diumenge, 18 d’agost del 2013

18/08/13. Joandomènec Ros: "En una Catalunya independent, l'IEC seguiria tenint una visió de Països Catalans"


Benvolguts,

Avui toca cultura!

15 de juny de 2013

Avui ens toca parlar del nou president de l’IEC, Joandomènec Ros.

Qui és Joandomènec Ros?


Què és l’Institud d’Estudis Catalans (IEC)?


Què és la Universitat Catalana d’Estiu (UCE)?


Avui Joandomènec Ros ha sigut entrevistat a Catalunya Radio i ha donat unes respostes i opinions molt interessants, que val la pena d’escoltar:


Joandomènec Ros, nou president de l'IEC

16/08/2013

El matí de Catalunya Ràdio

El catedràtic d'Ecologia de la UB i actual president de l'Institut d'Estudis Catalans també forma part de l'equip rector de la Universitat Catalana d'Estiu que avui comença a Prada de Conflent. Segons Ros, aquesta Universitat ha de continuar fins que Catalunya sigui un país sobirà i apunta que a la majoria dels membres de l'IEC els sembla bé que s'hagi endagat un camí cap a la sobirania plena.

Us en passo uns tasts molt significatius de l’entrevista, que us recomano. Ha explicat que des del punt de vista ecològic s’han incorporat al lèxic ecològic internacional tres tristos mots:

    • Balearització: Construcció salvatge d’edificis on abans hi havia camps de conreu
    • Benidormització: Construcció de Manhattans on abans hi havia horta
    • Alacantizació: Construcció de d’arran de la costa i endins, endins, endins...

I ara la semblança de Joandomènec Ros en el directe.cat:

Joandomènec Ros: "En una Catalunya independent, l'IEC seguiria tenint una visió de Països Catalans"


El seu nou president reivindica el paper de l’IEC com a estructura d'estat, la institució és l’acadèmia catalana nacional, ara i sempre.

(ACN).- El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona i actual vicepresident en funcions de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va guanyar aquest dilluns les eleccions a la Presidència de l'IEC, prenent el relleu a Salvador Giner. En una entrevista a l'ACN, Ros ha defensat que en una Catalunya independent, l'Institut no seguiria present només al país. "L'IEC té una finalitat i una visió de Països Catalans, ha reblat, "sigui Catalunya independent o no". En paral·lel, considera que el futur del català és "esperançador" tot i que el context "és terrible", amb normatives com la Lomce, la Llei de Llengües d'Aragó o "atzagaiades" dels governs del PP.
 
IEC, l’acadèmia catalana nacional ara i sempre

El nou president de l'IEC ha assegurat que en un futur estat independent l'Institut d'Estudis Catalans hauria de seguir essent l'acadèmia catalana nacional i estatal que es vulgui. Ros ha dit que es podria pensar que "si Catalunya arriba a la independència, l'IEC seguiria present només a Catalunya. Això ni ens ho hem plantejat i no seria qüestió de plantejar-s'ho". De fet, ha recordat que van néixer amb "una finalitat i visió de Països Catalans i sigui Catalunya independent o no els Països Catalans hi seguiran sent i potser algun dia seran independents", ha afegit.

Castellà oficial en una Catalunya independent?


Preguntat per si el castellà hauria de ser llengua cooficial en una Catalunya independent, Ros ha dit que "es polaritza excessivament entre català i castellà" i ha considerat que és "una visió endarrerida en el temps". "No hi ha dubte que el català hauria de ser la llengua oficial perquè és la pròpia, però el castellà i moltes altres llengües ja sigui perquè les han portat els immigrants o perquè ens obliga a estar a Europa haurien de ser oficials o tenir una presència absolutament important". "No tenim perquè ser diferents a altres països que tenint una o més llengües oficials o cooficials", ha dit.

"el català té una mala salut de ferro".


Sobre la salut del català, ha dit que es podria aplicar aquella frase que indica que "el català té una mala salut de ferro". Joandomènec Ros ha manifestat que els indicadors diuen que es guanya en nombre de lectors, de persones que entenen, parlen i escriuen en català i la presència del català a la xarxa és "desproporcionada positivament". Tot i recalcar que els indicadors diuen que el futur és esperançador, "el contorn és terrible, ja sigui a través de la llei d'educació i de les atzagaiades que fan governs que ara són del PP, però en altres moments ho han fet altres partits a l'Aragó, les Illes i el País Valencià". Ha alertat que "amenacen el català com a llengua repartida en un territori molt vast".

Reptes del nou mandat


Ros ha apuntat que el principal repte com a nou president de l'IEC és seguir fent allò que fa l'Institut que és recerca, divulgació, publicacions de ciència i alta cultura. Ha admès que "serà complicat" per l'entorn econòmic i ha recordat que el 80% del pressupost de l'IEC ve de les administracions i bàsicament de la Generalitat i, ha afegit, que "aquestes han retallat en tres anys el pressupost. Em temo que seguiran fent-ho". Així mateix, ha recalcat un altre repte i és que l'IEC "no és prou conegut per part de la societat". En aquest sentit, ha assenyalat que tothom associa l'Institut amb la llengua i ha remarcat que no fan només "estudi, diccionaris i gramàtiques sobre llengua, sinó sobre tots els camps de la ciència i les humanitats". "Això no és prou conegut i convé en publicacions i actes i jornades que la societat se n'assabenti", ha afegit.

Preguntat per les retallades que ha patit i pot seguir patint l'IEC, ha reconegut que en una altra situació li podria "saber greu que l'IEC fos deixat de cantó per les autoritats, però veient què passa amb la sanitat, l'educació i altres àmbits" l'Institut "no pot estar al marge". "Seria una incongruència que per més ben posicionats que estem dins les anomenades estructures d'Estat volguéssim reclamar un tracte de favor", ha recalcat, al temps que ha assegurat que això no ho faran mai. Ros ha destacat que comprèn que "la situació del català, la cultura catalana i les ciències és prou complicada per insistir en tenir els pressupostos suficients".

Ros ha manifestat que l'Institut s'ha modernitzat: "El nostre web és envejat per pàgines d'universitats i centres de recerca. Tot i que les activitats de recerca comportin estudiar documents o jaciments arqueològics vells i antics, no vol dir que no estem a la primera línia de la tecnologia al màxim nivell", ha dit. Ha posat com exemple que
estan digitalitzant i posant a l'abast del públic les seves revistes, publicacions i els fons de l'arxiu.

Manca de bona connexió amb la societat


El nou president de l'IEC ha reconegut que els hi manca "el contacte i la bona connexió amb la societat". Tot i que ha assenyalat que "no és un problema tant de l'IEC o d'altres entitats cultes com acadèmies, universitats o centres de recerca". Ha admès, "com a divulgador de la ciència", que "per més esforços que facin és la societat que és reàcia a ser ensinistrada en un nivell molt simple en ciència". De fet, ha afirmat que "hi ha molts bons divulgadors, però els que tenen més èxit són els que tenen un carisma especial".
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada