dijous, 12 de juny del 2014

12/06/14. Vicent Partal. Democràcia. És evident que nosaltres tenim un gran interès que un dels nostres aliats més forts [la Gran Bretanya] continue essent un soci fort, robust, unit i efectiu. Però al final és una decisió que han de prendre els escocesos...

Benvolguts,
Un article de fa una semana d'en Vicent Partal. Com que tindrà vigencia fins el 9 de noviembre, el publico.

Vicent Partal

06.06.2014

Democràcia

'És evident que nosaltres tenim un gran interès que un dels nostres aliats més forts [la Gran Bretanya] continue essent un soci fort, robust, unit i efectiu. Però al final és una decisió que han de prendre ells [els escocesos].' La frase és d'ahir i la va dir Barack Obama, en una conferència de premsa, al costat de David Cameron. Els diaris anglesos --els escocesos no-- òbviament han remarcat que el president dels Estats Units s'estima més que el Regne Unit continue unit. Tanmateix, vist des d'ací, el 'però' que introdueix la segona frase és molt més important encara. 

Ho decidiran ells, els escocesos. No la resta de britànics. I al cap i a la fi es farà allò que els escocesos diguen. Això és una norma de comportament tan elemental a tot el món que ni tan sols crida l'atenció de ningú, a la Gran Bretanya. Però ací resulta extraordinari.

A ningú no se li acut, ni per un moment, de posar en dubte que els únics que poden decidir si Escòcia s'ha d'independitzar o no són els escocesos. Evidentment, la Gran Bretanya ja fa tant com sap i pot per a evitar la independència d'Escòcia, com és normal. I ara encara més, perquè la perspectiva d'una victòria del sí és més visible que mai. Però a la base hi ha un fet diferencial molt rotund respecte d'Espanya: a Anglaterra ningú no posa en dubte, ni tampoc el president dels Estats Units, que al capdavall prevaldrà l'opinió dels votants escocesos. 

Potser la imatge de Cameron i Obama ahir hauria de fer reflexionar Rajoy. Quan el president espanyol va anar a la Casa Blanca i va deixar caure la qüestió catalana, Obama va reaccionar amb un evident mal humor i refusà de dir ni un sol mot que pogués ser aprofitat en contra nostre. A la Gran Bretanya, en canvi, ha parlat amb llibertat i ha regalat a Cameron un bon espot per al no. Segurament perquè allà únicament hi ha en joc un canvi de fronteres, mentre que ací hi ha en joc la democràcia.

Vicent Partal

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada