dimecres, 22 de maig del 2013

22/05/13. Quants diners ens ha costat la reestructuració de la banca espanyola?


Benvolguts,

Navegant he trobat avui un Bloc molt interessant des del punt de vista econòmic, entenedor, amb uns gràfics molt assequibles. Apunteu-vos aquesta adreça!:


Ens explica clarament quant ens ha costat la reestructuració bancària, goooool immens fet a tots els espanyols pobres pels espanyols rics!

Quants diners ens ha costat la reestructuració de la banca espanyola?

lunes, ‎28‎ de ‎enero‎ de ‎2013, ‏‎12:22:45 | Carlos Carrasco

Fa uns mesos vaig parlar de la situació de la banca espanyola i d’algunes entitats que tenien problemes seriosos. Finalment, sembla ser que la reestructuració del sistema financer ha acabat i el servei d’estudis de La Caixa ha publicat un petit resum sobre els diferents tipus d’actuacions que s’han dut a terme des del sector públic i quina quantitat de diners s’hi han destinat:





El “Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria” (FROB I), ideat per Zapatero, va aportar 9.686 milions d’euros. En principi van ser préstecs als bancs que es canviarien per diners en cas que no poguessin fer front als seus pagaments. Com que finalment els bancs no van ser capaços de retornar el préstec, aquests diners es van convertir en injeccions de capital.

La segona intervenció va ser el FROB II, aquest cop sota el govern de Mariano Rajoy, amb una injecció total de 5.183 milions d’euros. Com que amb això no n’hi havia prou i el pet de Bankia va ser monumental (mireu les dades més abaix), Espanya va haver de demanar ajuda a la Unió Europea que li va prestar diners a través del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE). La intervenció del MEDE va suposar una injecció de 40.883 milions d’euros al sistema financer espanyol. En total, estem parlant de 55.752 milions d’euros dividits entre els 9.686 del FROB I, els 5.183 del FROB II i els 40.833 del MEDE o, el que és el mateix, un 5’3% del PIB espanyol destinat només a salvar la banca.



Més de la meitat d’aquestes injeccions de capital han anat destinades a Bankia i Catalunya Caixa. Bankia ha rebut un total de 22.424 milions d’euros (4.465 del FROB I i 17.959 del MEDE), el que suposa més del 40% de les ajudes públiques a la banca. Per la seva banda, Catalunya Caixa ha rebut 12.052 milions d’euros (1.250 del FROB I, 1.718 del FROB II i 9.084 del MEDE), representant gairebé el 22% de les ajudes totals al sistema financer. És a dir, entre aquestes dues entitats s’han destinat 34.476 milions d’euros, un 62% de les ajudes totals. La resta d’ajudes han anat destinades a Nova Caixa Gailicia (9.052 milions d’euros), Banc de València (5.500 milions) i a més distància altres entitats com BMN (1.645 milions), CEISS (1.129 milions) o Banca Cívica (977 milions).

Fins al tercer trimestre de 2012, Espanya havia reconegut pèrdues per valor de 14.500 milions d’euros, corresponents al FROB I i II. Això és perquè després de la seva nacionalització i reestructuració, aquestes entitats financeres han estat venudes al preu simbòlic d’un euro. I no només això, les pèrdues poden ser encara més grans donats que l’Estat ha proposat als compradors un “Esquema de Protecció d’Actius” (EPA) que els protegeix de les pèrdues futures (si s’arriben a produir) d’aquestes entitats ja privatitzades. Per acabar-ho d’adobar, que l’Estat no incorri en encara més pèrdues dependrà de la seva capacitat de reestructuració i privatització de les entitats rescatades amb el MEDE. El que passa és que veient els precedents del FROB I i II no sé si podem ser gaire optimistes.

 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada