diumenge, 3 de novembre del 2013

03/11/13. Junqueras desarma els 'moderats' en un debat a TVE. Respon amb contundència aquells que volen crear confusió sobre la pregunta i les respostes de la consulta


Benvolguts,

Un veí de casa que és professor d’anglès em va explicar fa anys una distinció que fan en anglès quan volen fer una pregunta. Ells diuen que en anglès hi ha dues menes de preguntes:

·       Les YES or NO questions? (preguntes simples, de resposta binària)

·       Les W questions? (preguntes complexes, gens clares, poc explícites, de moltes possibles respostes)

Les “Yes or no questions” són preguntes que es poden respondre només amb YES o amb NO (Vindràs demà? SÍ/NO. Tens gana? SÍ/NO., etc).

En canvi les W questions són preguntes que no es poden respondre tan senzillament amb YES o NO i per això la pregunta ha d’utilitzar els mots que en anglès en general inclouen una W: WHEN, WHICH, WHO, WHAT, WHERE, HOW... (Quan vindràs? Qui vindrà amb tu? Qui és aquell? Què vols? On penses anar? Com ho penses fer? És el que l’Oriol Junqueras en diu preguntes arbre!

Per tant en el cas del referèndum pel Dret a decidir queda molt clar el que diu l’Oriol Junqueras:

1.       Vols que Catalunya esdevingui un país independent?

2.       Vols que Catalunya pugui decidir si vol ser un país independent dintre de la UE?

3.       Vols que Catalunya esdevingui un país independent i socialista?

En el primer cas la resposta és SÍ/NO.

En el segon cas no pots decidir tu sol perquè si et quedes dins de la UE o no t’hi quedes ho decidirà la UE. En aquest cas les respostes serien: SI DINS LA UE (si ens admeten), NO, NO DINS LA UE...

En el tercer cas les respostes serien: SI, NO, SÍ (però no socialista)...

Un garbuix!
 

En el Vilaweb d’ahir varem gaudir d’un petit comentari sobre l’exposició d’Oriol Junqueras en el Debate de la 1. El tema era el Dret a decidir. I sobretot varem gaudir d’un vídeo de més de 40 minuts que val molt la pena pel que diu en Junqueras, per com ho diu, com desarma els moderats, les terceres vies...
 

01.11.2013 

Junqueras desarma els 'moderats' en un debat a TVE

Respon amb contundència aquells que volen crear confusió sobre la pregunta i les respostes de la consulta

 
Sembla que una de les estratègies d'aquells que s'han autodenominat 'moderats' en relació al procés sobiranista és sembrar dubtes sobre la pregunta que s'acordarà per al referèndum d'independència. Per deixar clares les intencions de la majoria sobiranista, el president d'ERC Oriol Junqueras ha contestat amb tres piulets a Twitter a aquesta voluntat de confusió. I ha deixat clar que ERC 'no es quedarà sola defensant una pregunta clara amb resposta explícita'. També ha explicat qui empeny conjuntament en la seva direcció i sentencia que qui es quedarà sol seran 'alguns vells i nous establishments'.

A banda d'aquests tres piulets, Junqueras va participar ahir en el debat de Televisió espanyola i va defensar el dret d'autodeterminació de Catalunya i va explicar les raons que porten a la majoria dels catalans a voler la independència. Podeu veure l'entrevista a continuació (els quaranta primers minuts):


ERC no està disposada a acceptar que la consulta no pregunti directament sobre la independència. El seu president, Oriol Junqueras, ho ha deixat ben clar aquest divendres a Navarcles durant una xerrada amb simpatitzants. 'Volem que quan parlem se'ns entengui. I si el que tenim davant és saber com convertim Catalunya en un país independent, la pregunta ha d'anar sobre la independència del nostre país', ha exclamat davant les cinc-centes persones que han omplert el teatre municipal. El líder republicà ha carregat directament contra les preguntes 'arbre', aquelles que inclouen diferents opcions de 'sí', i contra aquells grups que les defensen: 'ni arbres ni foscor. Volem que tothom ens entengui'.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha respost les afirmacions de Junqueras durant una entrevista a RAC-1. 'Evidentment, una pregunta clara amb resposta explícita. Estem per decidir, no per vacil·lar', ha explicat de forma coincident amb les piulades del president republicà. 'La tercera via que hem estat buscant durant 30 anys no existeix', ha afegit.

 
Els tres piulets de Junqueras :
1/3) Alguns vaticinen que ERC es quedarà sola defensant una pregunta clara amb resposta explícita.
2/3) Obliden, però, que també hi haurà gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'ANC i tots els de la via catalana.
3/3) Els que estaran sols, doncs, són alguns vells i nous establishments, que volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites.
 
Joan A. Forès
Reflexions
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada