dissabte, 11 d’octubre del 2014

12/11/13. Josep Fontana. Els amos del 'cortijo' i 11/03/13. La deriva nazi del Partit Popular. Gràcies a aquesta impunitat, els governants del Partit Popular s'han acostumat a actuar com els amos d'un cortijo.


Benvolguts,

M’han arribat dos articles del 2013 de l’historiador Josep Fontana. Fontana és actualment catedràtic emèrit de la Pompeu Fabra.

Segons la Viquipèdia:

Alumne de Jaume Vicens Vives i Ferran Soldevila, ha desenvolupat principalment la seva recerca al voltant de la història econòmica i la història espanyola del segle XX, rebent així mateix influències de Pierre Vilar, Antonio Gramsci i Walter Benjamin.[1]

Ha estat col·laborador de les revistes d'història Recerques i L'Avenç.

La seva anàlisi històrica ha estat molt crítica amb el procés de l'anomenada transició política espanyola, procés que va portar, després de la mort del dictador Franco, al règim de monarquia parlamentària de Juan Carlos I. Una mostra d'aquesta visió és Bases per a una nova transició, conferència pronunciada el dia 30 d'octubre de 2004 a la seu central de la Universitat de València, en l'acte de cloenda dels XXXIII Premis Octubre.

En aquesta entrevista per a Vilaweb, de 12 de juliol de 2007, després de guanyar el Premi Nacional de Cultura de Catalunya a la Trajectòria Professional i Artística, opina de les relacions entre l'estat i la nació, de la transició política espanyola, de la responsabilitat social de l'historiador i d'Europa. S'hi mostra molt crític amb l'estat espanyol, arribant a l'afirmació "M'apunto a la independència si és realitzable sense danys per ningú".

 

Si llegiu els dos articles tingueu present que són de fa un any. Vegeu si els pronòstics són encertats, i si no “al tiempo”!

Josep Fontana

Els amos del 'cortijo'

Les memòries d'Aznar reflecteixen com va portar el país a la ruïna amb incompetència i autoritarisme

Dimarts, 12 de novembre del 2013

Convé llegir el segon volum de les memòries de José María Aznar, perquè ens ajuden a entendre molt del que passa avui en aquest país. Ens mostren, per exemple, com es va formar l'hàbit d'utilitzar arbitràriament el poder que proporciona la majoria absoluta, comptant amb la passivitat dels protegits que ocupen les instàncies encarregades de garantir el compliment de la Constitució. Gràcies a aquesta impunitat, els governants del Partit Popular s'han acostumat a actuar com els amos d'un cortijo.

Això es pot veure, per exemple, en relació amb el Pla Hidrològic Nacional del 2001, un projecte encaminat a multiplicar les urbanitzacions i els camps de golf. Referint-se a la seva frustració, Aznar comenta: «Rodrigo Rato es preguntava amb gràcia: «¿Quina classe de país estem construint en què no pots portar aigua d'un lloc a un altre?». Un «no pots» que expressa un sentit de propietat respecte de l'ús dels recursos naturals semblant al de Cristóbal Montoro, que acostuma a oblidar que els diners que gestiona procedeixen dels impostos pagats pels ciutadans i sembla considerar-los com una fortuna pròpia que administra al seu gust.

Molt més importants encara resulten els elements que aquestes memòries ens proporcionen per entendre com i per què aquella Espanya que marxava, gràcies a la pretesa clarividència d'Aznar, «rumb a una prosperitat desconeguda en tota la seva història» ha arribat a la situació actual, amb més pobresa, atur i privacions que en tota la seva història. Uns problemes que no es resoldran amb la millora del benefici bancari, de les cotitzacions de la borsa o d'algun altre dels indicadors que Mariano Rajoy exhibeix com a mostra de recuperació, ja que el camí cap a la sortida de la crisi ha de passar necessàriament pel creixement de l'ocupació. Aquest és un principi vàlid tant per a l'Europa del sud como per als Estats Units, on Paul Krugman assenyalava fa poc: «Al fracassar en la resolució de la desocupació estem sacrificant també el futur; el que es considera aquests dies com una política sensata és en realitat una forma d'automutilació econòmica».

La «política sensata» que practica actualment el Partit Popular, seguint la inspiració heretada d'Aznar, ens ha portat a una depressió sistemàtica dels salaris en què les empreses s'atreveixen a exigir reduccions de fins al 40% als que desitgin conservar el seu lloc de treball, i ens condemnarà, segons l'opinió dels experts, a nivells d'ocupació inferiors als d'abans de la crisi durant molts anys.

¿Què té a veure tot això amb les memòries d'Aznar? Una de les revelacions que ens ofereix el relat que de la seva gestió fa l'home que va dirigir la política espanyola entre el 1996 i el 2004 és la total absència en les seves pàgines de referències a l'evolució econòmica, excepte unes jaculatòries en el pròleg sobre els miraculosos efectes de les seves rebaixes d'impostos. Aquesta sembla ser l'única aportació que va fer Aznar a les «grans iniciatives d'idees» en el terreny econòmic. Els populars acostumen a carregar les culpes de la crisi a la gestió de Rodríguez Zapatero del 2004 al 2011, cosa que és injusta, perquè el 2004 ja no hi havia qui pogués frenar el desastre que s'acostava, que s'havia acabat de forjar sota la incompetent gestió d'Aznar i els seus assessors econòmics (¿farà falta citar noms?), que ni tan sols s'assabentaven del que estava passant.

Perquè sI és clar que els orígens de la crisi nord-americana del 2007-2008 daten de la desregulació financera de l'època de Bill Clinton, que va portar Robert Skidelsky a manifestar que «mai en la història de les finances s'havia atorgat un espai tan gran a la cobdícia», també és clar que aquest mateix desbordament de la cobdícia s'estava produint a Espanya en els anys d'Aznar, enmig de l'escalada insensata dels crèdits concedits als constructors, dels negocis tèrbols de les caixes d'estalvis i de tota mena d'escàndols en el terreny de l'especulació. El 2003 es va posar en marxa la macrourbanització de Seseña, estimulada per l'ascens meteòric dels preus de la vivenda i alimentada amb crèdits que no es recuperarien mai més.

No es tracta de culpar el Partit Popular d'haver-se beneficiat dels negocis tèrbols d'aquella època (ho va fer, igual que els seus oponents del PSOE). El que resulta realment escandalós és que, com mostren les memòries d'Aznar, ni tan sols s'adonaven del que estava passant, de manera que van conduir el país a la crisi, lligat de peus i mans, com a conseqüència addicional d'una política personalista i autoritària.

És dolent estar subjecte a uns amos de cortijo; però el pitjor és que a sobre resulti que aquests administrin malament la hisenda i ens portin a tots a la ruïna.

Josep Fontana. Historiador

La deriva nazi del Partit Popular


Josep Fontana

Dilluns, 11 de març del 2013

Entenc que aquest títol pugui semblar provocatiu, perquè és clar que hi ha grans diferències entre l'Espanya del 2013 i l'Alemanya de 1933. Però el tema sobre el qual vull cridar l'atenció és la semblança que tenen, en els seus objectius, l'actual política centralitzadora del Partit Popular i l'actuació de l'NSDAP (el partit nazi alemany) el 1933, en la seva lluita per aconseguir el poder absolut.

La més gran de les diferències resideix en el fet que els nazis van haver de valer-se de la violència per implantar la seva política de Gleichschaltung o «coordinació», mentre que el Partit Popular en té prou amb la seva majoria absoluta a les cambres, cosa que no tenia Hitler a l'arribar al poder, per imposar-la sense resis­tència.

·       Els nazis van començar apoderant-se del poder als länder (els estats, equivalents a les nostres comunitats autònomes) amb una llei de coordinació dels länder amb el Reich de 30 de març de 1933, i van procedir gradualment a controlar o eliminar totes les organitzacions que poguessin recolzar alguna forma de resistència.

·       El Partit Popular ha seguit un camí semblant a partir de la reforma laboral del febrer del 2012, que va minvar la influència dels sindicats i la capacitat de resistència dels treballadors, i ha continuat després debilitant les comunitats autònomes amb imposicions legals i amb l'estrangulament econòmic, a la vegada que procedia a buidar de capacitat política diputacions i ajuntaments, reduïts a funcions administratives, i es preparava per controlar l'ensenyament amb la reforma educativa de Wert.

A mesura que anava neutralitzant els qui podien assumir la direcció del rebuig social, el Govern s'ha dedicat a desmantellar i privatitzar els serveis socials, en un camí pel qual pot seguir encara més lluny,

sense tenir en compte l'onada creixent de les protestes col·lectives contra l'augment incessant de l'atur, la disminució dels salaris, la multiplicació dels desnonaments (una firma d'advocats ofereix «desnonaments exprés a 530 euros»), la congelació de les pensions…

Unes protestes que es limita ara a contenir amb la policia, mentre es prepara per criminalitzar-les i prohibir-les.

Els ciutadans estan avui alarmats davant els signes de corrupció que afecten el PP. A dir veritat, la corrupció no és un problema d'avui, ni afecta només el PP, sinó tot el procés desenvolupat al nostre país des de la transició, que va facilitar els negocis tèrbols de les institucions financeres i les empreses constructores, amb uns costos que se'ns obliga ara a pagar entre tots. L'únic que té de particular el cas del PP és que l'han enxampat in fraganti en uns moments en què els ciutadans són més sensibles al problema.

El que hauria de preocupar-nos més, no obstant, és la deriva autoritària que, a l'anar eliminant tota possibilitat de protesta i resistència, reforça la capacitat del Partit Popular per portar-nos pel camí d'un desastre anunciat. Perquè si, com diu Hans Werner Sinn, president de l'IFO alemany, li esperen a Espanya «10 anys més de crisi i una devaluació interna del 30%», ¿què quedarà del país al cap d'aquest temps? ¿A quins extrems haurà arribat l'atur juvenil, que el mateix PP avalua en el 50%? ¿Quedaran hospitals, escoles i universitats públiques, i si s'han privatitzat, on s'educarà i atendrà una població empobrida? Sinn opina que s'ha de seguir amb l'austeritat i que «Rajoy ha de tornar a rebaixar els salaris», cosa que em sembla una excel·lent recepta per a la continuïtat dels negocis d'Alemanya, però suïcida per a aquest país.

El més greu resulta, a més a més, veure en quines mans ha recaigut aquest poder irresponsable.

En moments com aquests seria de la màxima importància poder confiar en un Govern al qual els ciutadans veiessin amb la capacitat suficient per no sotmetre's mansament a les instruccions de la troica perquè ens dirigeixi a l'escorxador.

I és clar que aquest no és el Govern actual del PP. Deixant a un costat Rajoy, sobre l'existència real del qual hi ha dubtes fundats, el poder està en mans dels Montoro, María Dolores de Cospedal, Fátima Báñez, Ruiz-Gallardón, Ana Mato… que es poden permetre fins i tot dir disbarats en públic, impàvids davant la crítica i la protesta. (Els historiadors del futur podran entretenir els seus lectors amb una divertida col·lecció d'acudits, començant amb la dissertació de la senyora Cospedal sobre la «liquidació diferida» i acabant amb l'afirmació de la senyora Báñez que la Verge del Rocío resoldrà el problema de l'ocupació).

D'aquí surt la necessitat de resistir-nos a una deriva autoritària que amenaça de deixar-nos im­potents i sense capacitat de reacció mentre ens condueixen a l'abisme.

Josep Fontana. Historiador.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada