dissabte, 26 de juliol del 2014

26/07/14. Manifest de La Xarxa Referèndum 9N que defensa la consulta com a única via possible. Trenta entitats s'agrupen en defensa de la consulta.

Benvolguts,

Us presentem dues cròniques sobre el manifest de la La Xarxa Referèndum 9N, amb la visió de Vilaweb i d’El Punt/Avui i entremig el Manifest i les primeres 30 adhesions.

La iniciativa és lloable i sobretot clarifica les accions ja que defineix què vol aquest col·lectiu i què no vol aquest col·lectiu.

El que vol:

És contribuir a fer que sigui possible votar el 9N sobre la independència. Volem Votar i Votarem!

El que no vol:

És que puguin prosperar propostes de dilació o claudicació,

que podrien abocar a unes eleccions plebiscitàries que significarien una renúncia incomprensible a l’acte de sobirania que representa la celebració del referèndum, i que obririen una via de dilació injustificada del procés d’autodeterminació mentre es continuarien aplicant polítiques de retallades de greus efectes per a la població del país.

En la constitució d’aquesta Xarxa hi veig algun problema com el secretisme ja que:

·       jo que soc membre actiu de l’Assemblea ses del seu començament (i abans) no he tingut notícia d’aquest Manifest fins que ja estava presentat i la premsa n’informava

·       he d’estendre el meu neguit a alguns dels actors de la Xarxa Referèndum 9N, com Procés Constituent, Col·lectiu Drassanes, CADCI, que segons la meva percepció s’han constituït i actuat també d’amagatotis...

Aquests processos poden portar a l’eventual separació o divergència entre els propòsits de l’ANC i els de la Xarxa Referèndum 9N, tenint en compte la identitat dels objectius i que molts dels que surten a la foto pertanyen a l’ANC!

Em queda un altre dubte que és que en el Manifest s’expressa que volen que el parlament de Catalunya Proposi una pregunta clara, i crec que l’actual pregunta de clara no en té res!
 

Llegiu, llegiu:

 24.07.2014  14:19

Autor/s: ACN

La Xarxa Referèndum 9N defensa la consulta com a única via possible

Una trentena d'entitats considera que 'l'única manera' d'aconseguir la independència és preguntar-ho a la població


La Xarxa Referèndum 9N s'ha presentat aquest dijous amb la lectura d'un manifest davant del Parlament de Catalunya, en què han declarat el seu compromís amb la consulta del proper 9 de novembre com a única via possible per a Catalunya. Una trentena d'entitats partidàries del dret a l'autodeterminació s'han adherit a la iniciativa i han rebutjat qualsevol alternativa al referèndum, com ara fer eleccions plebiscitàries o la proclamació d'una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). 

 Segons que han explicat a la presentació, els membres de la xarxa consideren que 'l'única manera' de fer avançar el procés és preguntar a la població de forma clara, ja que cap alternativa podria substituir 'la força vinculant' d'una consulta.

El manifest l'han llegit la presidenta de la xarxa d'entitats cíviques i culturals dels països catalans, Blanca Serra, la portaveu de l'International Commission of European Citizens (ICEC), Anna Arqué, i el representant del col·lectiu Drassanes, Lluís Vila. En el document han manifestat la necessitat de fer un referèndum per donar resposta a 'les mobilitzacions' dels darrers anys. A més, han assegurat que si no es fa el referèndum, Catalunya tornarà a estar 'enfangada en el joc etern de les ambigüitats i les dilacions'.
Des de Xarxa Referèndum 9N han assegurat que cal un referèndum convocat per les institucions catalanes, amb una pregunta i una regulació clara, que tingui un ressò internacional i que vinculi políticament les institucions amb els seus resultats. A més, han assumit diversos compromisos de 'donar suport' i 'col·laborar, reforçar i mobilitzar' les infraestructures necessàries per la consulta i treballar per a evitar 'que puguin prosperar propostes de dilació o claudicació'. En el manifest, també han manifestat la voluntat de coordinar esforços amb els partidaris del dret d'autodeterminació,
fins i tot si calgués donar suport a mesures de "desobediència pacífica" i "d'insubmissió" a la legalitat espanyola.

A més de les entitats esmentades, en l'acte també hi ha participat la representant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Maria Corrales, el representant de la Intersindical Alternativa d'Esquerres (IAC), Eduard Lucas, i el regidor d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, impulsor de les consultes populars sobre la independència de l'any 2009.

Manifest

REFERÈNDUM DEL 9 DE NOVEMBRE

PER A CONSTRUIR UN PAÍS MILLOR: FEM QUE ES PUGUI EXPRESSAR LA VOLUNTAT POPULAR

Les multitudinàries mobilitzacions dels darrers anys a Catalunya, i l’organització de les Consultes populars sobre la Independència entre el 2009 i el 2011, han deixat clar que hi ha un gran suport de la ciutadania al fet de poder decidir col·lectivament el futur del país i d’exercir el dret d’autodeterminació. Una voluntat d’autodeterminació que s’ha vist reflectida en diferents preses de posició institucionals, com la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya (gener de 2013) i la fixació de la data i la pregunta de la Consulta (desembre de 2013), i que, reforçada per les conseqüències socials de la crisi, ha anat creixent com a expressió de la sensibilitat, del compromís d’acció i de l’esperança de sectors importants de la població de poder construir a Catalunya un futur millor des del punt de vista social, polític, cultural i econòmic, en un marc de regeneració i de participació democràtica.

Però, enfront d’aquesta voluntat popular, ens trobem amb el fet que les institucions i les forces immobilistes de l’Estat espanyol s’oposen a aquest referèndum d’autodeterminació sobre la independència de Catalunya i no ens reconeixen aquest dret democràtic. I, d’altra banda, ens trobem amb les declaracions contradictòries de diferents representants polítics catalans segons les quals si el Govern espanyol no s’avé a permetre una consulta es convocaran unes eleccions plebiscitàries. Unes eleccions plebiscitàries que significarien una renúncia incomprensible a l’acte de sobirania que representa la celebració del referèndum, i que obririen una via de dilació injustificada del procés d’autodeterminació mentre es continuarien aplicant polítiques de retallades de greus efectes per a la població del país.

Ens trobem, doncs, en un escenari, en el qual a la legitimitat de la voluntat popular s’hi oposa la negativa al referèndum del Govern i del Congrés espanyols basada en una interpretació restrictiva de la legalitat constitucional. Un escenari en el qual, a més, s’hi interposen propostes que intenten obstaculitzar l’exercici, en un termini de temps i en una forma raonables, de la sobirania nacional que el Parlament de Catalunya ha reconegut explícitament.

En aquesta línia d’exercir la sobirania nacional, partim de la convicció que l’única manera de fer avançar el procés d’acord amb la voluntat popular és la realització del referèndum d’autodeterminació el dia 9 de novembre vinent, tal com van pactar la majoria de forces polítiques del Parlament de Catalunya.

EL REFERÈNDUM ÉS LA CLAU DEL FUTUR

● Cal un referèndum:

El referèndum és necessari per tal que les mobilitzacions dels darrers temps puguin donar pas al canvi social, polític, econòmic i cultural, que el poble català necessita.Ens cal celebrar un referèndum perquè és l’única manera d’expressar i conèixer de forma democràtica i directa quina és la voluntat popular respecte al nostre futur col·lectiu. Unes eleccions (se’n diguin com se’n diguin) es fan sobre la base de la confrontació entre diferents ideologies i programes polítics, i no es concreten a decidir sobre un sol tema, i per això no poden substituir la força vinculant d’una decisió presa en referèndum. Unes eleccions plebiscitàries substitutòries, amb la promesa d’una posterior Declaració Unilateral d’Independència (DUI), serien, a més, poc creïbles si la proposta ve de qui no ha tingut la voluntat política de convocar i mantenir el referèndum o ha cedit davant la pressió en contra del govern espanyol.

El Referèndum és, doncs, imprescindible per a oficialitzar el procés d’autodeterminació, tant a nivell nacional com internacional. Si no es fa el Referèndum tornarem a estar enfangats en el joc etern de les ambigüitats i les dilacions.

● Cal que el referèndum:

- Sigui convocat oficialment per les institucions catalanes (el Parlament i el Govern).

- Proposi una pregunta clara. Aquest referèndum d’autodeterminació és unívocament per decidir sobre la Independència de Catalunya, i no s’ha de veure distorsionat per la coincidència amb cap altra proposta de consulta oficial diversa que en pugui desvirtuar el sentit.

- Tingui ressò internacional. Per tal que tingui suport extern, el referèndum ha de ser conegut internacionalment i ha de comptar amb el respecte i la complicitat del major nombre possible de forces socials, polítiques i institucionals d’àmbit internacional.

- Tingui un reglament que reguli amb claredat i exactitud tot el procés referendari i la interpretació del seu resultat, i que proposi proclamar com a guanyadora, amb tots els efectes pertinents, l’opció més votada entre les proposades.

- Vinculi políticament les institucions catalanes amb el seu resultat.

ASSUMIM UN COMPROMÍS ACTIU EN DEFENSA DEL REFERÈNDUM

Per totes les raons exposades, assumim el compromís de defensar i contribuir a promoure totes les condicions necessàries per a poder fer efectiu el referèndum d’autodeterminació:

- Assumim el compromís de donar suport a les institucions catalanes per tal que aquestes convoquin i organitzin, tant sí com no, el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya del 9N.

- Assumim el compromís permanent de treballar per a evitar que puguin prosperar propostes de claudicació o de dilació que pretenguin obstaculitzar la creació de les condicions adients per a la convocació del referèndum.

- Assumim el compromís de col·laborar, mobilitzar i ajudar a reforçar les infraestructures necessàries per a la realització efectiva del referèndum del 9N i per al seu ressò nacional i internacional.

- Assumim el compromís solidari d’associar esforços i de coordinar-nos amb totes les persones, col·lectius, moviments i entitats que es proposen aquest mateix objectiu de defensa del lliure exercici del dret d’autodeterminació, tant a Catalunya com al conjunt dels Països Catalans, i de donar suport a aquelles mesures de desobediència pacífica i d’insubmissió a la legalitat espanyola que, obeint i expressant el mandat popular, es considerin oportunes.

Fem una crida a institucions, moviments, entitats i persones a mobilitzar-se i organitzar- se per a fer efectiu el Referèndum d’autodeterminació.

Per construir un país millor, democràtic, participatiu i socialment just, cal que fem pinya en l’exercici de la nostra voluntat democràtica.

El nostre compromís és contribuir a fer que sigui possible votar el 9N sobre la independència. Volem Votar i Votarem!

Adhesions


GRUP INICIAL D’ENTITATS ADHERIDES A LA XARXA REFERÈNDUM 9N (24-VII-2014)

Col·lectiu Drassanes
MAPA
Impulsors Coordinadora de la Consulta sobre la Independència (Referèndum Sí o Sí)
Procés Constituent
ICEC – International Commission of European Citizens
Intersindical CSC
Institut Nova Història
Ara o Mai
Catalunya Diu Prou
CADCI
SomCats
Fundació TiC
Voluntaris 9N2014
Escola en Català
Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES)
Associació cultural ‘El Sotrac’
Fundació President Macià
FNEC
Club FNEC
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)
Xarxa entitats cíviques i culturals dels Països Catalans
Ateneu Independentista d’Arenys de Munt
Diari Gran del sobiranisme
Treballadors/es x la Independència (Sectorial de l’ANC)
Veïns x la Independència (Sectorial de l’ANC)
Espai Mata de Jonc
Comissió Independentista de Badalona

Formulari d’adhesions...
 

Trenta entitats s'agrupen en defensa de la consulta

25/07/14 02:00 - barcelona - Toni Magaña

Google + LinkedIn
Trenta entitats han creat la Xarxa Referèndum 9-N, una organització que s'encarregarà de la defensa de la consulta del 9 de novembre com a única alternativa possible. La xarxa es va presentar ahir en un acte dut a terme davant del Parlament de Catalunya, on van llegir un manifest a favor de la celebració del referèndum.

En la presentació es va demanar la defensa de la consulta davant la negativa de les forces immobilistes de l'Estat espanyol. Els representants de les entitats també van declarar que la realització de la consulta és una expressió democràtica del poble català i que, per tant, la seva voluntat ha de ser respectada pels polítics catalans.

A més, representants de la xarxa van dir que no creuen que unes eleccions plebiscitàries ajudessin a avançar cap a la independència, ja que la consideren una “via de dilació injustificada”. L'organització també va assegurar la necessitat de la consulta com a resposta per les mobilitzacions socials a favor de la independència dels darrers anys. A més, van destacar que el 9-N és clau perquè Catalunya mostri al món la voluntat de ser una nació sobirana.

Entre les entitats signants, hi ha l'International Comission of Europeans Citiziens (ICEC), el col·lectiu Drassanes, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans i l'Intersindical Alternativa d'Esquerres.

Darrera actualització ( Divendres, 25 de juliol del 2014 02:00 )

Toni Magaña

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada