divendres, 1 d’agost del 2014

01/08/14. Els problemes d'escacs de retroanàlisi de Raymond Smullyan


Benvolguts,

Us presento un problema d’escacs. Però no un problema d’escacs convencional sinó un problema de la impressionant col·lecció de problemes d'anàlisi retrospectiva, o d'anàlisi invers o de retroanàlisi de Raymond Smullyan, professor de filosofia i per tant expert en lògica.  

Els problemes d'escacs de retroanàlisi de Raymond Smullyan

Què fa els problemes d'escacs de retroanàlisi d’Smullyan tant impressionants?

Si us enfronteu amb aquesta classe de problemes veureu que no són com els clàssics "escac en tres moviments" on has de pensar endavant amb lògica deductiva.  Com ho suggereix el nom, en el retroanàlisi  el lector ha de pensar cap enrere i determinar els un o més moviments que han produït aquesta determinada posició o escenari.

Un dels primers problemes de retroanàlisi bastant simples composts per Smullyan apareix en el seu llibre La dama o el tigre? Va continuar en llibres dedicats només a plantejar i resoldre problemes d’escacs per retroanàlisi com The Chess Mysteries of Sherlock Holmes, The Chess Misteries of the Arabian Knights, etc. Jo vaig conèixer els llibres d’Smullyan cap els anys 80 del segle passat i m’hi vaig apassionar. Dels 60 o 70 llibres de puzzles de la meva biblioteca, 5 o 6 són de l’Smullyan.

La dama o el tigre? És un col·lecció de problemes lògics dels tipus dels indígenes d’una illa que només diuen mentides o que uns diuen mentides i els altres no, o els problemes dels barrets o els sil·logismes, etc.

Vejam el problema més simple de retroanàlisi:

Trobem aquest tauler d’escacs abandonat i intentem esbrinar quin fou el darrer moviment de les blanques? 

D’antuvi la posició sembla il·legal ja que el rei negre està en escac per dues peces blanques i per tant sembla que qualsevol que fos la darrera jugada ja era il·lícita la posició anterior. Com ha pogut l’alfil fer escac al rei si aquest ja estava en escac per la torre (o viceversa)?

Tanmateix la posició és legal! Quin fou doncs el darrer moviment de les peces blanques?

Us proposo de resoldre el puzzle i respondre’m tan aviat com el tingueu resolt!

No hi ha premi, però aquest apunt serveix per explicar un article de l’Enric Vila a el Punt/Avui, que us enviaré demà!
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada