dissabte, 20 de juny del 2015

20/06/15. Eduard Voltas. Carles Marc Cossialls. La independència com a Caixa d’eines

Benvolguts,

En Carles Marc Cosialls ha extractat i visualitzat un capítol del llibre "Carta a un indecís" d'Eduard Voltas. En el text de presentació del llibre s'explica que La independència és només un instrument, una eina, i les eines es poden fer servir bé o malament. En aquest apunt en Carles Marc tria el capítol de les Eines i ajudat de gràfics, logos i icones el fa assequible i entenedor...


Extraiem de la presentació del llibre:
Catalunya viu un dels moments més importants de la seva història: ha de decidir si vol o no vol constituir-se en estat independent. 
Més tard o més d’hora, els ciutadans seran convocats a les urnes per manifestar lliurement la seva voluntat, i això exigeix un debat públic madur, serè i respectuós entre els partidaris del sí i del no. Un debat que permeti als indecisos, que són molts, formar-se una opinió i obrar en conseqüència.
Eduard Voltas és partidari del sí i en aquesta carta s'adreça obertament a tots els que dubten. Carta a un indecís és un text breu, directe i honest, escrit amb passió però farcit de raons i arguments. Un llibre que convida a imaginar, i a construir, un futur millor.
També podeu trobar l'edició en castellà!

Amb el suport del Departament de Cultura.
«Si algú t'ha dit que la independència ho resol tot, t'ha mentit. La independència no ho resol tot. Molts pensem que és una gran oportunitat per solucionar moltes coses, però no té propietats màgiques. La independència és només un instrument, una eina, i les eines es poden fer servir bé o malament. No hi ha cap garantia que Catalunya sàpiga fer servir bé aquesta eina i en tregui el màxim profit. Així que si has començat la lectura esperant un catàleg de garanties de millora firmat davant de notari, val més que no continuïs llegint. Aquesta carta només pretén compartir amb tu per què crec que, racionalment, hi ha motius molt poderosos per pensar que l’eina la necessitem, que és bona, que la sabrem fer servir bé i que, per tant, val la pena apostar-hi»

Eduard Voltas

(Barcelona, 1970) Periodista i editor. Llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat cap de redacció del setmanari El Temps i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya i Sàpiens. Va participar en el llançament del grup cooperatiu Cultura 03 i va ser president de la Fundació Escacc, impulsora del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Del 2007 al 2010 va ser secretari de Cultura del govern de la Generalitat.
Actualment és professor de periodisme a la Facultat de Comunicació de Blanquerna, col·labora en diversos mitjans i és l’editor de Time Out Barcelona.

LA INDEPENDÈNCIA COM A CAIXA D’EINES


Grup d’opinió Ara Lliures (GOAL)


La Generalitat és un govern sense competències en la majoria de temes clau...

o amb competències però sense diners per executar-les i poca capacitat per generar els recursos necessaris
  



1.- No podem recaptar els impostos principals i depenem de les transferències de l'Estat, que venen assignades a partides predeterminades

                             



2.- No podem regular la seva normativa per apujar-los o abaixar-los i fer política fiscal i incidir seriosament en la redistribució de la riquesa per disminuir les desigualtats socials
3.- Tampoc no podem exercir la inspecció del frau fiscal
   
                 




No tenim el control de les infraestructures

Aeroport:
Hem hagut d'esperar al 2009 per tenir-lo d'acord amb les nostres necessitats
No el podem, governar en funció de les necessitats de l'economia catalana: Mana AENA, empresa pública de direcció centralitzada, només equiparable a països com Romania.

 Port:

Al ralentí per manca d'inversió la terminal de mercaderies més important del sud d'Europa.



Ferrocarrils:
Encara no tenim connexió ferroviària de mercaderies amb Europa perquè no tenim ni la competència ni els diners / Tanmateix, s'ha invertit diners en línies d'AVE que no són rendibles i s'ha intentat centrar la inversió en el corredor ferroviari central.



     FERRMED. Corredors        

Respecte al transport de passatgers, tenim competència sobre els trens / però no pas sobre les vies, catenàries ni estacions, que és de l'estat, que no hi ha invertit, a diferència del què ha fet en l'Àrea de Madrid




Justícia:
Centralitzada per les decisions de Madrid, de les que depenen també les transferències de mitjans
  


No podem legislar en temes importants per a la vida quotidiana dels nostres ciutadans, *, d'acord amb els nostres valors majoritaris propis, com el Codi penal, els desnonaments o la pobresa energètica, l'avortament, el règim d'autònoms, pensions,  o defensar els nostres interessos davant les institucions europees.

                                               





    
* Llevat de: 

  • Les escoles (quan no hi interfereixen), 
  • Els Hospitals
  • la Llei electoral (llistes obertes, circumscripcions electorals pròpies) 
que són de les poques coses sobre les que tenim capacitat real de decidir




      
CONCLUSIONS:
PER TANT, la Generalitat és un Govern autonòmic que mentre l'economia anava bé, semblava que podia fer més del que realment podia pel benestar dels seus ciutadans, però que quan han sorgit les dificultats greus, s'ha mostrat com realment és: un govern petit amb molt poc marge de maniobra que no té la caixa d'eines de governs com  els d’Holanda, Dinamarca, Bélgica, Austria o Noruega.


   NORUEGA 



   DINAMARCA

 HOLANDA
          


          
BÈLGICA


 ÀUSTRIA

ENS HAURÍEM DE FER LA SEGÜENT PREGUNTA:

Volem fer-nos responsables del nostre futur?
    

O volem que la caixa d'eines continuï en mans dels governs espanyols? 

I preferim culpar de tots els nostres mals a aquell que té la caixa d'eines?

          
Carles Marc Cosialls


Joan A. Forès
Reflexions




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada