dissabte, 13 de juny del 2015

26/03/15. Som el que Construïm. Manifest molt guay. Constatem el creixement de la desigualtat amb l'agreujant que la seva dinàmica neix més de situacions de privilegi que no dels mèrits. Cal canviar aquesta situació

Benvolguts,
Demà UDC ha de votar SÍ o NO que vol dir NO o SÍ!
Hi ha un manifest fundacional de Construïm que jo no havia arribat a veure. Avui dos mesos i mig més tard me l’han fet arribar. I us el comento. Sembla que un grup de patums catalanes es varen posar d’acord amb en Duran i Lleida i amb altra gent d’UDC per crear d’amagatotis una nova UDC que varen anomenar Construïm. Els signants del manifest són singulars: Eduard Arruga, Antonio Duran-Sindreu, Jordi Giró, Jordi de Juan, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, César Molinas, Ignasi Parody, Alfred Pastor, Ignasi Rafel, Emili Serra Fortuny, Francesc Torralba Roselló y Ramon Xifré.
Dels noms que conec hi ha individus de recontraultradreta-integristes-ultracatòlics-opusdeistes com Miró i Ardèvol, economistes coneguts anti-independentistes com Alfredo Pastor, teòlegs com Francesc Torralba, i altres que sabia que eren de dretes però que no hauria pensat que volguessin participar en una paròdia, martingala o tupinada com la que sembla que preparava en Duran...
El manifest és un document molt guay, ple de bones intencions (too er mundo é güeno) , per exemple quan parla de desigualtats socials: Constatem el creixement de la desigualtat amb l'agreujant que la seva dinàmica neix més de situacions de privilegi que no dels mèrits. Cal canviar aquesta situació (precisament en Duran va dir fa uns mesos que ell no es veia cobrant com un mestre, que el seu nivell de vida havia de ser per permetre-li viure al Palace de Madrid, com a mínim...)

L’11 de maig vaig publicar un apunt en que comentava un article d’en Francesc Marc Àlvaro sobre aquest cas. En el mateix apunt vaig esmentar que el dia anterior havia conegut un professor de la Universitat Ramon Llull que m’havia parlat d’en Torralba. Després he sabut que en Francesc Torralba havia sigut “engatussat” a formar part dels signants i se n’havia desdit públicament. Pot ser que algun altre també ho hagi fet, però no he sentit que se n’haguessin desdit, encara que potser en sentirem parlar més endavant...
Publiquem doncs el Manifest de Construïm. Si la cosa d’UDC-Construïm es complica aquí tenim la referència i el nom dels actors (excepte els tapats com en Duran, que tira la pedra i amaga la ma, com fan tots els covards i encara més si són botiflers...)
Seguim amb el Manifest que sona com altres frases semblants, som el que mengem, som el que pensem, etc...

Som el que Construïm
La plataforma de debat polític i social Construïm ha decidit passar a l'acció. Aquest n'és el manifest fundacional
Política | 26/03/2015 - UDC

NOTICIAS RELACIONADAS
Aquests darrers anys un verb ha recorregut tots els àmbits de la nostra vida: el verb destruir. S'han destruït llocs de treball, la confiança en les institucions, molts valors bàsics per a la vida comuna. S'han destruït garanties socials, prestacions de l'Estat del benestar, i s'està a punt de destruir la pau social, la con- ­vivència.
Davant aquesta realitat frustrant necessitem aixecar-ne una altra que il·lusioni. Ara, necessitem construir. Començar un projecte nou pensat en positiu i fonamentat en la confiança.
Aquesta introducció expressa el punt de partida de la nostra reflexió com a grup, com a plataforma de pensament i acció de la societat civil, com a Construïm. Aquest enfocament, que es troba en l'origen del nostre inici com a grup, l'hem manllevat de la intervenció inicial de l'ex-primer ministre italià Enrico Letta, en les jornades organitzades per les fundacions Konrad Adenauer i Miquel Coll i Alentorn, el novembre passat a Barcelona.
Van ser unes jornades que van tenir una singularitat ben útil per a la societat: els ponents no estaven adscrits a cap partit polític, van aportar bons diagnòstics i respostes a la crisi des de fora de la lògica dels partits, que no des de fora de la lògica política, des de la recerca de construir el bé comú.
Aquell inici ha tingut continuïtat en trobades regulars ­dirigides a contrastar els nostres acords fonamentals i, a partir d'aquests acords, formular propostes de polítiques públiques.
Alguns mitjans de comunicació s'han fet la legítima pregunta de qui promou Construïm, fixant-se en les persones que han pres una iniciativa o han fet una activitat, o bé el tràmit de crear l'associació. Volem, aquí, anunciar amb claredat qui som els iniciadors i què vol ser aquesta plataforma. La qüestió primordial és el propòsit pel qual naixem i el debat públic sobre aquest projecte, i no tant d'on vénen uns o altres. Construïm és una realitat que tot just comença, oberta a totes les persones i grups que hi vulguin participar, i sorgida d'una pluralitat d'experiències professionals, de creences i de vida, vinculades per la vocació de servei i per uns fonaments comuns bastits des de l'humanisme integral forjat en la cultura cristiana i en altres humanismes propis de la tradició cultural europea. Des d'aquesta perspectiva i independència, valorem els fonaments i l'experiència històrica d'Unió Democràtica de Catalunya, que ha preservat i mantingut viu un llegat polític d'abast europeu i mundial, però no ens movem impulsats per aquesta força política, ni per cap altra. Nosaltres som nosaltres, i aquesta és la nostra responsabilitat. Creiem imprescindible impulsar un canvi de les actituds, les maneres, el llenguatge i les formes que empren gairebé de la mateixa manera tots els partits tradicionals i que, justament, han provocat que hagin perdut la confiança de la ciutadania. Cal un revulsiu per a una política nova basada en la pràctica de les virtuts.
Per actuar, Construïm ha començat organitzant-se en una plataforma, que s'ha registrat com a ­associació per disposar de perso­nalitat jurídica, i que durà a terme la seva assemblea plenària quan d'aquí a poques setmanes estiguem estesos per tot Catalunya. També hem registrat el domini a internet i com a partit polític per evitar usos indeguts del nom de l'associació per part de tercers que puguin crear confusió, i per deixar la porta oberta a poder incidir més directament en la política del país.
Constatem la urgència de la regeneració política i l'eradicació de la xacra de la corrupció i, en aquesta comesa, depenem no sols de les lleis sinó també del codi ètic de les persones. Per aquesta raó, sostenim que la pràctica política ha d'estar fonamentada en l'oblidat exercici de les virtuts individuals en la vida ­pública. L'honestedat és la millor política.
Els principals problemes que afronta la nostra societat són l'atur, la precarietat, la situació de l'economia de persones i famílies senceres així com les dificultats de tantes empreses i autònoms en tirar endavant. L'atur és un terrabastall dramàtic que sacseja el país i ens deixa una munió de damnificats que reclamen amb urgència una solució enèrgica, un pla de xoc.
Considerem que la lluita contra la pobresa és una prioritat preferent fins a eradicar-la en la seva dimensió de grup social, i reduir-la a una situació excepcional. Constatem el creixement de la desigualtat amb l'agreujant que la seva dinàmica neix més de situacions de privilegi que no dels mèrits. Cal canviar aquesta situació.
Veiem que les institucions necessàries per al bon funcionament de la societat i de l'economia no van prou bé. Patim un abandonament i fracàs escolar i un atur juvenil que ens deixen sense futur. Constatem retallades injustificades en prestacions bàsiques com la sanitat. Patim el mal funcionament de la justícia per escassetat de medis i per la seva ineficiència. Veiem la incapacitat del Parlament de fer una llei electoral que permeti l'elecció directa dels diputats en un marc de proporcionalitat. Necessitem una veritable reforma fiscal basada en la justícia tributària, que faci possible la sostenibilitat raonable de l'Estat del benestar, que financi els nostres drets amb les nostres obligacions.
Ens afirmem en el millor del catalanisme polític que, en definitiva, ha construït la Catalunya moderna, i que expressa la nostra identitat en llengua, cultura, tradició, dret civil i autogovern, en una dinàmica permanent de regeneració democràtica, reforma i pactisme històric; és a dir, de cerca de solucions polítiques per la via del pacte i la concòrdia, l'amistat civil aristotèlica, base de tota política bona. Volem contribuir a superar l'actual debat de sords. És una situació que desgasta i esgota, i dificulta construir una Catalunya més forta i millor, capaç de convocar les diverses sensibilitats nacionals en el bé comú, la pluralitat i la concòrdia, superant reduccionismes empobridors. Som partidaris de dialogar i negociar sota el principi que qualsevol proposta que articuli el futur institucional de Catalunya ha d'estar sotmesa a consulta a la ciutadania ­catalana.
Ens afirmem en l'europeisme com a vocació i com a solució, i la necessitat de recuperar el llegat i els ideals dels pares fundadors, Adenauer, De Gasperi, Schuman, perquè Europa no és només un mercat. És una unitat de sentit de vida en la cultura comú, el benestar, la fraternitat solidària, la justícia i la llibertat.
A Construïm cridem a totes les persones i grups amb vocacions semblants a aplegar-nos i treballar junts per fer un país nou i millor, a bandejar tot el que de negatiu hi ha i, alhora, aprofitar tot el que de bo hem fet, perquè estem convençuts que els catalans som capaços de construir un país millor.
--------------------------------
Eduard Arruga, Antonio Duran-Sindreu, Jordi Giró, Jordi de Juan, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, César Molinas, Ignasi Parody, Alfred Pastor, Ignasi Rafel, Emili Serra Fortuny, Francesc Torralba Roselló y Ramon Xifré
@Construim _ info

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada