divendres, 9 d’agost del 2013

09/08/13. Complements, reaccions i posicionaments d'altres partits polítics a la demanda d'UDC a l'ANC i a Òminium Cultural de canviar el nom de la convocatòria...


Benvolguts

En aquest article del portal 3/24 veiem la posició de cada partit polític en l'assumpte de la cadena humana, el dret a decidir, la Independència, etc.

Crec que el més valuós és el comentari d’un lector:

Els partits politics. De dreta i d'esquerra, estant intentat canviar una iniciativa popular NO POLITICA, per polititzar-la?. Es increïble. I aquests partits es consideren democràtics i representants nostres?. Que organitzin ells una iniciativa "pel dret a decidir" i a veure quanta gent hi va, en lloc de voler canviar la iniciativa d'un altre. Quina barra!!!

 

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, també ha demanat a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que la cadena humana per la independència de la Diada sigui pel dret a decidir. Camats ha reconegut que la setmana passada els ecosocialistes es van posar en contacte amb l'ANC per intentar que hi puguin participar partits i ciutadans favorables al dret a decidir però que no demanen l'estat propi.

ICV lamenta que l'Assemblea hagi "volgut fer una convocatòria exclusivament independentista, i això divideix els partidaris del dret a decidir". Per Camats, "hem d'intentar que aquest tipus de convocatòries aglutinin el que ens uneix des del catalanisme, no el que ens separa", tot i que s'ha mostrat convençuda que trobaran "alguna manera d'encaixar-ho".

La dirigent d'Iniciativa creu que la decisió de convocar la cadena per la independència "és una oportunitat perduda, ja que l'exercici del dret a decidir encara no ha estat guanyat", però ha remarcat que no demanen a l'ANC "que canviï el lema", "encara que sí que entenem que la gent que està a favor del dret a decidir, però no de la independència, ha de tenir la llibertat de participar-hi còmodament".

Crítiques a Unió

Qui sí que
va demanar un canvi de lema va ser Unió Democràtica, en una carta enviada a l'ANC. Aquest dijous, la majoria de formacions catalanes han retret als democristians aquesta petició i han avisat Unió i el seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida, que si participen en la cadena humana estaran secundant un acte independentista.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha dit que la seva formació "respecta que una organització que defensa la independència pugui posar el lema que vulgui a la seva convocatòria". Els socialistes catalans no demanaran cap canvi del lema perquè "es tracta d'una convocatòria obertament independentista i, ja que el PSC no defensa la independència, com a partit no hi anirem".

Més crític s'ha mostrat el PP. El portaveu adjunt al Parlament, Santi Rodríguez, ha considerat que "Unió està buscant una excusa per afegir-se a la cadena humana" i ho ha comparat amb la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat, "quan inicialment no estava d'acord a participar en la manifestació i al final s'hi va sumar". Rodríguez ha afegit que als populars el lema no els preocupa: "Tant ens fa, perquè de tota manera no pensem anar-hi".

Per la seva banda, Ciutadans veu com "una excel·lent notícia" que l'ANC no canviï el nom "perquè una cadena que té com a objectiu la independència no té perquè anomenar-se d'una altra manera". El seu portaveu parlamentari, Jordi Cañas, ha criticat que Duran "intenti seguir confonent els catalans" fent servir "eufemismes".

Unió amplia la seva petició a Òmnium

D'altra banda, la formació democristiana ha fet extensiva a
Òmnium Cultural la seva petició perquè la cadena humana se centri en el dret a decidir i no en la independència. El secretari general del partit, Josep Maria Pelegrí, ha fet arribar una carta a l'entitat en la qual, com ja va fer amb l'Assemblea, subratlla que "seria bo i aconsellable obrir el lema al dret a decidir" per poder "sumar totes les adhesions i tots els suports possibles" i que permeti "la unitat de totes les forces catalanistes del país".

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell,
ja ha deixat clar en declaracions a Catalunya Ràdio que no pensen canviar el lema de la manifestació perquè considera que fer un acte per donar suport al dret a decidir, ja reconegut pel Parlament, seria "fer un pas enrere".
 
Joan A. Forès
Reflexions

1 comentari: