dissabte, 28 de febrer del 2015

27/02/15. El CGPJ i el jutge Vidal. Depuracions. Addictes, dubtosos i “rojos”. Avui és el dia que el CGPJ decidirà el futur del jutge Santiago Vidal. El president del Tribunal Constitucional a vegades ha anat a fer "bolos" a la FAES i no ha passat res...

Benvolguts,

Dos articles del Xevi Xirgo i un Editorial d’El Punt/Avui.
Us recordeu de l’afer de les depuracions durant els primers anys de l’ocupació militar de Catalunya? I més tard encara. Jo conec quatre casos a la meva família: Els funcionaris eren classificats en tres categories :
·        A) que vol dir addictes (o afectos)
·        D) que vol dir dubtosos;
·        R) que vol dir “rojos” (o "rojo-separatistas").
Els primers romanien a l’Administració; els segons, éren expedientats; els tercers, anaven a la presó o al cementiri, segons els casos.
En entrar les tropes franquistes a Barcelona el meu pare que treballava a la Canadenca (indústria de guerra) fou depurat amb un càstig de suspensió de sou durant un mes, amb el càrrec de “no afecto”. El meu oncle Carol que era mestre de l’Escola Normal de la Generalitat i havia fet la guerra al front d’Aragó, fou depurat també com “no afecto” i enviat a fer de mestre a Castelló d’Empúries durant un any. La seva dona, germana de la meva mare va estar durant mesos amb la por al cos ja que la volien enviar a Cangas de Onís a Astúries. Aquestes deportacions formaven part d’una tècnica de milers d’anys d’antiguitat (ja funcionava en temps dels assiris) que consistia a desplaçar la població d’un lloc i portar-la en un altre. En el cas dels mestres varen desplaçar mestres de Catalunya i varen importar mestres espanyols...
Un quart cas fou també el meu pare que era pèrit elèctric i que davant del temor de ser desplaçat, concretament a Huelva, va passar-se un any anant a classe a l’Escola industrial, concretament a l’Escola del Treball aprenent l’ofici d’electricista per si el desplaçaven (i la meva mare i jo amb ell). No el varen desplaçar...
En el camp de l’enemic també tenim el d’una tia postissa de la meva dona, que era funcionària depuradora del nou règim a Girona. I no sabem el mal que va fer...
Doncs ara estan continuant el genocidi, suspenent jutges catalans o desplaçant-los a altres parts d’Espanya. 
I no sé com no ens revoltem d’una vegada! 
Com que no ens ha tocat a nosaltres... (recordem l’escrit de Martin Niemöller) http://reflexionsjafores.blogspot.com.es/search?q=Brecht)


Editorial El Punt/Avui
1. El CGPJ cau en el seu propi parany
27/02/15 02:00 -
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va ser incapaç ahir de reconduir la seva intolerable actuació política. La llarga deliberació que es va mantenir en la reunió plenària no va evitar que el magistrat català Santiago Vidal hagi estat depurat en tota regla no pas pel que fa sinó pel que pensa. L'atemptat indiscutible contra la llibertat d'opinió que representa aquesta decisió és indiscutible. El fet que, fruit de la disputada sessió que hi va haver al CGPJ, allò que es preveia com una expulsió cantada per a tota la vida acabés amb una sanció de tres anys, no fa altra cosa que corroborar que aquesta instància judicial va adonar-se de la gravetat de l'acció. Però va adonar-se'n massa tard i no va tenir prou lucidesa per aturar l'embranzida de la pressió que havia engegat el procés.
La decisió del CGPJ afegeix un altre argument a tota aquella part de la ciutadania de Catalunya que està convençuda que l'Estat espanyol no només no és una entitat política i nacional beneficiosa per al país sinó que és una amenaça clara contra les llibertats de tota mena, de fer, d'organitzar-se, d'expressar-se, de pensar. Això no obstant, Santiago Vidal (al qual els lectors poden fer arribar el seu suport per mitjà del web d'El Punt Avui) no serà un màrtir més de la llarga llista de víctimes de la injustícia espanyola, perquè per primer cop el poble de Catalunya tindrà a les seves mans la possibilitat real d'alliberar-se del llast d'un Estat que li va a la contra. El 27-S hi ha l'oportunitat que no hi hagi més víctimes de la incomprensió, que no hi hagi més ciutadans perseguits pel seu activisme en defensa d'una opció tan profundament democràtica i extremadament civilitzada com fer una proposta participativa de constitució.

2. Benvolguts membres del CGPJ
26/02/15 02:00 - Xevi Xirgo
“Creieu-me. Arxiveu el cas del jutge Vidal i farem veure que no ha passat res”
Benvolgut president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes: sé que és la segona vegada en pocs mesos que m'adreço a la judicatura i, a més a més, que ho faig pel mateix tema. Però és que sembla que avui és el dia clau, el dia en què vostè i la resta de membres del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ, decidiran el futur del jutge Santiago Vidal, a qui pretenen expulsar de la carrera judicial perquè en hores lliures, i no pas perquè tingui cap encàrrec formal, s'ha dedicat a fer una proposta de com podria ser una futura constitució catalana. El setembre passat vaig demanar que s'intervingués, i que deixés clar que això és una barbaritat. No em van fer cas. Però ho torno a intentar avui. Sincerament, senyors, encara hi sou a temps. Sou a temps de legitimar el CGPJ i deixar clar a tothom que no passa res, que ser jutge és compatible amb tenir altres activitats. Com ha fet, vaja, el president del Tribunal Constitucional, que a vegades se n'ha anat a la FAES a fer alguna conferència i no ha passat res. El CGPJ, si no vol tenir dues vares de mesurar, hauria d'admetre que no passa res, que un jutge pot dedicar les seves hores lliures a les activitats que consideri més oportunes mentre aquestes no interfereixin en la seva tasca professional. Vaja, com quan membres del TC eren militants del PP i feien de jutge. Se'n recorden? No servirà de res, però em sento en l'obligació d'insistir. Senyors, sapigueu que si opteu per apartar el jutge Vidal de la carrera judicial (o per sancionar-lo per un temps, o per traslladar-lo, que cap de les propostes de sanció són bones) cometreu un error. Un gran error. No perdreu només l'oportunitat de demostrar que la justícia és justa sinó que demostrareu, tristament un cop més, que en plena democràcia i en ple segle XXI les depuracions polítiques encara existeixen. Creieu-me, hi sou a temps. No cal ni que us disculpeu. Simplement, arxiveu el cas.

3. Gràcies, TC; gràcies, CGPJ
27/02/15 02:00 - Xevi Xirgo
“Qui ho deia, que el procés havia entrat en una fase d'ensopiment?”
Un altre cop, ahir el Consell General del Poder Judicial va tornar a ser previsible i no ens va fallar. L'aparell judicial de l'Estat va tornar a demostrar, un cop més, que en un estat on la justícia s'aplica com s'aplica, val més no entretenir-s'hi gaire. El CGPJ, tant se val per quants vots a favor i quants en contra, que en el fons això és anecdòtic, va decidir suspendre per tres anys el jutge Santiago Vidal per haver redactat, en les seves hores lliures, una proposta per a una futura constitució catalana. Greu pecat! Gràcies, doncs, senyors del CGPJ, per no haver-nos fet cas, als que en algun moment havíem arribat a pensar que posarien seny. Gràcies perquè, vostès potser no ho sabien, ara a Catalunya hi havia la sensació que tot això del procés havia entrat en una mena de punt mort, en una mena de relaxament, com si el país hagués tingut una baixada de tensió. No era cert, però alguns s'ho pensaven. I alguns s'ho havien arribat a creure. Doncs mirin, i deixant clar que en el fons hauríem preferit que la cosa no hagués acabat així, gràcies al CGPJ ja hi tornem a ser. Ja tornem a tenir el país en dansa. I facin el favor de posar-se les piles, que a un jutge que el fan fora de la seva feina li hem de demostrar la nostra solidaritat, independentment d'on vagi a parar després. Gràcies, CGPJ, per reactivar el procés. I gràcies també als senyors del TC per haver-hi col·laborat perquè, quina casualitat, el dia abans de suspendre el jutge Vidal, els del TC van suspendre la llei de consultes. Això és collonut. Cada vegada que el procés entra en un estat d'ensopiment (malauradament massa sovint amb la col·laboració de les picabaralles mai públiques entre CiU i ERC), surt algú de l'Estat, un polític de primer nivell, un organisme oficial, i ens torna a posar les piles. Jutge Vidal, ens sap greu, i serem tots a l'acte del dia 8 a Girona per expressar-li el nostre suport, però el cert és que el procés que vivim a Catalunya no seria possible sense aquest Estat que ens acull. Gràcies, senyors del TC. Gràcies, senyors del CGPJ.


Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada