dimecres, 30 d’octubre del 2013

24/10/13. Països Catalans. Llengua i Projecte de Futur. Demostrem que l'agressió a la llengua només té una solució: la independència!


Benvolguts,

El divendres passat vaig participar com a ponent en una Taula Rodona a Can Saladrigas organitzada per Sant Martí per la Independència i la CAL. El tema és: Països Catalans. Llengua i Projecte de Futur.

Tot organitzant el meu parlament vaig preparar un resum gairebé esquemàtic del que volia explicar i que posteriorment es va debatre, que us ofereixo.

Demostrem que l'agressió a la llengua només té una solució: la independència!
 


Paisos Catalans o sigui Nació Catalana.  Genocidis


D’entrada ens hem de situar en l’actual espai-temps: Som als Països Catalans, ocupats pel Regne de Castella fa 300 anys. 300 anys d’ignomínia (220 d’opressió imperialista castellana, 40 de genocidi per part de la dictadura franquista i 40 més de genocidi camuflat de l’actual etapa de democràcia franquista).

  


El brutal genocidi (físic i cultural) que les forces d’ocupació franquistes varen realitzar sistemàticament als Països Catalans encara no s’ha acabat. Transició “modèlica” amb soroll de sabres amb amnistia per tots els crims del franquisme, no judici dels culpables del genocidi franquista, burla dels diversos Gobiernos sobre la Memòria Històrica, papers de Salamanca.

El genocidi cultural havia començat amb la Inquisició en temps dels Reis Catòlics. Crema de la Bíblia en català, crema del Tirant lo Blanch, crema de molts llibres presentats a la censura en català, traduïts al castellà i cremats els originals, etc.

Hem de ser conscients de la història que ens han amagat, des del Descobriment d’Amèrica, passant pel 1714 i pels Decrets de Nova Planta fins al genocidi cultural que els catalans que varem quedar al país varem patir des del 1939. No edició de llibres ni diaris ni publicacions periòdiques de cap mena del 1939 al 1955. Prohibició de teatre en català, ràdios i després televisions en català del 1939 al 1976. Prohibició de parlar català (hable en cristiano)...

De la viquipèdia en traiem: El Genocidi cultural és un tipus de genocidi que consistix en l'eliminació, subtitució o inutilització de la cultura d'un grup humà sense necessitat d'eliminar físicament a les persones que practiquen eixa cultura. Aquest és un procés d'agressió en el qual s'imposa una nova cultura aliena (la dels agents agressors) en anar eliminant, substituint o inutilitzant els lligams socials que permetien les manifestacions culturals que el grup tenia inicialment, de forma tal que la llengua originària, l'art, les tradicions musicals, la literatura oral o escrita, les conviccions religioses, les conviccions morals, les institucions polítiques tradicionals, etc. són extintes o absorvides dins de la nova cultura aliena. Aquest procés duu implementat la substitució d'una identitat cultural per altra, però el fet que en la majoria dels casos no comporte una agressió física, fa que, sovint, no siga percebut com a tal pels membres de la cultura agredida.


Els catalans varem patir la substitució de la nostra cultura per la cultura(?) dels invasors.

Podeu identificar totes aquestes barbaritats que explica la viquipèdia amb la nostra història des del 1939? De totes aquestes accions se’n diu genocidi cultural!

A continuació, havent deixat clar l’espai-temps que ens ha tocat viure, intentarem esbrinar com s’ha arribat a aquest dantesc escenari.

Nivell conceptual. Història. Colonialisme. Inquisició. Dictadures. Continuum


A nivell conceptual crec que cal que ens adonem que la Inquisició fou el començament, i la continuació, de la guerra d’agressió feixista (avant la lettre), que va patir la Nació Catalana des del segle XV. Decrets de Nova Planta (cuidado, efecto).

A partir de la guerra del 36-39, que fou una contínua agressió feixista que va començar amb l’Alzamiento, amb el suport de l’Església, de la Itàlia feixista, i de l’Alemanya nazi,  la contínua agressió feixista que varem patir durant la dictadura franquista i que encara patim durant la monarquia franquista és un continuum, sense solució de continuïtat. Són diverses cares del mateix poliedre i hi ha una absoluta continuïtat dels fets i de les idees feixistes que defineixen el per què de tot plegat.  I el per què de tot plegat està lligat amb l’esperit imperialista del regne de Castella que ha afaiçonat Espanya a la seva manera i que ha arribat a penetrar fins als gens en els seus manaires, i en la gent del poble...

Les dues Espanyes


Ara és el moment d’introduir el concepte de les dues Espanyes. Aquest no és un concepte d’Antonio Machado sinó que era l’esperit dels Borbons un cop havien conquerit els Països Catalans, que ells, d’acord amb el mapa adjunt en deien la España Incorporada o Asimilada, en contraposició a la seva España Uniforme o Puramente Constitucional.

Aquesta concepció continua per exemple amb les obres d’infraestructura que es fan en moltíssima major proporció a l’Espanya constitucional que a l’Espanya assimilada, com es pot veure en el mapa adjunt. Autovies i TGVs s’han fet a l’Espanya castellana. A l’Espanya catalana no s’hi ha fet pràcticament res: Si hi ha autopistes són de peatge, si hi ha trens són per anar a Madrid, no per potenciar el país amb el Corredor Mediterrani, que 25 anys després de “l’important” ferrocarril Sevilla-Madrid, encara no se n’ha començat ni el projecte.

Amb el que hem explicat es veu molt clar que una Espanya som els Països Catalans, la Nació Catalana, la versió moderna de la Confederació Catalano-Aragonesa o sigui l’Espanya Incorporada o Assimilada.  i l’altra Espanya és la resta de l’Espanya dels mapes. Es diferencien en tot! Els Països Catalans estan ubicats en la Costa Mediterrània i en canvi el Regne de Castella és interior, com una habitació sense finestres. Els territoris conquerits a l’Islam per Castella: Castilla-La Mancha i Extremadura són també interiors i Andalusia toca al mar, però no forma part de la nostra Espanya. En tots aquests territoris l’esperit castellà hi preval i les relacions socials són com en el temps del feudalisme, d’amos i esclaus...

Si observem un gràfic de Dèficits fiscals i de PIBs veurem que la diferència també és notable. La Nació Catalana és fiscalment contribuïdora neta a Europa i a Espanya i en canvi la resta d’Espanya viu del subsidi d’Europa i sobretot de Catalunya. Si observem un mapa de densitat de població veurem que la diferència també és notable. Espanya és un desert amb AVEs sense passatgers, amb Autovies sense vehicles i amb Aeroports sense avions. Si observem una foto nocturna per satèl·lit tornarem a veure també la diferència. Hi ha un punt singular que és la Ciutat artificial i l’Autonomia artificial anomenada  Madrid. Però ja sabem que Madrid és una entelèquia, no genera riquesa, només és un pou sense fons de funcionaris. És com Brasília. Madrid és l’única capital de país europeu que no té comunicació fluvial ni marítima. Qui va triar Madrid per ubicar-hi la Corte es va equivocar! Madrid està destinada a desaparèixer, més d’hora que tard!

Així queda clar que hi ha dues Espanyes: la subsidiadora i la subsidiada, la que parla català i la que no parla català, la que crea riquesa i la que no en crea. La rica, malgrat el que ens roben, i la pobre. Recordeu els versos d’Antonio Machado: Castilla miserable, ayer dominadora, envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora.   I els esperpentos de Valle Inclan: España es una deformación grotesca de Europa!  

H.G.Wells. El País dels Cecs



El novel·lista britànic H.G.Wells va escriure una novel·leta de ciència ficció anomenada El País dels Cecs.

Es pot llegir en l’enllaç. Però explicaré les meves reflexions des que vaig llegir-lo als 15 anys. L’autor ens ve a dir que aquella societat sense ulls, és incapaç de comprendre que hi ha qui té aquells òrgans sensorial que els fan més aptes per desenvolupar-se a la vida i consideren que cal extirpar aquelles prominències a la cara del foraster que el fan diferent. Els cecs volen que tothom sigui igual. Per baix, però. No accepten les diferències.

L’analogia amb la mentalitat espanyola és evident: Tots som iguals (ho deu dir la Constitució), si algú es creu que és diferent (catalans, habitants d'Euskadi) no es valora ni es debat l’opinió d’aquest algú sinó que se’l fa igual que els altres, amb els mitjans que calgui per molt traumàtics que siguin (la guerra, la deportació, la mescla amb immigrants que ells mateixos envien, l’anorreament de la cultura). I ja som tots iguals (en la nostra estultícia).    

La Llei Wert


L’atac despietat a la nostra llengua, que també és un contínuum (en el temps), darrerament ha agafat una gran volada. La Llei Wert és una continuació dels Decrets de Nova Planta i de totes les lleis, disposicions i reglaments generats per l’España Uniforme o Puramente Constitucional.

Al País Valencià l’estat ja hi havia actuat violentament des d’abans de la transició, gràcies als feixistes Attard, Abril Martorell, Broseta i d’altres, contra la llengua catalana a València. Estranyament  durant uns anys TV3 es podia sintonitzar al País Valencià gràcies a la institució privada Acció Cultural del País Valencià i a les Illes gràcies a la institució privada Voltor. Tot això s’ha acabat amb els darrers governs del PP a un lloc i l’altre.

A les Illes hi havia hagut uns anys de calma amb la immersió lingüística que funcionava molt bé, fins que ha arribat el sicari Bauzá i ho està intentant estropellar tot!

Al Principat (i a tot arreu) la immersió linguística ha funcionat molt bé malgrat que tenim com a enemics el Ministeri, els Tribunals Superiors de Justícia, tots sota la direcció del quart poder que és el TC.

I no hem parlat de la guerra bruta. Sis maneres d'asfixiar una llengua


La guerra bruta ja fa temps que ha començat: el bilingüisme, la por...

Només pel que respecta a la llengua el periodista Roger Tugas a mig 2012 ja va crear un Manual anomenat Sis maneres d'asfixiar una llengua:

1.         Qüestionar la unitat de la llengua catalana
2.         Fer creure que el castellà ha existit de sempre a Catalunya
3.         Posar traves en el sistema educatiu
4.         Evitar l'obligatorietat del seu coneixement
5.         Convertir en conflictiva la normalització
6.         Limitar les ajudes a la promoció amb l’excusa de la crisi

Per tal que no sigui tot tant trist ara hi afegirem unes Gasetilles:


N’he cercat unes quantes que ens situïn en la cultura que ens han pretès robar:

  • Ausiàs March s’autoanomenava com a Cavaller valencià de nació catalana
  • A la Cúria vaticana quan varen arribar els Borja deien: Oh Dio, i catalani a la Chiesa!
  • Ovidi Montllor: A qui li molesta que es parli, s’escrigui o es pensi en català, en realitat, li molesta que es parli, s’escrigui i es pensi
  • En Vicent Partal en la presentació del seu llibre A un pam de la independència, tot parlant de la imminent independència de Catalunya i dels límits territorials de la Catalunya estat va dir una frase per reflexionar, i molt:
    • L'estat i la nació no són la mateixa cosa i si l'estat va d'Alcanar a la Jonquera la nació sempre anirà de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó
  • En Victor Alexandre va escriure fa poc: "No ataquen la llengua, ataquen la Nació. I si parléssim urdú perseguirien l’urdú"
    • I en el mateix article se’n fot del LAPAO amb una genial idea: considerar la llengua espanyola que es parla a Catalunya un patuès de la llengua catalana. Això voldria dir que, aplicant el mateix criteri que el govern d’Aragó amb el LAPAO, l’espanyol parlat a casa nostra passaria a denominar-se LLENCAPASUPACA (Llengua Catalana Parlada al Sud dels Països Catalans).
  • En Pere Cardús acaba d’escriure: Seguint les paraules sempre sàvies de Joan Fuster, 'contra la rutina creada en temps de la nostra disgregació, forjarem la nostra voluntat de reintegració'.
  • Ara riguem amb el discurs del borbó: Nunca fué la nuestra lengua de imposición...

·       I finalment siguem optimistes amb la frase recent del President Mas: La història l’escriuen els vencedors, però aquest cop l’escriurem nosaltres!

Suposo que queda clar que els Països Catalans són la nostra Nació i la nostra cultura és la que s’expressa en català.

I ara podríem parlar de futur. Projectes de futur.

Futur immediat. Mentre no siguem independents:




·       En el nostre imaginari ha de quedar ben clar com a premissa inicial que som una Nació, de Salses a Guardamar i de Maó al Cinca.

·       Que els Departaments d’Ensenyament usin el Mapa Comarcal dels Països Catalans com a únic mapa de la Nació!

·       Que els Departaments d’Ensenyament usin la Història dels Paisos Catalans com a base per explicar la Història!

·       I ha de quedar molt clar també el que deia Grouxo Marx: És la guerra!

·       No acceptació en absolut de la Llei Wert! Res d’eliminació de la immersió. Res de potinejar les assignatures troncals. O sigui actuar com si ja fóssim independents. Desobediència total! Ajuts als mestres. Caxes de Resistència.

·       Prou retallades al Departament d’Educació. Necessitem bons mestres i bons investigadors. Passar a uns pressupostos com els de Finlàndia en Educació!

·       Becar a les noves fornades de mestres per fer estades mínimes d’un any en un país de parla anglesa

·       També becar noves fornades de mestres per fer estades mínimes d’un any en un país de parla alemanya

·       Becar altres fornades per fer estades mínimes de mig any en un país de parla francesa

·       Catalanofonia (IEC?). Dotar-la de recursos. Que el Principat (República Catalana) assumeixi la protecció i coordinació fins arribar a una entitat tipus Fundació Ramon Llull o Xarxa Vives:

·       La  Fundació Ramon Llull té com a finalitats intensificar l’estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana i fomentar la projecció exterior de la llengua i dels diferents àmbits culturals que s’hi expressen.

·       La regió universitària Vives es vertebra a partir de l’acció conjunta de 21 institucions d’educació superior de 4 estats europeus –espanyol, francès, italià i andorrà- que compartim els valors de la unitat lingüística i cultural.

Futur:


·       Independència de Catalunya. República Catalana

·       Independència de les Illes Balears i eventual posterior confederació amb la República Catalana

·       País Valencià?

·       Franja de Ponent?

·       Catalunya Nord?

Ufff!
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada