divendres, 25 d’abril del 2014

25/04/14. Francesc Muñoz. La moneda anticrisi. L'eurocat...


Benvolguts,

Després d’haver enviat el correu anterior Qui crea els diners? He trobat un article de l’Econòmic que parla del mateix tema. En continuarem parlant ja que és un camí apassionant. Ja ho veureu!

La moneda anticrisi

12/04/14 02:00 - Barcelona - Francesc Muñoz


Bitllets i monedes d'euro i francs suïssos. Foto: EFEmail protegit
Facebook Twitter Google +LinkedIn
Empreses suïsses que facturen 3.000 milions de francs suïssos utilitzen el ‘wir', una moneda complementària creada el 1934

Són evitables les crisis cícliques del sistema capitalista? El grup d'economistes i emprenedors que impulsa el projecte Eurocat estan convençuts que és possible si es canvien les regles del sistema monetari i financer hegemònic, perquè entenen que és una de les principals causes del problema. Per això han posat en marxa una moneda d'àmbit català, l'eurocat, complementària de l'euro però virtual i que el 4 d'abril passat van presentar als associats de la patronal Pimec. Precisament, les petites i mitjanes empreses són les que més estan patint les restriccions del crèdit i moltes han hagut de tancar per no haver pogut finançar-se. Aquest sistema alternatiu, basat en l'experiència desenvolupada des de fa molts anys en països com ara Suïssa, Alemanya o el Brasil, podria ser la solució.

“L'eurocat és una moneda sense interessos, digital i amb control social del préstec”, segons la defineix Susana Martín Belmonte, economista i autora del llibre Nada está perdido (Icaria, 2011), en què defensa la sobirania del ciutadà en la generació del capital i del crèdit. Aquest control monetari en la pràctica significa que té la capacitat de generar unitats de compte cada cop que presta o rep. Pensem en una empresa que fabrica cargols que en proveeix una altra que produeix mobles. En comptes de rebre euros a canvi d'una comanda, la primera suma una quantitat d'eurocats i la segona, en resta la mateixa quantitat. De fet és com ja es fa actualment però sense la intermediació dels bancs ni de les caixes. Si aquest sistema és acceptat per una comunitat, entre els membres es poden donar crèdits en funció del capital que acumulin o de les regles que s'estableixin. Els treballadors també hi poden participar si demanen cobrar part del sou en eurocats, i és que la condició bàsica per participar és tenir la capacitat de generar riquesa. Per aquest motiu, el projecte Eurocat posa l'accent en l'empresa, el gran generador de progrés del país.

Aquesta proposta trenca amb el monopoli que tenen bancs i caixes en la concessió de préstecs, que obtenen beneficis amb els interessos i que decideixen com i a qui s'assignen els recursos. Per l'autora de Nada està perdido, el procediment tradicional afavoreix una economia especulativa que és a l'arrel dels problemes que ara té la societat. “Quan el crèdit s'atorga sense interessos, desapareix la necessitat del creixement econòmic constant i també les crisis periòdiques”, diu Martín, cofundadora també de l'Institut de la Moneda Social, un cos d'estudiosos que pretén vestir de teoria i reflexió el tema de les monedes complementàries i la reforma del sistema tradicional.

El projecte Eurocat ha obert un període perquè empreses, institucions i particulars que estiguin interessats a participar-hi s'hi inscriguin. Lògicament, una de les claus de l'èxit és aconseguir ràpidament una massa crítica important.

Seran els pioners qui estableixin de forma participativa algunes de les regles bàsiques de funcionament. Una de les més importants és com es gestiona el risc, en altres paraules, qui garanteix el crèdit. Hi ha diverses opcions, entre les quals que una asseguradora de caució se n'encarregui. En aquest cas, també seria aquesta entitat qui, basant-se en criteris de risc, determini qui pot entrar en el sistema i qui no. També caldrà determinar el criteri de convertibilitat amb l'euro, de manera que quan un membre de l'Eurocat necessiti moneda de curs legal en pugui obtenir. A tals efectes, el sistema preveu la creació d'una bossa d'euros per a aquestes contingències, així com una mena de regulador, o consell assessor independent, que vigilarà el correcte funcionament.

Els creadors de la moneda social catalana pensen que és la solució per injectar liquiditat a les pimes i les administracions, i, en conseqüència, augmentaria l'activitat i el benestar col·lectiu. A més, consideren que l'eurocat augmentaria la sobirania dels ciutadans catalans respecte del capital financer internacional.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada