dimecres, 11 de març del 2015

05/03/15. Quants diners tindria la Generalitat si ja disposés del pressupost d'un estat independent? Ingressos i Despeses addicionals segons el CATN. Superàvit d'11.600M€...

Benvolguts,
En aquest Bloc hem ressenyat i comentat desenes d’apunts relatius a la viabilitat econòmica de la imminent República de Catalunya. Hem comentat articles de l’Emili Valdero, del CCN, d’en Xavier Sala i Martin, dels Economistes per la Independència, de l’Uriel Bertran, i de molts altres.
A partir d’aquests apunts vàrem preparar una presentació de nom Pressupostos que l’hem usada a bastament en cada una de les sessions del Racó del Xerraire des de fa tres anys. Aquesta és la presentació escrita i amb gràfics:
I aquest és el vídeo corresponent:
Les dades les vàrem extreure d’uns articles de l’Emili Valdero a l’Avui i de diversos documents del CCN, en particular el Pressupost de l’Estat Català:

D’altra part el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) va elaborar durant l’any 2014 una sèrie d’informes sobre la manera d’assolir la independència.
L’informe 18 de nom Viabilitat fiscal i financera d'una Catalunya independent, http://www.ara.cat/politica/CATN-informes-transicio_nacional-ordenament_ARAFIL20140728_0005.pdf dóna una visió nova de l’assumpte dels pressupostos i de la viabilitat econòmica del procés.

La visió nova és que l’informe calcula a partir dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya com a Comunidad Autónoma de Cataluña, quins ingressos i despeses addicionals hi haurà en un Estat Català.

Aprofitant les dades d’aquest informe en Vicent Partal va fer un clarificador treball de síntesi de les dades de l’informe i ho va presentar en una secció de La pissarreta d’en Partal del programa L’Illa de Robinson de la Televisió del PuntAvui de la setmana passada. El nom de la presentació era El pressupost d'una Catalunya independent. D’aquesta presentació n’oferim el text i el vídeo.

Vicent Partal.
La pissarreta d’en Partal.
05.03.2015  19:16
Quants diners tindria la Generalitat si ja disposés del pressupost d'un estat independent?

El superàvit doblaria en un sol any totes les retallades dels cinc darrers · Ho explica Vicent Partal a 'La pissarreta'
Aquesta setmana finalment CiU i ERC han arribat a un acord per a aprovar el pressupost de la Generalitat de Catalunya. Com passa des de fa anys és un pressupost amb un marge de maniobra molt escàs, car gairebé tots els diners són adjudicats abans de posar-se a negociar res. Els pressuposts autonòmics són així i la situació ha anat empitjorant cada any. Ara, què passaria si Catalunya ja fos una república independent?

En un dels informes (18) del Consell Assessor de la Transició Nacional es va publicar un càlcul basat en l'anàlisi exhaustiva del pressupost de la Generalitat corresponent al 2011. Es tractava de calcular quants diners s'hauria de gastar el nou estat partint de la despesa actual de l'estat espanyol. És a dir, incorporant al pressupost de la Generalitat les partides d'estat de l'estat espanyol, sense discutir-les: exèrcit, diplomàcia, consells reguladors... I també de calcular quants diners ingressaria el nou estat, comptant que gestionaria tots els imposts, la seguretat social, etcètera.

El resultat, que Vicent Partal explica en el seu espai 'La pissarreta' del Punt Avui TV, és espectacular. El nou estat gestionaria un superàvit d'11.600 milions d'euros, el 5,9% del PIB. Per a entendre el valor de la dada només cal aclarir que, en un sol any, aquest superàvit equivaldria al doble de les retallades que la Generalitat ha fet aquests darrers cinc anys.

I ací les dades i els càlculs:


En l’article d’en Partal es pressuposa que la Generalitat com a Comunidad Autónoma ja funciona amb els seus pressupostos, que tenen pèrdues, i que s’han de resoldre amb retallades, més endeutament i venda de patrimoni.
Aquí calculen com en el cas d’una Catalunya independent hi hauria uns ingressos addicionals i unes despeses addicionals. Als guanys subtotals s’hi afegeixen els deguts a deixar de finançar el dèficit públic estatal i s’hi resta l’aportació a la UE. Finalment dóna el Guany Fiscal que és de gairebé 12.000M€.
S’està referint a Catalunya, per tant els Ingressos addicionals són els que fins ara no s’obtenien o sigui la part d’impostos que no es rebia que fonamentalment són els ingressos de les cotitzacions de la SS i els ingressos d’impostos que no es reben actualment: 50% de l’IRPF, 50% de l’IVA, 100% de l’Impost de Societats i 42% dels Impostos Especials, i també els Guanys per deixar de finançar el Deficit públic estatal.
Pel que fa a les Despeses addicionals hi ha les referents a la SS que són fonamentalment pensions, atur i benestar social, els traspassos als Governs locals, els interessos del Deute català i les Despeses de defensa (proporcionalment al que gasta el Regne d’Espanya actualment), així com l’aportació a la UE.

Si es presenten totes les partides surt la taula següent:


CATN

CATN
Racó del Xerraire
INGRESSOS ADDICIONALS (IMPOSTOS + COTITZACIONS SS)
   45.317

SS
54,29%
24.603
25.000
Impostos
41,49%
18.802
19.520
Altres
4,22%
1.912

100,00%
45.317
44.520
DESPESES ADDICIONALS (SS (PENSIONS + ATUR) + GOVERNS LOCALS + INTERESSOS DEUTE + DEFENSA)
-39.507

SS
74,07%
-29.263
28.000
Governs locals
6,38%
-2.521

Interessos deute
6,07%
-2.398

Defensa
3,05%
-1.205

Altres
10,43%
-4.121

-39.508

Guanys per deixar de finançar deficit públic estatal
    7.184

Aportació a la UE
   -1.403

Guany fiscal
   11.591


Comparació amb els càlculs fets en la presentació de l’RX:
En els gràfics del Racó del Xerraire es visualitzen els ingressos totals d’impostos estatals obtinguts com a suma dels ingressos actuals, 38.000M€ i els ingressos de les cotitzacions de la SS, 25.000M€. Total de 63.000M€. En el capítol de despeses hi ha de 2.000M€ d’Interessos deute, l’addició dels 3.000M€ als de la Caixa de la SS destinats a Pensionistes i Atur, i el total resultant de 33.000M€ dels quals 27.000M€ usats en les despeses corrents dels Pressupostos de la Generalitat, i el superàvit de 6.000M€. Aquests càlculs pel que fa a grans partides són semblants als que presentem avui, però en els càlculs de la taula actual surt un Guany Fiscal o Superàvit de gairebé 12.000M€. Sembla que la diferència és deguda a que ara s’han afegit els Guanys per deixar de finançar el Deficit públic estatal, i s’ha restat l’aportació a la UE.



Esperem que aquesta nova visió confirmi el que ja sabieu i us estimuli per anar llançats cap al 27S a votar la independència de Catalunya Sí-SÍ!

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada