dissabte, 23 de maig del 2015

15/05/15. Xavier Pete. La cara fosca de l'espanyolisme. El periodista Jordi Borràs delata en un llibre la incrustació de les ideologies ultradretanes en l'unionisme. Diu Borràs: “Xavier Vinader m'havia d'enviar l'epíleg la setmana que va morir”...

Benvolguts,
Si repassem el Bloc Reflexions, i cerquem quins apunts hi ha que esmentin el fotoperiodista Jordi Borràs en trobem almenys tres:

En aquests tres apunts ja s’han pogut veure moltes de les cares fosques dels enemics espanyols que tenim els catalans i que malden per fer-nos mal, pagats amb l’or dels fons reservats de Madrid. No sé si recordeu que ERC no ha pogut entrar mai a formar part de les Comisiones del Congreso de los Diputados que gestionen els fons reservats perquè tant manant el PP com el PSOE els que manen de veritat han considerat que els secrets d’estat no poden ser ni ensumats pels catalans:

No sé si CiU ha tingut en algun moment la confiança del Congreso per formar-ne part. Amb aquests fons es van pagar els GAL, s’han pagat les clavegueres de l’estat, les policies secretes i ara es deuen estar pagant els SCC, els CCC, els C’s i els PPCs, només esmentant alguns dels sicaris que actuen a Catalunya.

Avui presentem un altre article, aquest cop de Xavier Pete  insistint en el tema d’en Jordi Borràs:

La cara fosca de l'espanyolisme
El periodista Jordi Borràs delata en un llibre la incrustació de les ideologies ultradretanes en l'unionisme
Sosté que alguns partits de dretes s'han apoderat dels seus discursos per “desactivar-los políticament”
15/05/15 00:00 - BARCELONA - Xavier Pete
Canals relacionats
Una dona mostra una esvàstica tatuada al braç dret. Un home, amb el cap rapat, llueix el lema neonazi White Pride entre orella i orella. La mà d'un agent dels Mossos d'Esquadra, amb un braçalet groc i vermell, en una operació policial. Un altre home, ara més gran que l'anterior, porta un barret de legionari i estén una rojigualda amb simbologia franquista. Podrien ser instantànies d'altres indrets —i fins i tot d'altres èpoques— però res més lluny de la realitat; estan preses a Catalunya, la majoria d'elles a Barcelona, durant els últims sis anys. Es tracta de quatre de les 222 imatges que ha publicat el fotoperiodista Jordi Borràs a Plus ultra. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya (Pol·len), salpebrades amb documentades explicacions sobre els moviments d'extrema dreta.
Publicar aquestes imatges, però, no ha deixat de ser una tasca arriscada per a l'autor: “Fa temps que miro més el retrovisor. Metafòricament i literalment”, assegura. Tot i això, Borràs ha acabat traient a la llum fotografies fetes des de lluny i de més a prop; d'esquitllentes, per “evitar problemes”, assenyala, i “amb el permís dels seus protagonistes”, hi afegeix, que posen, fins i tot, de manera explícita, sense miraments.
Quatre càmeres i un cribratge considerable de 19.666 arxius gràfics després, l'obra evidencia la relació que hi ha entre grups d'ideologies feixistes i nazis i l'espanyolisme civil que capitanegen organitzacions com ara Societat Civil Catalana (SCC) i Somatemps. La política, a més, tampoc se n'escapa: “Tant el Partit Popular com Ciutadans saben –tot i no voler-ho reconèixer en alguns casos– que tenen aquesta taca, ja no sé si bona o dolenta per a ells”, diu Borràs. Un reciclatge ultradretà que, ara abocat a la política, ha dut exdirigents neofeixistes com ara José María Fuster-Fabra a participar en mítings del partit d'Albert Rivera. “Parlar de nacionalisme espanyol a Catalunya sense fer-ho d'extrema dreta és impossible”, sosté.
Borràs, un dels pocs fotògrafs dels últims 12-O, data concèntrica de l'activisme espanyolista —abans Día de la Raza—, s'ha amarat de proclames fanàtiques, símbols impertèrrits i boines de requetè. Tot això, in crescendo des que va irrompre el procés sobiranista: “Ha desfermat l'antiga militància; l'ha fet tornar a sortir al carrer, sense tanta radicalitat, utilitzant la catalanofòbia i la unitat de l'Estat espanyol”, hi rebla.
En el camp d'acció, el periodista Xavier Vinader ja hi va fer camí: “M'havia d'enviar l'epíleg la setmana que va morir”, recorda. El fotògraf, de moment, se'n considera el deixeble.

Joan A. Forès

Reflexions

1 comentari:

  1. Joan, CiU si te accés a aquesta comissió de secrets, , en Duran hi participa sinó m’equivoco.
    Sergi Alcon i Gibert

    ResponElimina