divendres, 17 d’abril del 2015

16/04/15. Xavier Pete. Els ateneus demanen la devolució dels béns que els va espoliar Franco. Ho sap tothom i és profecia que la cultura era aquest fosc objecte del desig de Franco, de les dretes i del poder...

Benvolguts,
N’hem parlat moltes vegades i parodiant Foix ho sap tothom i és profecia que els Ateneus varen ser, parodiant Buñuel aquest fosc objecte del desig de les forces d’ocupació franquistes el 1939.
L’article que comentem avui és de Xavier Pete al PuntAvui i porta per títol: Els ateneus demanen la devolució dels béns que els va espoliar Franco.
Els franquisme que és l’exemple més baix i sinistre del capteniment humà, tenia especial afany a anorrear Catalunya i la llengua catalana. Quan en va tenir ocasió va cometre tots els crims imaginables, també contra la cultura, perquè els seus sorges sabien que la cultura catalana era l’objectiu a abatre!
I és sorprenent que fins ara, tres generacions després de la generació anorreada per la guerra d’Espanya contra Catalunya, no hagin reaccionat els Ateneus! Per què? Per por segurament? Per manca de les mínimes possibilitats de refer l’esperit dels Ateneus que el franquisme va eliminar? Pel fet que els Ateneus no es creen des de dalt sinó que creixen des de baix?
Ara demanen la devolució. Lloable demanda si l’estat espanyol fos un estat democràtic, ells mateixos se’n foten dient sense parar que són un estat de dret! Vergonya, cavallers, vergonya! Espanya no mourà ni un dit per aquesta reclamació com ha passat amb l’espoli dels “papers de Salamanca” molts dels quals provenien dels Ateneus espoliats i que fa gairebé vuitanta anys que foren robats por justo derecho de conquista!
Si cap dels governs espanyols franquistes, des del 1939 fins avui, no han mogut ni un dit per admetre que l’exèrcit franquista (estimulat per l’església i pel Vaticà amb la conya de la Cruzada) s’havia revoltat contra el poder republicà legalment constituït, i havia assassinat gent innocent i anorreat pobles, que l’exèrcit franquista havia assassinat dirigents com Carrasco i Formiguera i Lluís Companys i gent de la cultura com Garcia Lorca o Carles Rahola, que tots aquests governs franquistes i borbònico-franquistes del 1939 al 2015 que en són els hereus mai no s’han molestat a admetre els fets ni demanar perdó ni restituir bens ni rehabilitar la memòria dels assassinats, com creieu que ara faran el més mínim esforç per retornar els bens del ateneus?

Vegem l’apunt:

Els ateneus demanen la devolució dels béns que els va espoliar Franco
Una vintena d'associacions i centres signen un manifest per reclamar que l'Estat retorni el patrimoni desposseït durant la Guerra Civil i la dictadura
16/04/15 02:00 - BARCELONA - Xavier Pete

Demà al matí es presentarà a l'Ateneu Barcelonès el manifest unitari que han signat una vintena d'ateneus i entitats cíviques catalanes per reclamar a l'Estat espanyol que retorni els béns mobles i altres tipus de contingut patrimonial expropiats per les tropes franquistes en el transcurs de la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura de Franco. El document, al qual ha tingut accés El Punt Avui, denuncia que algunes de les entitats afectades “van ser objecte d'una persecució estudiada i continuada perquè eren democràtiques i catalanes”, i alerta que des de la fi de la dictadura “els fets no han estat debatuts, ni tractats, ni dignificats i molt menys reparats”.
És el cas, per exemple, del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), “organització que posseïa un gran nombre d'instal·lacions i béns econòmics abans que l'exèrcit s'ho acabés quedant tot”, assenyala l'advocat Josep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat, la qual ha decidit donar suport a la iniciativa, juntament amb XarxAteneu i l'Ateneu Barcelonès.
Així, el text demana, entre altres qüestions, una nova acció legislativa, “o en tot cas l'esmena a la llei de la memòria històrica ”, que faci referència a la “recuperació del patrimoni associatiu espoliat d'acord amb l'ordenament jurídic internacional”, s'hi afirma.

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada