dilluns, 7 d’octubre del 2013

07/10/13. Ahir era 6 d’octubre. Enguany no he trobat diari ni digital ni en paper que glosi aquest esdeveniment

Benvolguts,


Ahir era 6 d’octubre. Un hom pensa immediatament en la locució llatina Sic transit gloria mundi (Així passa la glòria del món). Ho dic perquè enguany no he trobat diari ni digital ni en paper que glosi aquest esdeveniment, com recordo que havia estat des de la transició fins fa pocs anys.
L’any passat, en aquesta data varem assistir encara al Centre de Dependents de la Rambla a una taula rodona sobre com s’havien esdevingut els fets del 6 d’octubre del 34. També és bo de recordar que el CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria) era
una entitat catalanista fundada el 1903. Tenia tot un edifici a la Rambla de Santa Mònica amb activitats pels seus associats. Hi havia biblioteca, secció de teatre, gimnàs, etc. També s’impartien classes per a tècnics apart de moltes altres activitats. El meu pare n’era soci i m’havia explicat que hi havia fet teatre (el Don Cuan Tanorio, de Llambrocs, entre d’altres) i hi havia fet els seus estudis de Tècnic Electricista, que li havia permès de guanyar-se la vida després de la guerra.
Des del 1931 el president era d’ERC. Durant la guerra l’entitat amb tot el seu patrimoni fou absorbida per la UGT. Passà la guerra del 36-39 d’Espanya contra Catalunya. Varen guanyar els facciosos. Varen ocupar Catalunya durant 40 anys. Els locals del CADCI foren buidats i el material de la biblioteca i dels altres departament fou robat pels invasors i portat a Salamanca. En aquest període i successivament les dependències foren usades pel Frente de Juventudes i per altres associacions feixistes. Feta la transició i en el procés de devolució del patrimoni arrabassat per les forces d’ocupació, va ser la UGT, i no el CADCI, que havia mantingut la seva activitat a l’exili, qui es va tornar a apoderar dels locals!
 
Joan A. Forès
Reflexions

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada