dilluns, 27 de gener del 2014

26/01/14. Pilar Rahola. El antiplán. 1939. Entrada de tancs per la Diagonal. Barcelona bombardejada durant un mes abans de l'entrada.


Benvolguts,

Avui,  26 de gener és un dia trist pels catalans. Fa 75 anys, el 1939, les tropes de l’exèrcit franquista varen entrar a Barcelona per la Diagonal. Des de feia un mes tot Catalunya havia estat bombardejada sense pietat pels franquistes ajudats per l’aviació feixista italiana (beneïda pel Papa Pius XI), amb base a Mallorca i per la Legió Condor del govern nazi d’Alemanya. Les tropes de terra eren espanyoles, mercenaris de la Legió (amb la cabra) i els Regulares, uns altres mercenaris del RIF al Marroc.

Entre les tropes espanyoles hi havia lladres de tota mena, lladres de petites coses com les dents d’or que els Regulares robaven un cop havien mort als enemics, si calia destrossant el cap de la víctima. Però també hi havia lladres que apuntaven més amunt i s’apoderaven d’empreses de les que els amos havien fugit, com uns coneguts meus, com el pare de l’excel·lentíssim amo de Planeta Lara Bosch, capità de l’Exèrcit espanyol.

Ja sabem que la Guerra d’Espanya, la guerra dels generals traïdors als seus juraments de fidelitat al Govern de la República va començar el 18 de juliol de 1936. La guerra tenia dos objectius:

·       restablir les dretes de sempre i el nacional-catolicisme al govern espanyol

·       i eliminar la sobirania de Catalunya, que en aquella etapa havia començat el 14 d’abril del 1931 amb la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià.

Expliquen que el general Franco va esperar a entrar a Barcelona precisament el dia 26, per rememorar que un dia 26 de gener del 1641 en el desenvolupament de la Guerra dels Segadors, bon cop de falç, les tropes espanyoles havien sigut derrotades a Montjuïc. I l’exèrcit espanyol mai no perdona. Aquest fet també justifica que els hereus del general Franco, ara agrupats majoritàriament en el PP, encara que també n’hi ha al PSOE, hagin volgut fer una demostració de força, desembarcament en diu Fernando Ónega,  amb el Congrés que han desenvolupat aquests passats dos dies a Barcelona, país ocupat tantes vegades com calgui, que explicava el fundador del partit, l’assassí Manuel Fraga.
 

I ara l’article de la Pilar Rahola a La Vanguardia

El antiplán


OPINIÓN

Desde que Rajoy anunció que tenía un plan para lo de Catalunya, los habitantes del lugar estábamos como santa Teresa –ahora que se aparece por los ministerios–, que vivíamos sin vivir en nosotros. ¿Cómo sería?

¿Nos enviarían peluches gigantes para demostrarnos su amor, nos regalarían cruces de Isabel la Católica, nos darían clases gratis de chotis? O, puestos a ser fantasiosos, ¿el plan aterrizaría en lo político y el PP cambiaría algunas actitudes lesivas para los intereses catalanes? ¿Sería ese el plan? ¿Hacer algo políticamente relevante para que los catalanes desafectos recuperaran algo de afecto?

Pues va a ser que no, a tenor de los primeros pasos. Barcelona ha visto aterrizar a parte de la cúpula del PP con su plan bajo el sobaco, y parece que no será el sobaco ilustrado del gran Manolo Milián. Sinceramente, creía que tenían una estrategia algo inteligente, que había voces catalanas sensatas que les explicaban la película y habían hecho un poco de mella, y que ante el reto catalán existía un gran plan español del Partido Popular, con la siempre servil aquiescencia del amigo socialista. Muy al contrario, el plan ha resultado ser un antiplán, y la señora Cospedal ha venido a la capital catalana a decirnos:

·       que la independencia será muy mala,

·       que lo del déficit catalán es un cuento chino,

·       que Mas y Junqueras son lo peor,

·       que España es tan antigua que ya salía en el Viejo Testamento

·       y que los de la consulta quieren acabar con España “a machetazos.

Es decir, todo lo previsible a excepción de ese giro tan curioso del idioma que convierte las urnas en machetes. ¿Qué tiene la señora Cospedal en la mente, cuando piensa en los votos?

En fin y sinceramente, ¿ese es el plan, repetir los tópicos sudados, atizar con el discurso del miedo y vender una atribulada historia épica? ¿No le ha dicho nadie al bueno de Rajoy que eso no funciona? ¿De verdad creen que repitiendo las soflamas de 13tv los catalanes verán la luz, enviarán a Mas y Junqueras de paseo y abrazarán la fe española? ¿Y todo ello mientras Wert hace de las suyas, en tierras valencianas capan las ondas catalanas y el Estado sigue sin pagar sus deudas? Si es así, si ese es el plan y ni tan sólo tienen un as en la manga un poco presentable para hacernos la pelota, entonces es que nos consideran muy tontos. Quizás el problema es que los del PP de las Españas sólo escuchan lo que dice Camacho y amigos, y es evidente que no entienden nada. Por ejemplo, no entienden que lo que ocurre en Catalunya no es un delirio de un par de políticos iluminados, sino un sentimiento transversal y muy masivo que circula de abajo hacia arriba. Y a ese movimiento, el discurso del miedo le resbala o, incluso, lo refuerza. De manera que, si ese es el plan del PP para frenar la consulta catalana, que Mas le dé la medalla de algo a Camacho, porque se ha vuelto una aliada. Madre mía, ¡qué poco tino, y cuánta ceguera!
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada