dijous, 2 de gener del 2014

21/09/13. 8TV. Pol Marsans. Catalunya i la Unió Europea. Elisenda Palouzie: No es podria explicar enlloc del mon que es pretengui expulsar Catalunya de la UE, pel sol fet d’haver pres una decisió democràtica: Votar!


Benvolguts,

Repassant els vídeos dels enemics de Catalunya, personificats aquest cop en alguns dels múltiples botiflers que 8TV presenta des de sempre d’acord amb qui els dóna el menjar, vegem un treball que L’Equip de reporters de 8TV va presentar el 21 de setembre, una setmana després de la meravellosa i increïble Via Catalana, amb el títol de Catalunya i la Unió Europea.

21/09/2013


Seria viable una Catalunya fora de la Unió Europea? Té sentit ara aquest debat, quan encara no està clar, ni tan sols, si hi haurà o no consulta? I, de fet, què implicaria sortir de la Unió? Què passaria amb l’euro? Els interrogants són a hores d’ara pràcticament infinits, i els camins que pot seguir la política molt més amples que el marge legal que pugui deixar la normativa. Catalunya i la Unió Europea és un apropament a les respostes bàsiques davant les preguntes clau que planteja l’escenari polític que s’ha obert després de l’11 de Setembre.

Catalunya i la Unió Europea

En aquest treball es parla d’economia i diverses patums donen les seves opinions.

Recordem que en grans números Catalunya paga impostos (IRPF, IVA, Impost Societats, Impostos especials, Cotitzacions SS) al Reino de España per valor d’uns 63.000M€ cada any i en retornen uns 45.000M€ (un 72%). 16.500M€ (un 28%) no tornen!

Per tant en tots els temes polítics i sobretot econòmics sobre Espanya-Catalunya-Europa-UE, etc, s’ha de partir de la base que:

La República Catalana tindria al menys 16.500M€ més cada any dels que hem tingut fins ara. Cal tenir aquest concepte al cap sempre que es parli d’economia i de la relació econòmica entre Catalunya i Europa.

Algunes opinions:

En Pol Marsà de l’Equip de reporters de 8TV va presentar el reportatge de vídeo d’un quart d’hora


amb opinions ( i els meus comentaris) de:

·       President Mas

·       Joaquin Almunia. El comissaria Almúnia insisteix a dir el mot “segregarse” quan Catalunya demanarà d’alguna manera la devolució dels nostres drets, la devolució de les nostres Constitucions, arrambades pel Regne de Castella per la força de les armes!  Almúnia és un funcionari de la UE. Ell no hi pinta res en la presa de decisions!

·       Jaume Duch

·       Fernando Guirao . Boutade: A fora de la Unió Europea hi ha vida, el que passa que a fora de la Unió Europea fa molt de fred...

·       Elisenda Paluzie. No es podria explicar enlloc del mon que es pretengui expulsar Catalunya de la UE, pel sol fet d’haver pres una decisió democràtica: Votar!

·       Josep maria Gay de Liébana. Estar fora de la UE seria quedar fora de joc. Quedaríem descol·locats. Hem de pensar a 15 o 20 anys vista. Justament, la solució que es pensa és, abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), haver pactat no sortir de la UE o eventualment romandre fora el mínim temps possible i en aquest temps estar en alguna de les organitzacions com la EFTA o l’Espai Schengen que permetin la lliure circulació de persones, mercaderies i transaccions econòmiques.

·       carles Gasòliba. Es pot arreglar ràpidament la incorporació d’un nou estat a la UE. Es pot trobar la fórmula o la via per continuar a la UE sense més problemes. Podem operar amb l’euro sense ser membres de l’Eurozona (amb la limitació de no tenir accés a la gestió de l’euro en el moment de prendre decisions). Dificilment les decisions dels altres països de la UE, molts d’ells d’economies semblants a la nostra com Àustria, Dinamarca, Suècia o Holanda, podrien fer-nos mal. Al cap i a la fi, fins ara ha sigut l’estat espanyol que ha pres decisions per nosaltres.

·       Elisenda Paluzie. Espanya no pot vetar cap acord de lliure comerç amb cap estat. Es pot demanar la incorporació a l’EFTA (Islàndia, Lienchestein, Noruega, Suissa) per tal de comerciar lliurement amb qualsevol estat. A Catalunya hi ha 47.000 empreses que exporten. L’any passat Catalunya va comprar a Alemanya per valor de 10.000M€. Alemanya és el nostre principal proveidor internacional. Justament faran el possible per tal que no hi hagi aranzels o siguin molt baixos (sempre temporalment).

·       Modest Guinjoan. Valor sentimental del rebuig de deixar de ser de la UE, però no hauria de ser cap inconvenient econòmic.

·       Josep maria Gay de Liébana. Si hi hagués un problema de deute, Europa et protegeix. Fronteres, aranzels, empreses que no s’instal·larien aquí o que s’anirien (sic). El que passa és que els problemes de deute els pot tenir el que quedi d’Espanya molt abans que nosaltres.

·       carles Gasòliba. Rebem menys de la UE del que hi aportem. Sóm per tant contribuents nets a la UE. Qui voldria per tant prescindir de Catalunya?

·       Modest Guinjoan. L’estat català podria eliminar les retallades.

Escolteu-los i traieu-ne vosaltres mateixos les vostres pròpies conclusions. Fixeu-vos que encara que el Gobierno español ens vulgui fer por els mateixos entrevistats al final del reportatge rebutgen una per una aquestes pors (excepte el Gay de Liébana, de Foment, del mateix lobby Puente Aereo del Godó, l’amo de 8TV). Que vol dir que ni volent fer por, no en fan!


Comentaris internautes:

 24/09/2013 a les 8:05h per Sergi

És veritat que el Govern, que en aquest cas porta la batuta en tot aquest procés, està en un fort predicament, on el més complicat sembla que sigui fer pedagogia vers els ciutadans, sobretot de cara a les nombroses incògnites que hi ha. Penso, que més que manipular han pecat d’optimisme per el que fa la permanència de Catalunya dins l’UE.

Malgrat els diversos comentaris oficials, que apunten a la sortida de la UE, també és veritat que el cas català és una situació nova, que Catalunya té un pes específic considerable dins la mateixa UE, i que al cap i a la fi a Espanya mateixa li convindria pactar amb Catalunya, arribat el moment d’una hipotètica secessió. Dit això, sembla que l’encaix de Catalunya dins la Unió Europea no estigui encara definit. De la mateixa manera que Alemanya (per donar un exemple) incideix en la política econòmica dels països, podria també tenir la última paraula en el procés, i com és natural abogaria pels seus propis interessos…

Tot i així, i si Catalunya hagués de sortir de la Unió Europea, l’accés a la EFTA, o Tractat de Lliure Comerç Europeu és una realitat més que factible, doncs no s’hi imposen les mateixes condicions d’admissió que les dels Estats membres de la UE, és a dir, que Espanya no podria fer cap ús del dret de vet, començant pel fet de que no hi forma part.

Jo soc de la part que pensen que Catalunya es podria adaptar al procés de ser un Estat independent, ràpidament. La interdependència econòmica que hi ha a Europa és un dels fonaments que sustenta l’argument. Les infrastructures i el gruix del procés ja funciona. Riscs n’hi ha, i s’han de ponderar, però si d’alguna cosa n’estic ben convençut és que donar marxa enrere en tot aquest procés comportaria que el govern espanyol tingués molta més força, en detriment de Catalunya.

D’altra banda, és prou evident que el Gobierno de España no té cap disposició al diàleg amb Catalunya, i no el tindran mai, doncs veuen Catalunya com una propietat i no pas com la terra dels catalans… Es per aquesta raó que som on som avui.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada