diumenge, 11 de gener del 2015

11/01/15. CUP. Candidatura rupturista. 10 punts. La CUP defensa un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau i la plena sobirania dels pobles, i vol bastir una alternativa a l'OTAN, la Unió Europea i l'FMI.

Benvolguts,
Ahir la CUP va presentar els seus 10 punts de ruptura democràtica. Cada punt necessitaria un article sencer. Intentarem anar-ho fent, analitzant els pros i els contres. Seguiran més anàlisis tant aviat com puguem!

09.01.2015  06:00
Vilaweb
David Fernàndez, Gabriela Serra i Antonio Baños, a l'acte de la CUP per una candidatura rupturista
La formació presenta demà la seva proposta per a les eleccions avançades · Convida Procés Constituent a formar-ne part
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) presentarà demà una proposta per a articular una candidatura àmplia independentista i anticapitalista per a les eleccions avançades al Parlament de Catalunya. Hi intervindran el diputat David Fernàndez, l'activista social Gabriela Serra, el periodista Antonio Baños, l'economista i pastisser Josep Manel Busqueta i l'advocat Vidal Aragonès. Seran els encarregats d'explicar la proposta estratègica de la Crida Constituent, a les sis de la tarda al Casino de l'Aliança del Poblenou. A banda aquests cinc participants, hi haurà actuacions musicals de Borja Penalba, Tomás de los Santos i David Caño; Enric Cassasses i Meritxell Gené; i Joan Sebastià Colomer.
La voluntat de la CUP és de confegir 'una candidatura excepcional per la ruptura a les pròximes eleccions'. La CUP ja va deixar clar que no entraria en la candidatura unitària que proposava Artur Mas, i va bastir una iniciativa pròpia, basada en deu punts que va acordar amb organitzacions de l'esquerra independentista, anticapitalista i ecologista i amb l'espai Crida Constituent. Aquesta proposta l'adreça a Procés Constituent, a qui convida obertament a sumar-s'hi.
A final de desembre, el diputat de la CUP Quim Arrufat va destacar la importància que Procés Constituent passés d'observador a impulsor actiu de la proposta: 'La seva implicació pot tenir un efecte multiplicador en la suma de sectors socials i polítics favorables a una proposta de ruptura', va dir. Efectivament, la CUP demana eleccions anticipades tan aviat com sigui possible per proclamar la independència i iniciar un procés constituent.

Els deu punts

En una conferència de premsa abans de Nadal, l'activista tarragonina Laia Estrada va ser l'encarregada de presentar l'acord polític de deu punts, que inclou un esbós de full de ruta per a proclamar la independència i començar un procés constituent de caràcter popular i de base per a construir una nova República Catalana.
Vegeu a  continuació el document complet dels deu punts de l'acord polític.
La CUP defensa un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau i la plena sobirania dels pobles, i vol bastir una alternativa a l'OTAN, la Unió Europea i l'FMI. L'acord conté mesures per a obrir un procés de ruptura anticapitalista contra el control financer i especulatiu de l'activitat econòmica, a favor de la classe treballadora i en defensa dels drets socials i ecològics. Per aquest motiu defensa que no es pagui el deute ni els interessos mentre hi hagi necessitats socials a cobrir. També proposa un pla de xoc per a revertir les retallades i les privatitzacions, per activar l'economia social, cooperativa i ecològica i per lluitar contra la corrupció i el frau fiscal. Aquest pla inclou l'aturada immediata dels desnonaments i els acomiadaments, a més de la suspensió de les lleis estatals de reforma laboral, de reforma de les pensions i d'estrangeria, que són causa de precarietat i d'exclusió política i social. S'hi defensa una societat no patriarcal, amb igualtat entre homes i dones, que garanteixi polítiques feministes i d'alliberament gai i lèsbic. A més, les organitzacions signants han acordat de no endeutar-se amb cap entitat financera i han fixat una limitació temporal i salarial per als càrrecs electes i per als qui treballin per la candidatura.

20.12.2014  18:32
Els 10 punts de la CUP cap a la República Catalana
Us oferim el document amb què la formació basa l'acord polític per a una 'candidatura excepcional'
La CUP proposa la creació d'una candidatura àmplia i de ruptura oberta a organitzacions i ciutadans, sobre la base d'un acord polític marc de deu punts que un conjunt d'organitzacions de l'esquerra independentista, anticapitalista i ecologista han estat debatent durant les darreres setmanes a proposta de la formació i de l'espai Crida Constituent. L'acord inclou un esbós de full de ruta per proclamar la independència i començar un procés constituent 'de caire popular i de base' per construir una nova República Catalana. 
Heus ací el document:
Independència cap a la República Catalana.
1. Ruptura amb el marc jurídic i polític estatal representat per la monarquia borbònica i la Constitució espanyola de 1978 mitjançant la Declaració Unilateral d’Independència i impulsant la construcció de les majories socials que permetin fer-la efectiva. Reconeixement del dret a l’autodeterminació dels Països Catalans.
2. El Parlament sorgit de les eleccions es proclamarà Assemblea Constituent amb l’encàrrec de redactar la Constitució de la República Catalana. La redacció de la constitució catalana es farà a partir d’un procés constituent popular, que haurà d’incorporar tant representants municipals com d’organismes de base. La constitució resultant haurà de ser validada per via de referèndum.
3. La candidatura treballarà per bastir noves institucions polítiques radicalment democràtiques i no per la regeneració de les institucions polítiques del règim liberal burgès. Volem unes institucions basades en l’exercici d’una democràcia real, popular, horitzontal, participativa, directa, activa i inclusiva, que permeti la intervenció directa de la gent en la definició i gestió de les polítiques públiques i de tots els afers col·lectius.
4. El trencament amb el regim hereu del franquisme és la nostra contribució a la lluita per l’alliberament dels altres pobles de l’estat. És a més l’única base possible de relacions solidàries entre pobles lliures i iguals. Així mateix treballarem per un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau, la llibertat i la plena sobirania dels pobles i les treballadores.
5. Ens oposem a la destrucció del nostre teixit productiu, que ens aboca a la dependència i a la precarització. Rebutgem el TTIP i treballem per un comerç internacional basat en les necessitats de les poblacions i no en els beneficis de les multinacionals. Treballarem per un nou marc que superi les estructures de dominació política, econòmica i militar actual com són la OTAN, la UE i el FMI.
6. Obertura d’un procés de ruptura anticapitalista contra el control financer i especulatiu de l’activitat econòmica i a favor de l’economia productiva i col·lectiva, treballant per un nou model de relacions socials i econòmiques que permetin superar les formes d’organització capitalistes apostant pel no pagament del deute mentre no s’hagin cobert les necessitats bàsiques de la població i el control públic i democràtic dels sectors estratègics, incloent-hi la nacionalització i socialització i processos d’apropiació col·lectiva de les fonts d’energia cap a una societat ecològica.
7. En favor de les classes populars, contra les desigualtats i en defensa dels drets socials i ecològics, portar a terme un pla de xoc davant l’actual situació d’emergència que inclogui mesures per aturar els desnonaments i acomiadaments, revertir les retallades i privatitzacions, activació de l’economia social, cooperativa i ecològica i contra la corrupció i el frau fiscal. Aquest pla de xoc haurà d’abordar també la suspensió de les lleis sorgides de l’actual marc jurídic i polític, entre les quals les lleis de reforma laboral i de reforma de les pensions, que fomenten l’actual precarietat entre les classes populars.
8. Garantirem els plens drets polítics, econòmics, socials i de gènere de les persones immigrants en peu d’igualtat amb la resta de la població, que constituiran la nova ciutadania de la República Catalana.
9. Construir una societat no patriarcal, sense desigualtats entre homes i dones ni discriminacions per motius d’opció sexual ni d’identitat o expressió de gènere. Garantir el dret a l’avortament lliure i gratuït i desenvolupar mesures immediates per aturar les violències contra les dones, assegurar el reconeixement del treball de cures i aplicació en tots els àmbits de polítiques feministes i d’alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersex.
10. La candidatura no s’endeutarà amb cap entitat financera i exercirà una transparència màxima en relació als seus comptes. Els seus representants actuaran d’acord amb uns principis ètics que no permetin la utilització de la política com a carrera personal i individual en benefici propi ni la concentració de càrrecs i se’ls podrà revocar en qualsevol moment. Tant les persones electes com les alliberades cobraran uns ingressos mensuals no superiors a dues vegades i mitja el salari mínim, i tindran els càrrecs limitats a una sola legislatura.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada