diumenge, 10 d’agost del 2014

06/08/14. Un banc suís certifica que Catalunya viuria millor independent. Credit Suisse també apunta que els petits inverteixen més en salut o educació, tot i tenir impostos més baixos, tant personals com empresarials, i tenen índexs d'equitat millors

Benvolguts,

El mateix dia que el president Mas feia el seu discurs sobre la recuperació de l’Estat amb accent català apareixia aquest estudi del Credit Suisse sobre l’Índex de benestar (HDI) Human Development Index, comparat entre països petits i grans, joves i vells.

Considero que és important aquest estudi ja que entre els primers països en l’Índex de benestar hi ha els que sovint hem apuntat en aquest Bloc com els països als que ens agradaria assemblar-nos. Com deia l’Espriu en l’Assaig de Càntic en el Temple:

Oh!, què cansat estic de la meva covarda,
vella, tan salvatge terra,
i com m'agradaria d'allunyar-me'n,
nord enllà,
on diuen que la gent és neta,
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç.

Hem fet més d’un apunt en aquest Bloc sobre aquests països, per exemple:


Us presento l’article de l’Òscar Palau, amb el seu gràfic del Credit Suisse sobre el ranking en índex de benestar i a més hi he afegit una sèrie de rankings del meu arxiu: Índex de la percepció de la corrupció (els primers els pitjors), Salaris a la UE, Dimensió de l’Economia submergida (els primers els pitjors), i PIB per càpita. Sempre que tingui les dades distingeixo entre Catalunya i Espanya.

Com veieu, en vertical hi ha els països, ordenats de més a menys segons la variable a distingir: Index Desenvolupament Humà, Percepció de la corrupció, Salaris, PIB per càpita, Dimensió de l’economia submergida, Atur...

 

No us hauria de sorprendre la gran correlació entre la posició dels diferents estats en els diferents rankings. Hi ha uns països petits, amb els que ens agradaria compartir ranking: Noruega, Holanda, Irlanda, Suècia, Suissa, Bèlgica, Àustria, que ocupen els primers llocs del ranking i també n’hi ha de grans, Austràlia, EUA, Alemanya, tal com indica el Credit Suisse. Però Espanya no està mai entre aquests primers...

Per exemple: Holanda és el quart en IDH (sobre 42), el setè en Salaris (sobre 29), el tercer en Economia Submergida (correlació inversa sobre 14), el segon en PIB per càpita (sobre 15).

En canvi: Espanya és el vint-i-setè en IDH (sobre 42), el quinzè en Percepció de la corrupció (correlació inversa, sobre 20), el tretzè en Salaris (sobre 29), el quart en Economia submergida (correlació inversa, sobre 14),  el catorzè en PIB per càpita (sobre 15) i com ja sabem el primer en Atur!

 

Un banc suís certifica que Catalunya viuria millor independent

Un informe de Credit Suisse situa Catalunya en el 20è lloc mundial en índex de benestar, per sobre d'Espanya

Destaca l'èxit econòmic dels petits estats

06/08/14 02:00 - barcelona - Òscar Palau
 
email protegit
 

L'institut de recerca de Credit Suisse publica informes periòdicament Foto: AFP / ARXIU.

Enllaços relacionats


A Catalunya s'hi viuria millor si fos independent. És la contundent conclusió que aporta un estudi de Credit Suisse, el prestigiós banc helvètic, que ha analitzat l'èxit dels petits estats arran del procés sobiranista que pot dur Escòcia i Catalunya a entrar al club a curt termini. L'informe conclou que tant un país com l'altre millorarien sobre el Regne Unit i Espanya pel que fa a l'índex de benestar humà (IDH), un indicador que fa servir l'ONU per mesurar el nivell de vida amb dades estandarditzades en termes de benestar, alfabetització, esperança de vida o educació.

Així com l'Estat espanyol se situa ara en la 23a posició del rànquing mundial, una Catalunya independent pujaria a la 20a, passant al davant de França, Finlàndia i Eslovènia, i quedant molt a prop de Singapur i Àustria. La resta d'Espanya baixaria tres llocs, fins al 26è, per darrere d'Itàlia i Liechtenstein. Escòcia se situaria en el 23è si fos independent, mentre el Regne Unit, que ara és 27è, baixaria al 30è. El mateix informe ha comprovat també els casos de Flandes i del Quebec, que quedarien igual o fins i tot per sota que no pas estan dins del Canadà i Bèlgica, respectivament. Valònia, en canvi, cauria en picat.

L'estudi destaca que, en general, l'IDH tendeix a ser major en els països petits, fet que explica en bona part per la seva major homogeneïtat en termes culturals, ètnics o lingüístics. A més, constata que estan més oberts comercialment al món, ja que es poden especialitzar més i amb el lliure comerç “les fronteres polítiques són econòmicament irrellevants”, mentre els grans ja no es beneficien tant dels majors mercats domèstics. Credit Suisse també apunta que els petits inverteixen més en salut o educació, tot i tenir impostos més baixos, tant personals com empresarials, i tenen índexs d'equitat millors, és a dir, més ben distribuïda la riquesa. Això sí, es distingeix entre “vells” i “nous” països petits, alguns encara pendents de desenvolupar el nou marc legal per poder assolir tots aquests efectes positius. 

En canvi, segons l'estudi hi ha una “correlació negativa” entre mida i PIB per càpita, tot i que els estats grans solen xuclar les seus de les grans companyies, que allí també se'n surten millor per acabar pagant menys tributs.

Darrera actualització ( Dimecres, 6 d'agost del 2014 02:00 ) 




 




 

Joan A. Forès
Reflexions

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada