dijous, 10 d’abril del 2014

10/04/14. Presentació del portal Catalan News Monitor de la PDD al Col·legi de Periodistes. "Espanya és a la fase de negació": el no del Congrés a la consulta atrau l'atenció de la premsa internacional


Benvolguts,

Aquest matí he assistit a una presentació interessant de la PDD al Col·legi de Periodistes de Barcelona. Teniu el programa adjuntat.


Presentaven un nou “portal” del PDD per a la Internalització del procés d’independència de Catalunya.

El nom tècnic que li han donat és el de sindicació de continguts ( http://ca.wikipedia.org/wiki/Redifusi%C3%B3).

Han fet una analogia amb els antics Seleccions del Reader’s Digest, que en l’era 2.0 és infinitament més potent. Es tracta, pel que jo he entès, d’anar afegint automàticament notícies sobre un tema determinat al portal web.

El títol del portal és Catalan News Monitor (http://catalanmonitor.com/)
 

Els impulsors d’aquest portal són la PDD, sota la responsabilitat de l’Aureli Argemí i amb el responsable directe que és el periodista  Arnau Florez Canals, que és qui ha presentat el portal.

Aquest matí l’he vist funcionar però ara no aconsegueixo que funcioni...

Han parlat que altres portals semblants són: Diplocat, Col·lectiu Emma, Help catalonia?, Vilaweb..

Han citat també Miquel Strubell.

Per cert, fullegeu també el del Col·lectiu Emma i flipareu:


Així com aquest article resum d’activitats antirègim, com si diguéssim antifranquistes del Miquel Strubell:


La presentació tenia l’alicient d’haver convidat en Martí Anglada (el de veritat, no el del Polònia), que ens ha fet un esbós dels diferents diaris italians, francesos, alemanys, britànics i dels EUA, amb explicacions sobre tendències de cadascun.

Ha parlat que aquests diaris ja comencen a distingir entre Catalunya i Espanya i ja comencen a dubtar de les informacions donades des dels seus corresponsals a Madrid.

Ha explicat que Catalunya és un OPNI (Objecte Polític No Identificat) per a la premsa estrangera.

Ha explicat que a Alemanya hi ha d’alguna manera la institució de l’hereu (herència luterana?) i que molt més de la meitat de les grans empreses alemanyes que han vingut a Espanya s’han instal·lat a Catalunya per aquest motiu...

Ha parlat dels 3 diaris més importants d’Alemanya, que segons ell són dos a favor i un en contra del nostre procés:

·       Munich. Suddeutschland Zeitung. Amics. En aquest diari l’1 de juny del 2012 varen publicar un article que es titulava: Espanya, des de Felip II. 500 anys de decisions antieconòmiques. Ha citat que el Germà Bel en el seu llibre Espanya, capital Paris, incideix en aquest tema.

·       Hamburg. Die Welt. Amics.

·       Frankfurt. Frankfurter Allgemeine. No tant amics.

Ha parlat de dos diaris francesos:

Paris. Liberation. Els diaris francesos són més aviat indolents al començament sobre el procés però hi van entrant. Per exemple el Liberation va enviar repòrters a Sant Vicens dels Horts i es varen entrevistar amb l’Oriol Junqueras i amb el responsable de “La Roja” al poble, entre les dues manifestacions dels dos darrers 11 de setembre.

Paris. Le Monde. No hi ha indolència i hi ha respecte.

TV France Info (estatal).

També ha parlat dels diaris italians i ha dit que els de la Padània fan veure que el seu moviment s’assembla al de Catalunya, que és mentida, per guanyar credibilitat...

Tot aquesta introducció em serveix per comentar l’article d’agència "Espanya és a la fase de negació" on parla amb més detall de tots aquests diaris i més, que us he comentat. Fases:


El significat del dolor a través de les cinc fases de la pèrdua: Negació, Ira, Negociació , Depressió, Acceptació
 

.
"Espanya és a la fase de negació": el no del Congrés a la consulta atrau l'atenció de la premsa internacional

El 'The Wall Street Journal' informa de la negativa del Congrés a autoritzar la consulta però reiteren que els catalans volen tirar endavant. El 'Financial Times' constata que el procés "avança cap al xoc"

AGÈNCIES / ARA Barcelona | Actualitzada el 09/04/2014 07:36

 

1 / 1

Algunes de les principals capçaleres de la premsa internacional informen als seus portals digitals de la negativa del Congrés dels Diputats a cedir els poders per celebrar una consulta a Catalunya, però avisen que el president català, Artur Mas, seguirà endavant. 'The Wall Street Journal' assegura que el rebuig de Madrid "és improbable que freni el moviment secessionista". El 'Financial Times', per la seva banda, constata que el procés "avança cap al xoc".

'Wall Street Journal'

Per la seva banda, el també nord-americà 'The Wall Street Journal', avisa que el rebuig de Madrid "difícilment frenarà el moviment secessionista". L'article assegura que Mariano Rajoy critica la consulta amb "arguments legals", però també està utilitzant el "múscul diplomàtic del govern per evitar que la campanya independentista aconsegueixi adhesions internacionals".

L'article cita Andrew Dowling, especialista en història catalana i espanyola de la Universitat de Cardiff, que assegura que si es tenen en compte les "cinc fases del dol", ara "Espanya està en la fase de negació". El text també analitza, a través dels comentaris de la popular Andrea Levy, l'actitud "calmada" de Rajoy davant les grans crisis. El text de 'The Wall Street Journal' remarca que l'oposició de Rajoy a l'Estatut del 2006 "fa més difícil qualsevol solució negociada", perquè "molts catalans mai li han perdonat que liderés aquella batalla".

'Financial Times'

El diari britànic 'Financial Times' assegura que el Congrés dels Diputats "ha enviat el senyal més clar fins ara que no tolerarà cap pas de Catalunya cap a la independència regional". En un article del seu corresponsal a Madrid, Tobias Buck, el rotatiu assenyala que els diputats espanyols han rebutjat "una petició formal" de Catalunya per fer una consulta "sobre el seu estatus". El corresponsal assegura que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha "atacat els líders catalans per presentar una visió idíl·lica d'un estat independent" en un "discurs combatiu" on ha advertit als independentistes que "ofereixen una cosa que s'assembla a l'illa de Robinson Crusoe".

L'article del 'Financial Times' explica que Rajoy "ha avisat que un estat català independent quedaria fora de la UE, de l'euro i de tots els tractats internacionals, i que els catalans perdrien els subsidis de la UE i el dret de lliure circulació". Segons el 'Financial Times', el debat al Congrés dels Diputats "ha deixat clar que l'interès català per la independència es dirigeix cap a un mur sòlid d'oposició a la resta del país". "Com a Escòcia, Catalunya ha vist un creixement fort del suport en la creació d'un estat independent. A diferència del govern del Regne Unit, però, Madrid ha estat insistent a no permetre a Catalunya la secessió o a celebrar un referèndum, assegurant que la Constitució no permet l'autodeterminació regional", diu el diari.

Reuters

L'agència internacional de notícies Reuters ha publicat un teletip que han difós diversos mitjans on assegura que Mas ha dit que tirarà endavant els seus plans d'un referèndum "després que el Parlament espanyol majoritàriament rebutgés la petició". La informació destaca que el debat a Madrid ha durat "set hores" i que "tot i el fort suport pel moviment separatista" a Catalunya, han votat en contra de la proposta 299 diputats.

La notícia destaca que el Parlament català "va enviar la iniciativa al legislador nacional al gener per demanar permís per fer el referèndum", però que s'ha tombat. El teletip recull les paraules d'Artur Mas, que ha dit que "alguns voldrien que això fos el final", però "no ho és". Reuters destaca que Mas intentarà buscar una manera legal per tirar endavant la consulta i que els diputats catalans no poden "aturar" el procés perquè ja ha despertat moltes expectatives a Catalunya.

Pel teletip d'aquesta agència internacional, la reivindicació catalana és "un gran maldecap per a Rajoy, que lluita contra l'elevat atur i les cicatrius d'una profunda recessió". La informació assegura que el govern espanyol vol "utilitzar els tribunals" per aturar la consulta, però remarca que segons Artur Mas "si no és vinculant, hauria de ser legal". Reuters prediu que, com que el president català no vol vulnerar la llei, "si la consulta es prohibeix als tribunals, utilitzarà les properes eleccions, previstes per al 2016, com un vot plebiscit".

La notícia cita el suport recent del president de la farmacèutica Grífols al president Artur Mas, tot i que afirma que la majoria dels empresaris prefereixen ser "cautelosos" i no posicionar-se sobre la independència. Segons l'agència internacional, que cita analistes polítics, el procés "probablement acabarà amb algun tipus de negociació entre Catalunya i Espanya per a més poders fiscals", perquè "la Unió Europea dóna suport al govern espanyol". Per Reuters, "Rajoy espera que el pas del temps" li vagi bé i que amb la recuperació econòmica la reivindicació independentista "es refredarà".

Al Jazeera

Al Jazeera informa que Artur Mas seguirà endavant amb l'oferta del referèndum tot i que el govern espanyol ha rebutjat la petició. El mitjà afirma que els diputats espanyols van votar "de forma aclaparadora" en contra del referèndum amb 299 vots de rebuig, després d'un debat de set hores.

L'article destaca que només els partits nacionalistes catalans i bascos han votat a favor, amb 47 vots. A més, explica que Rajoy va utilitzar els tribunals per bloquejar el referèndum i que "no s'imagina una Espanya sense Catalunya o Catalunya fora d'Europa". Segons Al Jazeera, si el referèndum és prohibit pels tribunals, s'espera que Mas utilitzi les pròximes eleccions a Catalunya, que s'han de celebrar el 2016, com un vot per la independència.

BBC

La BBC afirma que el Parlament espanyol ha rebutjat la sol·licitud de referèndum sobre la independència catalana, però que "això no és la fi". Ressalten que Mariano Rajoy va advertir que aquest referèndum seria un "desastre econòmic" tant per a Espanya com per a Catalunya. Segons la notícia, la recent crisi econòmica ha impulsat el nacionalisme català.

Per altra banda, destaquen que després del recompte de vots, Artur Mas va dir que el seu Govern seguirà endavant amb el pla de celebrar un referèndum al novembre. Les autoritats catalanes cercaran mecanismes legals per trobar una manera de fer la consulta.

'The Guardian'

'The Guardian' ha publicat una notícia on explica que la confrontació parlamentària amenaça d'ampliar la bretxa entre el govern central i els líders catalans. Argumenten que el president del govern espanyol ha demanat en repetides ocasions que el referèndum sigui inconstitucional ja que, segons Mariano Rajoy, les consultes sobre sobirania s'han de fer a nivell estatal. Segons el diari, la seva posició està avalada pel Tribunal Constitucional d'Espanya.

El diari britànic destaca que Artur Mas s'ha compromès a seguir endavant amb el referèndum perquè creu que la decisió del Congrés "no pot bloquejar la voluntat del poble català". Amb aquesta línia, diu 'The Guardian' que si els tribunals espanyols tanquen les portes al referèndum, s'espera que Mas utilitzi les pròximes eleccions de Catalunya per fer la consulta.

La notícia també recull les declaracions que va fer divendres 4 d'abril Soraya Sáenz de Santamaría després del consell de ministres. La vicepresidenta espanyola va dir que "els espanyols tenen el dret de decidir el que és Espanya i només la totalitat dels espanyols pot decidir això".

CNBC

La CNBC ha informat en una notícia publicada aquest dimarts que Catalunya ha augmentat el seu descontentament i les tensions amb el govern espanyol des que el Tribunal Constitucional d'Espanya va determinar que la celebració del referèndum seria inconstitucional.

El mitjà cita un tuit en què Mariano Rajoy afirma que "el dret a decidir sobre el futur polític pertany a tot el poble espanyol, no només a una part".

La televisió nord-americana destaca que, tot i que la independència de Catalunya "està motivada per una llarga història d'autogovern i una clara identitat cultural, és molt conscient de la important contribució que fa a l'economia espanyola". David Lea, analista sènior per a l'Europa Occidental a Control Risks, ha dit a la CNBC que "no creu que el govern espanyol lluités tant dur si no es tractés d'una regió econòmicament important".

'Público'

El diari portuguès 'Público' ha informat que el govern espanyol ha rebutjat la sol·licitud catalana de celebrar el referèndum per la independència. 'Público' fa referència a les declaracions d'ahir de Mariano Rajoy en què va dir que "no pot imaginar una Catalunya fora d'Espanya i d'Europa". També recull les paraules d'Alfredo Pérez Rubalcaba afirmant que el no és la millor manera de defensar Espanya i Catalunya.

Segons la notícia, i "com ja s'esperava", els diputats van rebutjar per majoria aclaparadora el referèndum amb 299 vots en contra. Detallen que en l'absència d'Artur Mas al Congrés, la defensa del dret a decidir va estar representada per tres representants enviats pel Parlament català i els seus aliats al Congrés. Citen Josep Antoni Duran i Lleida afirmant que "estan disposats a negociar-ho tot. I tot vol dir tot", i també que va advertir que "aquest diàleg, aquesta negociació" ha de ser "sotmesa a un vot popular ".

Segons 'Público', pels defensors de la consulta, "la qüestió no és la legalitat, sinó la manca de voluntat política".

'Libération'

Per la seva banda, 'Libération' explica que la independència de Catalunya ha estat rebutjada pel Parlament espanyol. El diari afegeix que els nacionalistes catalans volen mantenir el referèndum per al 9 de novembre i el camí per l'autodeterminació.

El rotatiu francès destaca que l'ANC ha anunciat un calendari que condueix a una declaració d'independència de forma unilateral, com a molt tard el 23 d'abril de 2015.

A més, fa referència a les declaracions de Francesc Homs en què deia que "Catalunya té habilitats per organitzar una consulta".

'Libération' afegeix que Mariano Rajoy ha mantingut la seva fermesa i cita al president espanyol afirmant que "vol assegurar una vegada més la seva disposició de diàleg, però en els temes que la Constitució permet el diàleg".

Segons el mitjà francès, si la consulta es porta a terme marcarà la culminació d'un fort impuls nacionalista a Catalunya, "una regió amb 7'5 milions d'habitants, orgullosos de la seva llengua i cultura" i on el "ressentiment amb Espanya s'ha alimentat per la crisi econòmica".

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada