divendres, 10 de gener del 2014

10/01/14. Vicent Partal. Competir amb Mariano Rajoy i el govern espanyol a fer el ridícul és francament difícil. En això són clarament superiors.


Benvolguts,

El tractament del ridícul institucional Espanya no el té ben dominat. Entre els èxits de la Marca España, els 300 contenciosos amb la UE, l'escalada en l'índex de corrupció que aquest any ha pujat 10 punts i que comença per la Casa Reial, segueix pel Partido del Gobierno, passant pels Gürtel, el Camps, el Blasco, els Sindicats, van ben situats!
 
Vicent Partal

10.01.2014

Fer el ridícul

Conten que un dia van demanar a Josep Tarradellas quina era la seua màxima política preferida i el vell republicà va respondre: 'Sobretot és important de no fer mai el ridícul.' Mariano Rajoy diu ara que fem el ridícul amb la proposta independentista. Cosa que trobe francament divertida. Perquè no tinc cap pista per a pensar que això siga així i, en canvi, tinc una llista notable de ridículs d'ell i dels seus.

Per exemple no sé si li hauria de recordar que el dia del darrer Consell Europeu, mentre feien la reunió, la policia regirava la seu del seu partit, enmig de la investigació del cas Gürtel. Els comentaris dels seus col·legues devien ser curiosos. I sí, va ser aquell dia que el van aturar a la porta els de seguretat, que ni el coneixien.

La corrupció a Espanya és un tema recurrent que no deixa aquell país precisament en bona posició. A la paret del davant del meu despatx, a VilaWeb, hi ha unes televisions que ensenyen mitjans internacionals. I ahir l'una darrere de l'altra mostraven la infanta Cristina i Urdangarin, amb titulars que sempre combinaven 'Royals' amb 'Spain' i amb 'Corruption'. Jo, això, no ho definiria com a positiu, precisament.

I mira, sense anar més lluny, la qüestió de Panamà. Amb una megaempresa espanyola fent el ridícul del segle i retirant-se d'una obra emblemàtica mundialment: el canal. Retirant-se'n perquè les pràctiques habituals ací a fora no són les mateixes. I augmentar el preu de l'obra quan l'has licitat a un preu baix no s'hi val. Al Palau de les Arts de València, per posar un altre exemple, sí. Però no més enllà de les fronteres espanyoles (actuals o futures).

Però tornem al govern de Rajoy, aquest home que diu que fem el ridícul. Aquests últims mesos ha arribat a enutjar la Gran Bretanya i la Xina, dos membres dels cinc que té el consell de seguretat de l'ONU, cosa que no és fàcil. I s'ha enemistat amb l'Argentina i amb Panamà. O ha irritat els seus socis europeus per la qüestió de Kossove fins al punt que la Unió ha decidit, per primera vegada, de negociar-hi directament sense haver d'aguantar un dels seus socis.

Competir amb Mariano Rajoy i el govern espanyol a fer el ridícul és francament difícil. En això són clarament superiors.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada