dimecres, 2 d’octubre del 2013

02/10/13. Un estat cohesionat no expulsaria mai una part del seu territori, ni lingüísticament ni socialment, i mostraria amb orgull al món i a tots els seus ciutadans la seva riquesa

Benvolguts,

Xevi Xirgo va publicar la setmana passada un article sobre Qui fractura qui? referida a la Camacho, que us incloc.

Estic d’acord totalment amb l’article i voldria incidir en una de les seves frases:

Un estat cohesionat no expulsaria mai una part del seu territori, ni lingüísticament ni socialment, i mostraria amb orgull al món i a tots els seus ciutadans la seva riquesa.

Jo hi afegiria el següent:

Aquest estat és el continuador de l’estat feixista del 1939 al 1975, la dictadura franquista. I la dictadura era continuació de l’estat borbònic del qual varem gaudir des del 1714 i que era continuador de l’estat austracista des de l’arribada de Carles I, tot amb curtíssimes interrupcions, de la primera república, de la primera dictadura del Primo de Rivera, de la segona república del 1931 al 1936 i de la guerra d’Espanya contra Catalunya del 1936 al 1939.

Aquest estat és la continuació directa del franquisme. És un franquisme sense Franco. I tot està “atado y bien atado”. Recordem que els Gobiernos espanyols, PSOE o PP, mai no ha condemnat el franquisme ni la guerra, perquè és d’on ve la seva dubtosa legitimitat. O sigui la seva il·legitimitat!

A partir d’aquests pressupòsits dificilment amagables som on som!

D’aquí que la frase de l’estat cohesionat és extrapolable i un estat cohesionat no hauria expulsat jueus ni moriscs, amb el que varen perdre una immensa intel·lectualitat, ni hi hauria hagut el 1714, ni el general Espartero hauria bombardejat repetidament Barcelona des de Montjuïc. Ni s’hauria assassinat els intel·lectuals que es van assassinar durant la guerra (Carrasco i Formiguera per exemple) i després de la guerra (Companys i Carles Rahola per exemple). Un estat cohesionat no hauria expulsat més de mig milió de persones el 1939, molts d’ells intel·lectuals (Ventura Gassol, Ferran Soldevila,  Carme Rodoreda, Pau Casals, i moltíssims més) que van deixar la terra erma d’intel·lectuals. Van eliminar una generació de catalans, emulant els assiris a Mesopotàmia.

Un estat cohesionat no hauria rebutjat els coneixements per a la humanitat que va portar la Il·lustració ni la capacitat per a desenvolupar una Revolució Industrial (que si que va fer Catalunya, pel seu compte). Un estat cohesionat no s’hauria mantingut impermeable als estímuls exteriors fins a esdevenir una caricatura d’ell mateix, una deformació grotesca d’Europa en paraules de Valle Inclan.

Conseqüents amb totes aquestes premisses l’estat espanyol, no cohesionat, ha provat durant els darrers quaranta anys d’eliminar la renaixent cultura catalana, que evidentment ressorgeix de sota de les pedres a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears...

I ara l’article:

Qui fractura qui?

27/09/13 email protegit
Facebook Twitter Google + LinkedIn
“Vols dir, Alícia, que en realitat no és l'Estat, el que està fracturat?”


Diu Alícia Sánchez-Camacho que la societat catalana està fracturada, i que ho està per culpa del govern de Mas. Caram. Suposo, Alícia, que la contraposició d'aquesta societat fracturada que descrius deu ser Espanya, que hem d'entendre que consideres un exemple de cohesió. Deu ser casualitat, però la líder del PP català feia ahir aquestes declaracions en el ple del Parlament just quan el seu partit a Madrid està cometent barbaritats de l'alçada d'un campanar en el terreny de la immersió lingüística. Si posessin en pràctica la cohesió que prediquen, Espanya estaria orgullosa de la seva riquesa idiomàtica i consideraria el català, per posar només un exemple, un valor i no pas una nosa, que és el que em sembla que és per a ells.

Un estat cohesionat no expulsaria mai una part del seu territori, ni lingüísticament ni socialment, i mostraria amb orgull al món i a tots els seus ciutadans la seva riquesa.

Però no. En comptes de considerar-ho un valor, el govern d'aquest Estat tan cohesionat acaba de votar contra la proposta que el català sigui un requisit a la justícia, té ministres que consideren que el català és un idioma que només serveix per adoctrinar els nens a l'escola o a la televisió pública i, just quan aquí reclamem diàleg, la resposta ha estat la d'aliar-se amb UPD i declarar el castellà llengua vehicular a Catalunya (“se van a enterar”) i donar suport a les polítiques de Bauzá a les Illes. Qui l'ha provocat, aquesta fractura, Alícia? Si està passant el que està passant, no deu pas ser perquè és Espanya la que té una fractura, gran i irreversible, Alícia? No és pas l'Estat el que hauria de reflexionar si està fracturat i per què?

Xevi Xirgo

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada