’usa l’Imperio de la Ley sinó la Ley del Imperio! A la Transició ens varen furtar dues coses: La forma d’estat que hauríem volgut i amb qui ens hauríem volgut ajuntar i amb qui no ens hauríem volgut ajuntar, per crear el nou estat

Benvolguts,
Catalunya està immersa en un període constituent. Fa un parell d’anys vàrem publicar aquest apunt, que crec que continua tenint vigència i que ens pot ajudar a comprendre millor on som i que hem de fer.
Aprofitant l’avinentesa el tornem a publicar:

El desembre del 2011, l’Hèctor López Bofill a la Primera Convenció Nacional de Transició de l’Autonomia a la Independència va fer primer una constatació:
·       A Espanya no s’usa l’Imperio de la ley sinó la Ley del Imperio!

I a continuació va fer una Anàlisi dels estats d’Europa segons la Democràcia del seu naixement com a estats, Forma d’estat i Constitució:

·       Tots els estats de l’antiga Europa Oriental: Polònia, Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia, Sèrbia, Montenegro, Croàcia, Kosovo, Estònia, Letònia, Lituània, Ukraïna etc,  convertits en estats a partir de la fi del règim comunista, varen triar d’entrada quina forma d’Estat volienmonarquia, república, dictadura, etc. I després de triar la forma d’Estat varen crear la Constitució basada en la forma d’estat triada i en la democràcia, que ara tenen.
Tots els estats de l’antiga Europa Oriental varen triar d’entrada quina forma d’Estat volien: monarquia, república, dictadura, etc.
·       Els grans estats de l’Europa Occidental, Regne Unit, França, Espanya, són també democràcies però amb la diferència que no varen triar la forma d’estat que volien. Els estats, absolutistes, del segle XIX varen evolucionar cap a la democràcia després de guerres i dictadures:

o   El Regne Unit no ha triat, des de fa centenars d’anys, ser una monarquia...

o   França és una república però també té centenars d’anys al darrere i els seus ciutadans no han triat ser una república...

o   Espanya té una monarquia imposada pel dictador Franco i als espanyols no els han donat opció a triar  a ser altra cosa que una monarquia, ni han donat opció a les nacions dins d’Espanya a triar la forma d’estat que vulguin...

Per tant no totes les democràcies són iguals. N'hi ha unes més iguals que altres (xist) com la famosa igualtat de Rebel·lió a la granja de George Orwell.

Espero que aquest petit apunt ajudi a discernir entre triar la forma d’estat que hauríem volgut o que ja te’l donin fet amb cirereta i tot, amb rei, Casa real, exèrcit, etc.

I també a que el poble pugui decidir amb qui s’ajunta i amb qui no s’ajunta per crear el nou estat!

 Què ens varen furtar, doncs, a la Transició?: Dues coses:
1.  La forma d’estat que hauríem volgut!
2.  Amb qui ens hauríem volgut ajuntar i amb qui no ens hauríem volgut ajuntar, per crear el nou estat!

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada